Arkiver

HardwareIværksætterlivSponsoreret indhold

Stram struktur kan give mega-vækst i din opstartsvirksomhed

virksomhedsstruktur

Et hold erfarne mentorøjne og en ordentlig portion mod og åbenhed. Det var, hvad der skulle til for at sætte skub i opstartsvirksomheden JJ X-Ray, der for blot halvandets års tid siden sad fast, men nu har vækstet 60 procent og fået en god virksomhedsstruktur.

“Jeg har så travlt, at jeg simpelthen har brug for en klon af mig selv,” ryger det ud af Christian Bjerg Mammen. Han er CEO i JJ X-Ray, som er en virksomhed, der leverer udstyr til nogle af de største forskningsanlæg i verden.

Kommentaren falder på et af de første møder, han har med den mentorgruppe, han er blevet teamet op med gennem Scion DTUs Mentorteams. I JJ X-Rays mentorgruppe sidder blandt andet Elsebeth Finnick fra Coloplast og B&W, og hun tænkte med det samme, at det lige præcis ikke var en klon af Christian Bjerg Mammen, virksomheden havde brug for:

“Han var CEO, men købte både møbler for virksomheden og hentede post. Han brugte simpelthen sin tid forkert. Og sådan var det generelt: Det var helt åbenlyst, at medarbejderne i virksomheden brugte tiden på nogle ting, det lå uden for deres område,” siger Elsebeth Finnick.

Giv slip og lad andre om opgaver uden for dit område

JJ X-Ray startede i mentorforløbet i januar 2015, og er her halvandet år senere flyttet til et større kontor hos Scion DTU i Hørsholm, hvor der er plads til virksomhedens nye medarbejdere. Virksomheden er nemlig gået fra at være 7 medarbejdere og en deltidsansat til nu at være 12 og ser frem til at vokse med 50-60 procent de kommende år. Før JJ X-Ray blev en del af mentorprogrammet, sad virksomheden i et svært dilemma.

“Vi kunne ikke nå de ordrer, der kom ind, og samtidig kunne vi ikke vokse. Vores virksomhedsstruktur var udefineret og rodet. Vi havde en stjernestruktur med mig i midten, og jeg prøvede at være med i alle projekter. Vi havde alle ansvar for alting, og det gik fint, så længe vi havde moderat travlt, men vi var ikke gearet til at vokse,” siger Christian Bjerg Mammen.

Da mentorteamet kom til, blev der derfor vendt op og ned på nogle ting. Elsebeth Finnick fik eksempelvis medarbejderne til at lave en plan over, hvad de brugte deres tid på. Med den øvelse blev det hurtigt klart, at der skulle ansættes en logistikmedarbejder til at sørge for de ting, der lå uden for de fagtekniske områder, så alle kunne koncentrere sig om deres kerneområde. Det var første skridt mod en stærkere virksomhedsstruktur, der skulle vise sig at være nøglen til at komme videre.

Du skal være indstillet på forandring

Det var Scion DTU, der prikkede Christian Bjerg Mammen på skulderen og hørte, om JJ X-Ray ikke ville have et mentorteam. Selv havde han ikke indset, at virksomheden havde brug for andres øjne og råd for at komme videre.

“I starten var det grænseoverskridende at få et mentorteam ind, for jeg synes jo det gik meget godt, og at vi klarede os helt fint. Nu kan jeg godt se, at det var nødvendigt, og at det har betydet, at vi har rykket os helt enormt,” siger Christian Bjerg Mammen.

Det var dog ikke villighed, der manglede, og Elsebeth Finnick var derfor fra starten optimistisk omkring forløbet. Selvom Christian Bjerg Mammen og kollegerne ikke helt kunne sætte en finger på, hvad der kunne blive bedre i deres virksomhed, så var de alligevel klar til omstilling og turde prøve nye ting af – og det har været helt afgørende for, at de har fået noget ud af mentorteamet, mener Christian Bjerg Mammen:

“Man skal være villig til at tage imod råd, og implementere forslagene relativt hurtigt. Og så bliver man nødt til at være hudløst ærlig, både på et personligt og professionelt plan, så man kan sige, hvad det er, man vil og drømmer om,” siger han.

Scion DTU’s mentorteam
Virksomheder som bor eller er tilknyttet Scion DTU kan få tilknyttet et team af mentorer. Læs mere: http://sciondtu.dk/innovation-og-netvaerk-projekter/mentorhjaelp/

 

 

 

 

På billedet øverst ses Christian Bjerg Mammen og Elsebeth Finnick.

Skriv et svar