Arkiver

Nyheder

Brillier i jeres acceleratorforløb

Hvordan bliver man succesfuld iværksætter? Symbion har etableret et ”Entrepreneurship Leadership Lab” (EL2) støttet af Industriens Fond, hvor en gruppe forskere har fulgt 200 Accelerace-virksomheder og trukket data ud af deres observationer. Her bringer vi deres 10 bud på, hvordan man brillierer som iværksætter.

Som danske iværksættere har I adgang til et hav af gratis rådgivningstilbud herunder de såkaldte acceleratorprogrammer, der lover at bringe jeres virksomhed tættere på vækst. Det kan være vanskeligt at gennemskue, hvilke tilbud, der matcher jeres virksomheds behov bedst og, hvor I får størst værdi for virksomheden for jeres indsats. Om forløbet bliver en succes, afhænger dog af jer selv. At være deltager i et accelerator-program kræver hårdt arbejde, engagement og fokus – ud over den tid, som I ellers bruger i virksomheden. Det kræver derfor, at I tager ansvar for jeres egen læring.

Industrial Ph.D fellow Christine Thalsgård Henriques forklarer, hvordan hun som forsker har bidraget til at indsamle denne kvalitative data.

”Jeg har lavet et såkaldt etnografisk studie af Accelerace, dvs. jeg via min ansættelse som ErhvervsPhD har været en del af rådgivningen og interaktionen med deltagerne. Det betyder at jeg som forsker har deltaget i alle events og har interviewet deltagerne flere gange i løbet af deres forløb. Vi har også interviewet forskellige hold, konsulenterne og de personer, der udvælger deltagerne. Materialet er indsamlet fra 2010 til 2012 og er alt sammen kvalitativt data.”

Den nye forskning fra Entrepreneurship Leadership Lap viser, at acceleratorprogrammer kan ende med at skuffe, hvis ikke forventningsafstemningen er på plads inden deltagelse. Så her får I 10 gode råd til, hvordan I kan øge chancerne for, at jeres acceleratorforløb bliver en succes:

1. Afsæt arbejdstid og indstil jer mentalt på at andre mennesker, der ikke ligner jer selv, skal kunne påvirke skabelsen i virksomheden. Vær parat til at dele virksomhedens drømme og svagheder med programmets ansatte samt de andre deltagere.

2. Forsøg at sætte jer et konkret mål for hvor I forventer, at jeres virksomhed skal blive stærkere ved at deltage i et acceleratorprogram – tal eventuelt med tidligere deltagere.

3. Undersøg programmet og dets ressourcer grundigt, og overvej om der er et match for jeres virksomhed.

4. Udfordrer acceleratorens ”program” – dvs. I ikke skal lade dens struktur overtage jeres egen medmindre det giver mening – det er virksomheden der er i fokus, ikke acceleratoren.

5. Stil de samme krav til programmet, som hvis I skulle betale 500.000 DKK. for det, og deltag som om I havde betalt. Husk at deltagelse ikke er en gavebod, men et arbejdsprojekt mellem to ligeværdige parter.

6. Hvis I har en masse forbehold for deltagelse i acceleratorprogrammer, specielt de offentligt støttede, – så bliv væk. Forskningen viser at lave forventninger er lig med lav tillid, hvilket resulterer i et lavt udbytte i form af virksomhedens udvikling og iværksætterens læring.

7. I vil ikke have nogen, der kun giver jer ret og klapper jer på ryggen, – så find en accelerator med et hold der kan udfordre jer og forstår, hvordan jeres projekt kan blive til en forretning.

8. I skal ikke bruge acceleratorprogrammet som PR-monkey, det kan ikke betale sig, I vil ikke være en konference darling uden at være en sund forretning.

9. Hvis I kun er ude efter funding, så overvej om det er tiden værd at gå igennem en accelerator.

10. Hvis I er ude efter gode råd og støtte så hyr en konsulent. Hvis I arbejder for at udvikle jeres virksomheds kompetencer og og muligheder kan I overveje et acceleratorforløb. Forskningen viser at gode råd giver kortvarig motivation, hvor samarbejde og åbenhed giver langsigtede resultater for virksomheden. Der findes ikke noget quick-fix for virksomhedsskabelse – kun hårdt arbejde.

Så vil I brilliere i jeres acceleratorforløb kræver det både en forventningsafstemning, hårdt arbejde og initiativ fra jeres side. Venter I på noget?

Skriv et svar