Arkiver

Guide

Kom af med ukrudtet både mellem og på fliserne

Der er meget godt ved det danske sommervejr, og når vejret viser sig fra sin bedste side, er der intet, der slår en dansk sommeraften på terrassen. Men desværre er det danske vejr også omskiftelig, og det betyder, at der ofte kommer regnbyge efter regnbyge. Det giver – udover en aften i sofaen fremfor på terrassen – fantastiske vækstmuligheder for havens planter. Men det giver desværre også optimale forhold for ukrudt.

Ens have kan meget hurtigt komme til at se usoigneret og rodet ud, hvis man bare lader stå til, og lader ukrudtet få overtaget i ens have og især rundt om og på ens terrasse. Derfor er det vigtigt, at man sørger for at bekæmpe ukrudtet effektivt og hurtigt. 

Hvorfor er det særligt omkring fliserne, man skal være opmærksom på ukrudt?

Danskerne er glade for at sidde ude, når solen skinner, og derfor findes der rigtige mange store terrasser med fliser rundt om i landet. Specielt ved fliseterrasser skal man dog være opmærksom på ukrudt, for der er faktisk andre ulemper ved ukrudt på en fliseterrasse, end at det ser rodet ud. 

Ukrudt, der vokser op mellem fliserne på terrassen, kan nemlig for det første være med til at forskyde fliserne på terrassen. Dette sker, når planterne presser sig vej op gennem fx fugesand eller lignende, og kan i sidste ende gøre hele underlaget skævt, hvilket kræver utrolig meget at fikse. Derudover kan ukrudt såsom alger, mos og flisepest, der sætter sig direkte på fliserne faktisk være med til at gøre fliserne så glatte, at man på en våd regnvejrsmorgen faktisk kan risikere at glide og slå sig.

Fliserensningen er en nem måde at komme alger, mos og flisepest til livs på

Ukrudt såsom alger, mos og flisepest opstår, fordi flisernes øverste belægning langsomt slides af, og det gør fliserne porøse nok til, at planter såsom alger og mos kan slå rod og gro. Problemet kan være værre i de områder af terrassen, som er i skygge, fordi planterne netop gror bedst i mørke og våde områder.

En nem løsning på problemet er selvfølgelig at få foretaget en algebehandling af dine fliser. Det kan være en fordel at få det gjort professionelt, fordi der bruges specialdesignet udstyr, som fx vinkler vandet i en sådan vinkel, at fliserne ikke beskadiges yderligere. Det kan være en rigtig god ide at få klaret fliserensningen en gang årligt eller efter behov.

Brænd de små planter væk med en ukrudtsbrænder 

Hvis der er tale om ukrudt, der vokser mellem fliserne eller rundt ved kanten, så kan en hurtig og effektiv løsning på problemet være at brænde dem væk med en ukrudtsbrænder. Det er dog ikke en permanent løsning, da planterne selvfølgelig bare vokser tilbage, og dette skal man være opmærksom på. Desuden er det en dum ide at brænde ukrudt væk nær fx tørt græs eller i perioder med tørke.

Overvej en ukrudtsdug under fliserne allerede fra starten 

En mere permanent løsning er at gøre brug af en ukrudtsdug, men dette er en løsning, som kræver en del planlægning. Ukrudtsdugen skal selvfølgelig placeres under fliserne, og det er derfor en løsning, som kræver, at man enten skal til at anlægge ny terrasse eller måske er ved at genlægge ens eksisterende terrasse. Det er dog en effektiv og bæredygtig måde at holde ukrudt væk fra ens fliser på, og er derfor værd at overveje. 

Sørg for ukrudtshæmmende sand i fugerne

Er det især mellem fliserne, at man døjer med ukrudt, så kan man med fordel gøre brug af ukrudtshæmmende sand, der hældes i fugerne. Det gør det markant svære for ukrudtet at gro og overleve mellem fliserne, og samtidig hjælper dette sand også mod insekter såsom myrer.

Skriv et svar