Arkiver

CloudE-handelNyheder

Gæsteindlæg: Virksomheders IT går mod standardløsninger

Bølgen ruller over virksomhederne. Alle vil have standardløsninger, men ERP-løsningerne halter bagud.

Alle typer IT-løsninger til virksomheder har i de senere år fulgt to tendenser ifølge Sune Lohse, Chief Strategy Officer hos Abakion, og udviklingen går stærkt i disse år.

  1. Først bliver IT-løsningerne standardiserede og modulære, så virksomhederne kan sammensætte deres egne løsninger via moduler, og ikke behøver udvikle specielle funktioner.
  2. Dernæst rykker IT-løsningerne i skyen, så virksomhederne kan abonnere på dem som cloud-løsninger på månedsbasis og skalere op og ned efter behov.

I dag kan virksomhederne få Office-pakker i skyen, og CRM-løsninger til styring af kunderelationer er også blevet standardiseret og rykket i skyen. Det samme er databaser, CMS-systemer til styring af websites, Webshop-systemer, Marketing Automation-løsninger og så videre.

Men virksomhedernes ERP-systemer til økonomistyring og supply chain management halter efter udviklingen.

Opsang til ERP-branchen

Sune Lohse, som selv arbejder i ERP-branchen, undrer sig – og han er ikke bleg for at give sin egen branche en opsang.

”I dag kan virksomheder ikke vente i årevis med at få værdi af deres ERP-investeringer. Derfor er det underligt, at mange stadig implementerer ERP-løsninger, som om det var IC4-tog eller nye kampfly,” siger han med et glimt i øjet og fortsætter:

”ERP skal have en kort tilbagebetalingstid, for vi kan ikke forvente, at de kommende årtiers udvikling kommer til at foregå med samme hastighed som de seneste årtiers udvikling.”

1. Standardisering af ERP

Hvis vi begynder med den første tendens, standardisering, så er det ifølge Sune Lohse en forældet tilgang at implementere ERP med lange analyse-, udviklings- og uddannelsesprocesser. Den metode er forældet på grund af markedskræfterne. Nogle af de store ERP-løsninger mister markedsandele af den grund.

”Manglende forandringsparathed er den største udfordring for ERP.  Det nytter ikke at hænge fast i et ERP-system med endeløse tilpasninger til jeres processer og holdninger. Virksomhederne er nødt til at udfordre sine egne processer med fokus på, hvad der skaber værdi,” mener Sune Lohse.

”Der er ikke nogen, der kan forudsige, hvilke processer der vil skabe værdi om et år. Derfor gælder det om at minimere behovet for tilretninger i ERP. På den måde bevarer man fleksibiliteten og agiliteten. Så kan man nemt tilpasse sig markedets ændrede vilkår.”

Sune Lohse konkluderer helt enkelt, at ERP-projekter bør handle om forandringsledelse og udfordring af processer i stedet for tilretning af systemer.

2. ERP som Cloud

Hvad angår den anden tendens, cloud-løsninger, så glæder Sune Lohse sig over, at ERP-producenterne i høj grad er ved at flytte deres løsninger i skyen og tilbyde nye prismodeller.

”Skiftet fra at eje til at leje indebærer en helt anderledes prismodel, end ERP-kunderne er vant til. Med en Cloud-løsning skal virksomheden ikke investere et stort beløb i licenskøb, hardware og implementering,” forklarer Sune Lohse og uddyber:

”Opstartsomkostningerne er lave, nærmest nul. Til gengæld afregnes ERP-løsningen som et abonnement, hvor kunden betaler per måned og kan skrue op og ned for kapaciteten efter behov.”

Prismodellen med lave opstartsomkostninger er naturligvis især interessant for mindre og mellemstore virksomheder.

Udviklingen går kun én vej

Både ERP-leverandørerne og -kunderne er ifølge Sune Lohse nødt til at indstille sig på den nye virkelighed. Der kommer flere og flere standardløsninger, og det bliver i fremtiden meget dyrt for virksomheder, hvis de insisterer på at udvikle deres egne ERP-løsninger.

Sune Lohse har faktisk skrevet en bog om emnet, som indtil videre er læst af mere end 1.000 IT-chefer. I bogen giver han 7 anbefalinger til, hvordan virksomheder får et sundt og foranderligt ERP-system, som kan forenes med fremtidens uforudsigelighed. Den kan du læse gratis her.

”Den teknologiske udvikling er svær at holde trit med. Jeg ser kunder vokse for hurtigt ud af deres ERP-løsning, men sådan behøver det ikke være. Mange virksomheder vil gerne nedad i kompleksitet, og det er der faktisk gode muligheder for allerede i dag,” er Sune Lohses afsluttende bemærkning.

Skriv et svar