Arkiver

Nyheder

Scaleit – Dag 1 i Silicon Valley

Trendsonline.dk er så heldige vi har en udsendt med i arrangementet Scaleit Innovation Center Denmark står bag. Morten Krarup Kristensen giver os løbende en stemningrapport og denne er et must read for alle, man kan kun forestille sig at der flere gange har været brug for at knibe sig selv i armen

Mandag d. 6 – Day one..

Klokken er 17.27, dansk tid… Eller nærmere 08.27 på The Cardinal, Hotel, i Palo Alto, San Fransisco.
19 danske startups er samlet i receptionen og networking er allerede i gang på trods jetlag.
Digroli holdet, repræsenteret af Navid og mig, er nogenlunde ovenpå. Vi kom allerede fredag, til dels for at lege turister et par dage, og til dels for at sikre os at vi kom frem i tide. En vis askesky skulle ikke stoppe os i sidste øjeblik.

Snakken bliver afbrudt af et “Velkommen til Palo Alto”. Søren Therkelsen og Marie Gørvild fra Innovation Center Denmark, som står bag arrangementet, stiller sig op på trappen for at få et lille overblik over de 32 iværksættere. De introducere kort dem selv og slutter hurtigt af med “Let’s SCALEit”. Programmet er i gang og vi har allerede travlt.

Vi bliver ledt ud til en lille amerikansk bus, som skal tage os til vores første destination. Progression Partners, et inkubationsmiljø og rådgivningsfirma i iværksætteri. Bedre kendt som PAD, på Willow Road i Menlo Park. Vi bliver ledt ind i et lille boardroom, som til forveksling ligner et klasselokale.Morgenmaden er serveret da vi træder ind af døren og networkingen fortsætter. Stemningen og de mange nye ansigter får det til at føles som første skoledag, bortset fra at der ikke er nogen genert dreng i det ene hjørne der står for sig selv, alle vil snakke med alle!

Vi bliver dog hurtigt afbrudt.

Camilla Rygaard-Hjalsted, direktør for Innovation Center Denmark, tager “scenen” i det lille boardroom, for kort at introducere sig selv, organisationen og SCALEit programmet.Da Camilla træder af introducere Søren vores første speaker, Bob Hawn, fra Structure Law Group. Iværksætter advokat.Bob introducere os til historien om Silicon Valley, hvordan det udviklede sig fra et landbrugssamfund til et teknologisk samfund til den Silicon Valley vi kender i dag. Hollywood for iværksættere.

Han fortæller hvordan advokater i Silicon Valley ofte laver investeringsfirmaer ved siden af deres advokat forretninger, for at investere i de firmaer de rådgiver, hvordan advokater her ovre ikke kun rådgiver om lovgivning og udfylder papirer. De er ”Matchmakers”, talentspejdere der finder personer til de firmaer de rådgiver.Det er noget af en kontrast til de danske advokater.Bob takker af, en time er som fordampet, og frokosten er serveret, tilbage til networking med vores ”klasse”.Vores næste speaker, Jeff Snider, iværksætter og partner i Progression Partners. De næste to timer bliver vi hamret igennem ”Lean Startup, ”Business de-risking” og generelle ”From Denmark to the Valley” udfordringer og principper. Jeff ved hvad han snakker om. Han har founded fire firmaer og boet i Danmark i en længere årrække.

“Der sad vi to. I en opvarmet pool, på Steve Blanks private ranch, med en californisk øl i hånden og nød udsigten til 30 håbefulde danske iværksættere der stille minglede rundt i lyset fra bålet, og i baggrunden kunne man lige præcis se havet i måneskinnet. Det var et af de mest magiske øjeblikket jeg har oplevet”

Sortbælte i piching river rundt i ringen
Da Jeff takker af træder der en person ind i rummet og vi kan med det samme mærke at her er der ikke tale om hvem som helst. Innovationcentret introducere Bill Joos. Manden der var samme med Guy Kawasaki i Garage Technology Ventures og der er kendt som en af de bedste pitch trænere. Period.I to timer river Bill alt vores pitch materiale fra hinanden. At det vi havde planlagt fra Danmark lå i ruiner. Det var lavet til en anden verden end den vi befandt os i nu.

Bill tog konstant tilfældige personer ud som kort skulle pitche for ”klassen”. Hvis du klarede dig godt fik du en lodtræksningskupon, hvis du klarede dig dårligt blev du til grin foran hele lokalet af 31 danske iværksættere.Bill sluttede af med at trække lod mellem alle kuponnerne. Jesper fra IT-Kartellet vandt og fik Guy Kawasakis nye bog, Enchantment, og fik af vide at Bill ville tage ham op til Guy dagen efter for at få bogen signeret.Guy var afsluttende keynote til Launch Silicon Valley eventet vi skulle til dagen efter.Programmet begyndte igen at stramme til. Bill var gået 20 minutter over tid, og vi skulle allerede have været halvvejs til vores næste destination. En destination Søren, Marie og de andre fra Innovations centret kun havde turde drømme om.Kort tid inden vi tog fra Danmark havde de nemlig fået en aftale med et af de aller største navne i Silicon Valley, Steve Blank. Manden der har startet 8 firmaer, hvor af 4 blev IPO’s. Manden der underviser i iværksætteri på både Berkeley-, Columbia- og Standford University, og som i 2009 og 2010 fik en award for sin undervisning på Berkeley og Stanford!Men vi skulle ikke bare høre Steve Blank, vi var på vej til hans private ranch, ved den californiske kyst, midt i ingenting, en time syd for San Francisco.

Privat besøg hos Steve Blank
Da vi stiger ud af bussen, bliver vi modtaget af ranch manageren, og foran det kolossale palæ, de kalder en ranch, står selveste Steve Blank og tager personligt imod alle 32 danske iværksættere, som var vi hans nærmeste familie. Maden står igen parat og mens vi sætter os for at spise begynder Steve stille og roligt at fodre os med hans erfaringer, ideer og forretningskoncepter.Da han slutter af efter en times tid er det blevet mørkt, og ranch manageren har startet et bål ude på terrassen, samtidig spørger han “hvem der skal i poolen”. Steve havde aftenen før kl. 23 skrevet til Søren og sagt at vi skulle tage badetøj med, da han ville varme poolen op, Søren sendte mailen videre med det samme, men havde ikke forventet at nogen ville nå at læse den. Kim fra Proinvester og jeg havde dog, og Steve sendte os begge over i pool huset for at skifte.Der sad vi to. I en opvarmet pool, på Steve Blanks private ranch, med en californisk øl i hånden og nød udsigten til 30 håbefulde danske iværksættere der stille minglede rundt i lyset fra bålet, og i baggrunden kunne man lige præcis se havet i måneskinnet.

Det var et af de mest magiske øjeblikket jeg har oplevet. Gennem hele aftenen minglede Steve også rundt, og hvis man var heldig fik man 3 sammenhængende minutter med manden der ikke kan stå stille. Jeg var selv heldig at få ham på one-on-one et par gange. Omring kl 23, sluttede vi af og modvilligt gik vi tilbage til bussen der skulle føre os tilbage til de næste 4 dages intensive Silicon Valley marathon.

Under vores besøg hos Steve Blank var der også besøg af The Next Web, de lavede en video med Steve der kan ses nedenfor

Morten Krarup Kristensen
Digroli.com