Arkiver

EventsIværksætterlivNyheder

“Vi skal huske at være nysgerrige”

Nysgerrighed, Gurudagen

Tirsdag aften var der mere liv end normalt i Rainmaking Lofts lokaler i København. Her var 300 iværksættere, mediefolk, entreprenører og andre interesserede samlet til Gurudagen. Et bredt spektrum af Danmarks iværksætterscene blev dækket, men om man var lille eller stor, inden for tech eller håndværk så var ét aspekt gennemgående; vi skal huske at være nysgerrige.

Store tanker fyldte tirsdag aften caféen og loftet på Rainmaking Loft i København. Her var 300 iværksættere, entreprenører, mediefolk, ministre og H.K.H. Prins Joachim samlet i anledningen af Gurudagen, så også fysisk var lokalerne godt fyldt op.

Mellem kaffe og chokolader fra Social Foodies flokkedes folk fra mange brancher, talte, spurgte ind, og gjorde præcis dét, som flere af aftenens talere bød op til – var nysgerrige på hinanden.

Læs også: Christiane Vejlø: Vi er dårlige til at spørge om hjælp

For det var et blandet program, der var sat sammen i anledningen af de 100 også meget forskellige mennesker, der har bidraget til Gurubogen, som var hele springbrættet for arrangementet. Faktisk skulle bogen kun være udgivet med en lille rødvinsreception, fortalte aftenens vært og idémand bag bogen, Jonathan Løw, men som det ofte går i iværksætterekredse, så voksede idéen.

Vi skal hente inspiration globalt

Bogen selv voksede også fra de planlagt 10 guruer til 100 entreprenører fra 20 lande. Nogle af dem var at møde til arrangementet tirsdag, hvor der både var mulighed for at opleve dem på de to scener og på gulvet mellem oplæggene. Men der var fart på. Et kvarter havde hver på scenen, og når der er 300 mennesker at tale med, går en halv times pause til networking hurtigt.

Men effektivitet betyder ikke idédød. Der var nok inspiration at hente, og det var netop et af hovedpunkterne i Erhvervs- og Vækstminister, Troels Lund Poulsens tale, om at vi skal lade os inspirere globalt, vi skal blive bedre til at rose hinanden for vores idé, og vi skal løfte i flok.

Læs også: Er du klar til at hente en investering?

Også H.K.H Prins Joachim, som var første taler efter værternes introduktion, havde lagt mærke til, hvor meget inspiration, der findes i Danmarks iværksættermiljø. Noget han var dybt imponeret af, trods han ikke selv har iværksat ret meget, sagde han og høstede store klapsalver. At han mente det, sås i at han blev hængende til arrangementets videre oplæg, som både handlede om socialt iværksætteri, virtual reality, lederskab, brands og selvfølgelig nysgerrighed.

img_6274

Nysgerrighed er forudsætningen for innovation

Flere kapitler i Gurubogen er også dedikeret til begrebet, som også ofte sættes i sammenhæng med entreprenørskab. To af bogens guruer blev sat stævne i sal to, hvor medvært Anja Steensig lagde op til en samtale mellem Julie Kjær-Madsen fra Loop Company, der støtter virksomheder i deres innovationsprocesser, og Christian Bason, forfatter og direktør i Dansk Design Center.

Deres udgangspunkter for at tale om nysgerrighed var nemlig fra henholdvis fra maskinrummet og ledelsesperspektivet. Det siges, at “curiosity killed the cat”, men faktisk skaber man større skade ved ikke at være nysgerrig. Nysgerrighed er nemlig forudsætningen for at arbejde innovativt, offentligt som privat, startede Christian Bason ud med at understrege.

Læs også: Reglerne for at bootstrappe en ny virksomhed

Nysgerrighed er afgørende for at finde løsninger. Som da præsidentkandidat Franklin D. Roosevelt i 1932 foreslog, at man lavede politiske eksperimenter. Det fik rådgiverne op i det røde felt, men tre måneder senere var han præsident. Og med den anekdote, ville Christian Bason fortælle, at ja, du vil ofte blive mødt med nej og rystende hoveder, når man for alvor stiller spørgsmål. Men det er den eneste vej til innovation.

img_6268

Nysgerrighed er det ultimative ord for selvværd

For nysgerrighed er det ultimative ord for selvværd, fortsatte Julie Kjær-Madsen. Og selvværd er i hvert fald for iværksættere vigtig for overhovedet at komme så langt som til at springe ud som selvstændig. Når man tør stille spørgsmål og rode i det ukendte, så er det fordi, man har en grundlæggende tro på sig selv.

Men vi glemmer at være nysgerrige. Vi lærer nemlig at give svar og ikke stille spørgsmål gennem hele vores skolegang. Men det skal stoppe. Nu. Vi skal genlære at være nysgerrige og turde åbne op for nye input, såvel ens egne som ens medarbejderes, lød det fra scenen.

Læs også: Når en iværksætter bliver CEO

Og selvom der i programmet ikke var plads til de store diskussioner på tværs, fortsatte samtalerne efter oplæggene. Og man kan jo håbe, at de fortsatte langt efter musikken var slukket og tuk-tukkerne med kaffe var tøffet hjem, så vi alle kan turde at lytte, spørge og lade os inspirere af andres erfaringer og derfra skabe nye.

Skriv et svar