Arkiver

IværksætterlivNyheder

Startup-direktør insisterer på firedages arbejdsuge for sine ansatte

Arbejdsuge

Du behøver ikke at arbejde livet af dig selv for at få succes. Det mener den amerikanske startup-direktør Ryan Carson. Derfor kører det amerikanske startup Treehouse med 32 timers arbejdsuge for alle ansatte. Men er det noget, der ville virke på en større skala?

Flere og flere steder popper spørgsmålet op, er flere timer egentlig lig med mere produktivitet? Eller får vi i virkeligheden mere produktive og kreative medarbejdere, når de arbejder færre timer ad gangen? Og hvad med al den tid vi bruger på arbejdet, væk fra familien, er det det værd?

Det mener det amerikanske startup Treehouse ikke. Stifteren Ryan Carson og hans kone blev enige om, at de værdsatte tiden med familien mere, så måtte succesen komme, når den kom.

“Når du har børn, har du et 18 års vindue og så er det slut. Og det er noget du aldrig kan købe tilbage igen, lige meget hvor mange penge du tjener eller hvor meget succes du får. Du kan ikke købe tiden,” siger han i en video på The Atlantics Facebook-side.

Færre timer giver mere overskud

Derfor indførte de en 32-timers arbejdsuge i virksomheden. Det er en ret stor forskel i et land med en gennemsnitlig arbejdsuge på omkring 47 timer.

Det var der flere i virksomheden, der syntes lød helt ude i hampen, for hvordan kan man få mere gang i forretningen med færre arbejdstimer. Men de kan nu alle se, at det giver dem en større livsglæde, og når man ikke er totalt udkørt, er der meget større chance for at den lyse idé dumper ind i hovedet, eller at den kreative side kan udfolde sig.

Det handler om balance

Ryan Carson fortæller videre, at de sagtens kan konkurrere på markedet, for de kan tiltrække de gode medarbejdere, fremfor at se dem tage jobbet hos Google eller lignende. De tilbyder de samme fordele, men færre timer. Det tiltaler rigtig mange med familie.

Som han påpeger, det handler ikke om at udelukke det ene eller det andet, det handler om balance. Balance imellem arbejde og familieliv.

Er det realistisk i større skala?

Men virker det over hele linjen, eller er Treehouse bare heldige? Igennem de sidste par år har der været flere forsøg med at forkorte arbejdsugen, og partiet Alternativet er en af de største fortalere for færre timer. Men meldingerne er noget forskellige. Sverige har kørt flere forsøg, der både viste en nedgang i sygefravær og mere tilfredse medarbejdere, men de har også oplevet det modsatte.

Information nævner, tidligere i år, at det jo ikke ville være første gang, at arbejdsugen blev kortere. Den gennemsnitlige arbejdsdag var væsentligt længere for 50 år siden, men i takt med at økonomien blev bedre, valgte man at korte arbejdsugen ned. Vel at mærke uden at det havde indflydelse på indkomsten

Det ville måske kunne være en vel stor udfordring i dagens Danmark, men flere eksperter peger på muligheden for at øge produktiviteten og arbejdsglæden, når arbejdsugen bliver kortere. Det vil kunne føre til nedsat sygefravær og mere effektiv arbejdstid. Og så vil det måske kunne åbne op for flere jobs, påpeges det fra flere kanter.

Med tanke på den forhøjede pensionsalder, der ikke ser ud til at falde lige foreløbigt, ville det måske også være dejligt at få lidt mere fritid, mens man er på arbejdsmarkedet. Man skal jo også nå at leve.

1 kommentar

Skriv et svar