Arkiver

NyhederSponsoreret indholdSustainable Tech

Startup hjælper vores udpinte jord med gammel teknik i nye klæder

StandardBio, Bæredygtighed, Climate-KIC

Et norsk startup hjælper med deres opfindelse landbruget med at få næringsstoffer tilbage i den udpinte jord uden brug af konventionel gødning. 

I en lille håndfuld jord er der et mikrokosmos af liv. Bakterier, næringsstoffer, insekter og orme. Men de små verdener i mulden er pressede. Jorden bliver mere og mere udpint på grund af landbrug, forurening og det stigende krav til mere mad på bordet i menneskets verden.

Men et norsk startup i Telemark har opfundet en teknik, der skal forbedre jordkvaliteten. En teknik, som menes at stamme fra Amazonas i Sydamerika.

”Det er for godt til at være sandt” og ”hvorfor er der ingen, der har tænkt på dette noget før?” er nogle af de reaktioner, startuppet har mødt, når de har præsenteret deres idé. Standard Bio udvikler nemlig gødningsprodukter, som er både konkurrencedygtige og kompatible med nuværende produkter og praksis. Kort sagt, hjælper Standard Bio naturen til at gøre, som den plejer, bare mere effektivt, fortæller startuppet.

”Vores model er baseret på cirkulær økonomi, hvor vi tilføjer nogle inputfaktorer, komposttilsætningsstoffer, til at opskalere organisk affald,” siger Live Killingland fra Standard Bio.

Mulden er udgangspunkt for mange andre klimaspørgsmål

Miljøet er blevet et hot emne. Helt bogstaveligt talt. Klimaforandringerne, de smeltende poler og de voksende ørkenområder har tvunget os til at ændre tankegang. Men i stedet for at fokusere på skovrydning eller økologiske landbrug har temaet bag Standard Bio valgt at kigge nedad. Ned i den jord, hvorfra både skove og marker spirer.

”Jorden er så vigtig, fordi den omfatter disse andre spørgsmål. Hvis du har en sund jord, er det ikke nødvendigt at omlægge skove og vådområder til landbrugsjord, fordi jorden du allerede dyrker vil give højt udbytter. Dette er også forbundet til både det traditionelle og økologiske landbrug. Det traditionelle landbrug reducerer jordens sundhed og øger dermed behovet for ekstern hjælp for at få planterne til at vokse. Ved at fokusere på jordens sundhed, rammer vi også planterne, biodiversiteten og fødevaresikkerhed,” fortæller Live Killingland.

Dyremøg bliver til guld

Standard Bio arbejder med flere produkter, men kort fortalt omdanner Standard Bios system dyremøg til næringsfuld gødning, som ikke bliver hurtigt udvasket af jorden, som giver sundere jord, binder mere CO2, og reducerer omkostningerne for både miljøet og bønderne.

Landbruget er det sted, hvor teamet bag Standard Bio kunne se, at der var brug for hjælp. Nu. Landbruget er storproducent af drivhusgasser og mere lokale problemer som vandforurening. Men branchen er ved at få øjnene op for alternative metoder.

”Der er et skift i det vestlige landbrug mod ’præcisionslandbrug’, og en øget efterspørgsel efter økologiske produkter. Jeg tror, at begge tendenser peger på mere bæredygtige landbrugsmetoder i fremtiden, hvor både restriktiv brug af ressourcer og kvaliteten af det færdige produkt er i fokus. Klimatilpasning er allerede en vigtig del af landbruget, og jeg tror, det vil blive stadig vigtigere i de kommende år,” fortæller Live Killingland.

Teamet håber da også på at kunne skalere ud af Norge. Næste stop bliver forhåbentlig Tyskland, fortæller Live Killingland – efter de har deltaget på Slush i Helsinki i slutningen af november, hvor de tager med som del af Climate-KIC.

“Her får vi mulighed for at møde nogle investorer, hvilket kan have kæmpe betydning for os fremadrettet,” siger Live Killingland.

Skriv et svar