Arkiver

Nyheder

Facebook blokerer utallige startups

Facebook er i dag blevet en del af enhver virksomheds dagligdag. Store og små virksomheder gør brug af platformen for at skabe synlighed, og tættere tilknytning mellem andre aktiviter på nettet. Men en række iværksættere i Danmark, er helt uden grund, blevet blokeret af Facebook og smidt ud af fællesskabet.

Når Facebook blokerer en hjemmeside betyder det at personer for eksempel ikke kan sende links til deres venner på Facebook. Og når Facebook er blevet det største sted, hvor man deler tips og viden er det ødelæggende at Facebook uden grund udelukker hjemmesider fra den offentlige debat.

Flere hundrede danske domæner er blokeret af Facebook, fordi de uheldigvis har haft deres hjemmeside liggende hos Unoeuro. Tilbage i august ser Facebook sig sur på en hjemmeside, og vælger herefter at blokerer alle hjemmesiderne på denne server. Det er helt normal procedure, at man har flere hjemmesider liggende på en server – en løsning man kalder for shared hosting.

“Facebook må da vide, at størstedelen af verdens websites ligger på shared hosting. Det virker som et tegn på, nogen i organisationen har mistet jordforbindelsen”, skriver Lars Skjoldby på Google+ efter en dialog med danske Mikael Lemberg, der er ansat hos Facebook.

Hvis man er en større virksomhed, så har man ressourcer til at tage kampen op. Men som iværksætter er det helt umuligt, og derfor vælger Iværk&Vækst og Trendsonline.dk, der også er ramt af denne blokering at tage kampen, og tale alle iværksætteres sag.

Mange timer spildt
Silvia fra Misbrugsportalen.com er en af de iværksættere, der er blevet ramt, og for hende har det været frustrerende at føle, så mange misbrugere må gå forgæves, efter at Facebook valgte at blokere hendes side.

“Jeg er ekstremt frustreret og kom aldrig i kontakt med dem – det er under al kritik. Der er ikke noget, der er lykkedes” siger Silvia, der driver hjemmesiden Misbrugsportalen og fortsætter med skarp tone.

“Jeg får helt gåsehud og kan ikke beskrive hvor meget, jeg har kæmpet – man får bare blokeret domænet uden at man kan gøre noget”.

Det har betydet enormt meget for Silvia, der driver det velgørende projekt for misbrugere, og fem måneders hårdt arbejde i et miljø, der har stort brug for denne hjælp, er mistet. Mange kendte personer, der valgte at støtte op, ser også på projektet med andre øjne, og hele denne blokering har givet hende et dårligere image.

For Iværk&Vækst, der også blev ramt af denne blokering, var det fatalt, at blokeringen fandt sted lige op til Iværk&Vækst.

”Både vores Facebook fans og gode samarbejdspartnere undrede sig over, at de ikke kunne sprede det gode budskab og dele de mange gode nyheder via Facebook med link til Iværk-sitet” siger Eva Vedel fra Iværk&Vækst og fortsætter

”Via Janne Schmidt Nielsen fra Den Skæve Vinkel og hendes ihærdige indsats, der hurtigt involverede landets social media-eksperter, fik vi via bl.a. Thomas Bigum lokaliseret os frem til årsagen til blokeringen (hostingen hos Unoeuro). Unoeuro flyttede os til en anden server, men ingen har kunne finde den rette vej ind til Facebook og dermed nøglen til ophævelsen af blokaden”

Men ovennævnte iværksættere er ikke de eneste, det er gået ud over, og der kan tælles mange mange flere, bl.a. Scoopdeal.dk, Trendsonline.dk, Creativehomestyling.com, og hvis det er alle domæner, som lå på to servere hos Unoeuro.com, som blev blokeret, så kan det dreje sig om 500-1000 domæner.

Det er ikke første gang det sker for Facebook
I juli kom de ved et tilfælde til at blokere Imgur, der er en stor billedtjeneste. Denne blokering blev til en social medie-storm, hvor mange tusinde kommenterede på det. Først herefter valgte Facebook at rette ind, og efterfølgende blev der åbnet op for tjenesten igen.

“Jeg har kendskab til Imgur og rystede bare på hovedet, da det skete. Hele det pres der kom fra mange tusinde på de sociale medier gjorde, at de var nødt til at reagere. Det er præcis det, vi forsøger med dette opråb- at samle iværksættere og andre der synes denne sag er grotesk under en fælles fane og en fælles kamp for, at denne blokering bliver ophævet. Men vigtigst af alt at dette ikke kommer til at ske igen”, siger Daniel Laursen fra Trendsonline.dk

Debatten har raset den sidste måneds tid, og alle forsøg på at komme i dialog med Facebook har været umulige. På sociale medier som Twitter, Facebook og Google+ har der kørt debatter, hvor mudderkastning har været vejen frem, i stedet for at finde den rette løsning for alle de berørte iværksættere.

Facebook vil ikke priotere problemet

“Vi (UnoEuro) har forsøgt på alle tænkelige måder at få en kontakt til Facebook, da vi også mener, at en så generel blokering, og en opretholdelse af blokeringen er fuldstændig urimelig – men vi har stadig ikke fundet en måde at få Facebook i tale på”, siger og skriver Tom Sommer fra Unoeuro

Efter videre dialog mellem Tom Sommer fra Unoeuro og Mikael Lemberg, der er en ansat hos Facebook, afsluttes dialogen af Mikael Lemberg med at skrive: “Jeg kan ikke prioritere problemet”

“Det er dybt grotesk. Det er som om, at Facebook har en tænd og sluk knap til en hvilken som helst virksomhed i verden. Når de har valgt at slukke, så er der ikke nogen, man kan henvende sig til- ikke engang de danske ansatte ved Facebook. De bruger i stedet alt deres tid på selvpromovering på Facebook og Twitter, frem for at hjælpe dem der får Facebooks forretning til at løbe rundt”, udtaler Daniel Laursen fra Trendsonline.dk, og fortsætter.

“Der er mange iværksættere der hver dag mister omsætning på grund af dette og det eneste man får fra Facebook ansatte i Danmark er en arrogant holding til problemet. Ultimativt skulle vi søge erstatning for den mistede omsætning og den tid der er brugt på dette – der må findes en advokat i USA, der har lyst til at forfølge dette”

Mange af de berørte iværksættere har alle været i dialog med Mikael Lemberg, der prøver at spise dem af med, at de skal udvise tålmodighed, og det har de også gjort den sidste måned. Men nu skal der andre midler til, og første skridt bliver at råbe så højt som man overhovedet kan for at vække iværksættere der bruger Facebook som en vigtig kanal til indtjening. For ingen kan vide sig sikre. Facebook kan slukke for deres forretning fra den ene dag til den anden, uden de kan gøre noget som helst ved det.

2 kommentarer

Skriv et svar