Arkiver

BusinessEventsNyhederSustainable Tech

Startup mod madspild kæmper for Danmark i Tallinn

Climate Launchpad

Den europæiske finale i ClimateLaunchpad løber i disse dage af stablen i Tallinn. Det danske indslag er Enzycator. Et startup, der vil bekæmpe madspild med en indikator-stribe på fødevarer, som viser, om maden reelt er for gammel eller ej uafhængigt af, hvad klistermærket på emballagen siger.

Det danske grønne startup vandt Climate KICs nationale Launchpad-konkurrence i Danmark. De vandt Novozymes Cleantech Case Competition 2016, og nu deltager de i den europæiske ClimateLaunchpad i Tallinn.

Her mødes nemlig cleantech startups fra hele Europa for at dyste om at vinde i kategorierne Urban Transitions, Sustainable Production Systems, Decision Metrics & Finance og Sustainable Land Use. Et af disse startups er danske Enzycator.

Great taste without waste

Enzycator vil under sloganet ‘Great taste without waste’ revolutionere fødevareemballering. Gruppen har udviklet en indikator-stribe, som på for eksempel en pakke kylling kan fortælle, om kødet er frisk eller skal smides ud uafhængig af datomærkningen. Det er et af de tre områder, startuppet har valgt at sætte ind på for at tackle madspil og fødevaresikkerhed.

Enzycator strøg nemlig til tops i den danske ClimateLaunchpad med deres tre-trins raket: En smartere og hurtigere måde at bestemme om kødet er frisk på end ‘best før’-systemet, dermed forøgelse af den tid, kødprodukter kan ligge i butikkerne og forebyggelse af unødvendig bortskaffelse af kød efter devisen ‘mere salg, mindre spild’.

Den lille stribe lyser grønt, hvis kødet er i orden, men rødt, hvis det skal smides ud. På den måde vil de undgå madspil i de rigere lande og madforgiftnig i udviklingslandene. Til Novozymes konkurrencen blev idéen kaldt genial. Nu er det spændende at se, hvor langt de når i Tallinn, når startups fra over 30 lande viser deres grønne idéer frem.

Et springbræt til at ændre klimakurven

ClimateLaunchpad er verdens største cleantech idékonkurrence og er en del af Climate-KIC. Konkurrencen har til formål at adressere de negative konsekvenser af klimaforandringerne på en global skala gennem innovation og iværksætteri. Disse nye idéer kan få det skub fremad, som de mangler, for at blive til mere end en idé gennem ClimateLaunchpad.

Omkring 90 nationale finalister er at finde i Talinn den 7. og 8. oktober, hvor konkurrencen finder sted. Ti vil blive optaget i ClimateLaunchpads acceleratorprogram, og top3 vinder desuden en pengepræmie.

I år er trejde året for konkurrencen. Tidligere succeshistorier tæller blandt andre britiske Desolenator, The Sexy Plant og Desert Control.

Skriv et svar