Arkiver

DebatNyheder

Daniels time-out: Salg af brugte “digitale varer” er en trend du skal holde øje med

Meget snart vil der dukke den ene markedsplads op efter den anden, der vil lade forbrugere bytte og sælge e-bøger, musik fra iTunes eller en film købt fra en digitaltjeneste. Der er allerede nu kamp om at få fat i dette marked, der samlet har en markedsværdi på mange milliarder dollars. Der er stadig muligheder, også for danske startups, til at bevæge sig ind i dette spændende område, hvor der er masser plads til at bygge en succesrig forretning.

MP3 var første skridt mod en disrupted musikindustri, der ikke ville bøje sig for nye markedstendenser, og det har de helt sikkert fortrudt ligesiden. iTunes og Apple fik gjort det mainstream, og købet af et enkelt musiknummer blev mere og mere populært. Nu sker det igen. Musikbranchen, filmbranchen og alle andre brancher, der leverer deres indhold digitalt, står overfor en skillevej. De kan omfavne de nye muligheder, eller de kan lade stå til og ignorere de fejl, de har lavet en gang tidligere.

Igen er det mastodonterne, der spiller en vigtig rolle for at skabe denne nye revolution, der vil skabe et helt nyt økosystem for startups.
Amazon og Apple forsøger med hver deres patent at sætte sig på en markedsplads, der er vurderet til mange milliarder dollars

Lige nu behandler retten i New York en sag mod et startup Redigi.com der bl.a. sælger “brugt digitalt musik. Hvis det ender med en sejr til startuppet, som er symboliseret som David i kampen mod Goliath, vil det betyde, at vi vil se en skov af nye markedspladser, der hver især vil kæmpe om dominansen og om at blive den foretrukne for brugte digitale varer.

John Ossenmacher, der er CEO for Redigi, lovpriser disse nye patentansøgninger fra Apple og Amazon for de blåstempler hans startup og den kamp, som han har haft mod Capital Records, der har anmeldt Redigi for brud af copyright lovgivningen. Men med patentansøgninger blåstempler det ikke kun Redigi, men også andre der vil forsøge sig med at skabe en markedsplads i dette space.

www.redigi.com siger, de er de første, og de har en rigtig god value proposition for både brugerne og dem, der har rettighederne til de digitale varer. Når man sælger en digital vare på Redigi.com, skal man bruge pengene til at købe nye digitale varer for. Dette giver et incitament til at købe igen.

Frygter tabt indtjening
Igen frygter medieindustrien tabt indtjening, men de kan ligeså godt vænne sig til de nye markedskræfter, for der er ingen tvivl om, at det næste der kommer til at ske er digitalt salg af brugte bøger, musik, og hvad der ellers kan laves om til et og nultaller.

Hvis det ikke bliver gennem en lovlig service, så vil der helt sikkert dukke en masse “piratebays” op, der vil skabe denne markedsplads og på det tidspunkt vil løbet være kørt for bl.a. musikere, pladeselskaber, forfatterne og udgiverne.

Derfor bliver det spændende at se, om medieindustrien endnu engang vil bruge flere kræfter på at bremse udviklingen frem for at omfavne de nye indtjeningsmuligheder brugte digitale produkter tilbyder en i forvejen trængt branche.

Skriv et svar