Please assign a menu to the primary menu location under menu

Arkiver

Sponsoreret indhold

Har du husket pensionen?

De fleste ønsker en nem og tilgængelig vej til at forlade arbejdsmarkedet for at kunne nyde alderdommen fuldt ud. Og i den forbindelse er der en del ting at tage stilling til, som skal undersøges i god tid inden man fx ønsker sin folkepension. Som udgangspunkt er folkepensionen for alle danskere, der ønsker den. Og der er ikke mange krav til at få den almindelige fulde folkepension. Kravene lyder som følgende:

 

  • Man skal være født før d. 1. januar 1954, hvis den skal indløses som 65-årig. Er du født efter denne dato er pensionsalderen højere, og du skal beregne din pensionsalder. Vil du vide, hvornår du kan forvente at have adgang til folkepensionen, kan du udregne din pension ved at se aktuelle tal for folkepensionen.
  • Man skal fra man var 15 år og 40 år frem have været bosat i Danmark.

Forskellige ydelser og deres betydning

Folkepensionen er sammensat af forskellige ydelser; grundbeløb og pensionstillæg. Den ydelse du får afhænger af din civilstatus, og beregnes på baggrund af de gældende satser. Der er andre ydelser, man som folkepensionist kan få. Ældrechecken er supplerende, og udbetales til de folkepensionister med lavest indkomst, og har en likvid formuegrænse på 86.000 kr. Du er som pensionist berettiget til at søge boligydelser på lige fod med alle andre og modtage den ved siden af din folkepension. Der er også mulighed for at søge om helbredstillæg, hvis du som pensionist har større udgifter i forbindelse med dit helbred. Læs om dine muligheder for folkepension, og hvad du bør være opmærksom på.

Hvad gør jeg hvis…

Jeg har været på førtidspension, og har nået folkepensionsalderen? Ydelsen bliver ændret til at være folkepension helt automatisk, så du behøver ikke at gøre noget.

Jeg er tjenestemand? Her gælder der andre regler for pension, og du kan kontakte din arbejdsgiver for at høre nærmere om din tjenestemandspension.

Jeg er bosat på plejehjem eller i ældrebolig? Der er samme mulighed for at søge og modtage diverse ydelser, som folkepension, helbredstillæg og boligydelse, hvis du bor i ældrebolig, som både kan være plejehjem, plejebolig eller ældreboliger.

Jeg eller min arbejdsgiver har lavet en aldersopsparing? Så er du stadig berettiget til at modtage folkepension og andre sociale ydelser, men reglerne for at få udbetalt din aldersopsparing er anderledes end for folkepensionen, og du bør kontakte din bank for at høre nærmere.

Skriv et svar