Start-Up Chile er et iværksætterprogram startet af den chilenske regering i 2010. I løbet af de fire år, programmet kører, vil 1000 startups fra hele verden blive inviteret til Chile. Hensigten er at gøre Chile til Sydamerikas knudepunkt for innovation og iværksætteri, på samme måde som Silicon Valley er det i USA. De inviterede startups får – foruden et fantastisk stort netværk – mulighed for at få refunderet udgifter for $40.000 samt et 1-års arbejdsvisum.
Mange undrer sig over, hvad Chile får ud af programmet. Hver startup er nemlig kun forpligtet til at blive i Chile i et halvt år, hvorefter de frit kan fortsætte deres virksomhed i et hvilket som helst andet land. Derudover tager Startup Chile ingen ejerandele i virksomhederne – hvilket ellers er normal praksis for lignende accelerator programmer. Så hvilket værdi får Chile ud af programmet?
Svaret skal måske findes i, at Start-up Chile er et program søsat for offentlige midler. I modsætning til private investorer, der håber på et relativt hurtigt afkast af deres investering, er der formentligt mere langsigtede perspektiver på spil, når en regering investerer.
Forbindelse til innovative miljøer
Folkene bag Start-up Chile nævner igen og igen, at det handler om at skabe netværk til innovative miljøer verden over. Derfor er iværksætternes netværk en central del af bedømmelsen, når Start-Up Chile vurderer ansøgninger til programmet. Nogle iværksættere kommer fra velrenommerede universiteter, mens andre har arbejdet i kreative miljøer og store virksomheder. Start-Up Chile håber, at der kan blive skabt værdifulde forbindelser til disse netværk, og at verden får øjnene op for Chile som en seriøs samarbejds- og handelspartner.
Betal tilbage med din viden
Derudover er iværksætterne i Start-Up Chile også forpligtede til at give noget tilbage til det chilenske samfund. Det foregår de via den såkaldte ”Return Value Agenda”, hvor hver startup i løbet af seks måneder skal optjene 4000 point. Eksempelvis giver det 350 point at afholde en workshop, hvor man deler ud af sin viden til virksomheder eller studerende. Det giver 200 point i timen at være mentor for lokale iværksættere, og 400 point at arrangere en konference. Håbet er, at iværksætterne i Start-up Chile vil inspirere de lokale miljøer og bidrage til nye ideer og perspektiver.
Fremtiden vil vise, om Start-up Chile programmet får den ønskede effekt. Under alle omstændigheder er det forfriskende med et land, der i den grad satser på iværksættere, og som tør tænke i globale netværk.
/Jeg hedder Lars Louring og ankom til Chile i juni som deltager i Start-Up Chile programmet. Min virksomhed hedder Alefant, og jeg er i gang med at udvikle en applikation indeholdende interaktive lektioner og opgaver til brug i folkeskolen. Min opgave hos Trendsonline er at spotte hvad der sker i Chile-området, som er spændende og relevant for danske iværksættere.
1 kommentar