Arkiver

Nyheder

BreakBuddy skal reducere sygefraværet i virksomheder

BreakBuddy er en ny onlineplatform, som skal få medarbejdere med stillesiddende arbejde op af stolen i løbet af arbejdsdagen og give dem lyst til at lave nogle enkle gymnastik- og udstrækningsøvelser. Bliver platformen en succes vil den reducere sygefraværet i offentlige og private virksomheder enormt, siger en af stifterne.

En af BreakBuddys medstiftere, Jens Lund, har en fortid som iværksætter, hvor hans fokus var at motivere mennesker til at dyrke mere motion. Efter et jobskifte tiltrådte Jens en stilling, hvor han pludselig var meget mere stillesiddende end før.

”Jeg mærkede hurtigt de negative konsekvenser ved at gå fra en aktiv hverdag til et arbejdsliv som en såkaldt ”kontorkartoffel” – jeg selv og mine kollegaer omkring ham var simpelthen mere syge med blandt andet rygproblemer og spændingshovedpine.”

Jens Lund besluttede sig for at gøre noget. Med rygsækken fuld af gode idéer fra sit tidligere virke som sundhedsmotivator, allierede han sig med udvikleren Martin., og sammen gik de i gang med at udvikle BreakBuddy – et lille program til computeren, som med et fast interval minder brugeren om, at vedkommende skal holde en pause og lave nogle enkle gymnastik- eller udstrækningsøvelser. Øvelserne illustreres med en lille film.

”BreakBuddy har desuden et gamification-element, som gør, at medarbejderne belønnes med point, når de laver øvelserne. Dermed kan medarbejderne konkurrere med hinanden om, hvem der er mest aktive i løbet af dagen.”

Forretningsmodellen bag sundhedstiltaget BreakBuddy

BreakBuddy arbejder med sundhedstiltag på arbejdspladser i hele verden. Teamet har skabt en online platform, som virksomheder nemt kan implementere, og som løbende skal holde medarbejderen motiveret til forskellige sundhedstiltag.

”I sidste ende giver det gladere, sundere og mere effektive medarbejdere. Kort sagt en platform til et mere effektiv arbejdsstyrke på den lange bane.

Se en video med BreakBuddy her.

BreakBuddys forretningsmodel er baseret på licensmodeller. Med udgangspunkt i en grundpakke køber virksomheden et system, hvorefter de har mulighed for at tilkøbe nye tiltag til deres medarbejdere, hvor den røde tråd er fysisk aktivitet, sundere medarbejdere eller øget effektivt.

”Nogle kalder det Nintendo-modellen, hvor spillemaskinen er billig, og spillene en smule dyrere. Udbytte går direkte på bundlinjen for vores købere. Vi skelner skarpt mellem brugerne og kunderne. Brugerne er ansatte i virksomheder, og gevinsten for dem er en sundere og sjovere arbejdsdag.

breakbuddy_klip

Kunderne er de ansattes arbejdsgiver, oftest virksomheder med +50 ansatte, der sætter ind for at få sundere og mere effektive medarbejdere.

”Undersøgelser viser, at fysisk aktivitet på job, nedbringer sygefraværet og kobles et fællesskabselement på, øges den overordnede effektivt også. Amerikanske studier viser at for hver krone der er brugt på sundhed på arbejdspladsen kommer det 20 gange tilbage.

Founder teamet og deres professionalisering af BreakBuddy

De er tre co-founders bag BreakBuddy. Martin Hviid Andersen, udvikler, Martin Bakmand Haun, frontend og online markedsføring, og Jens Lund, der arbejder med salg. Derudover er Per Kirchner deres forretningssparingpartner. Martin Haun og Jens Lund sidder i Aarhus, hvor Per Kirchner også sidder.

Martin bor og arbejder i en anden by, så vi har fra starten fokuseret på en decentral organisation baseret på online værktøjer. Vi bruger Podio til at styre alt virksomhedsdrift og koordinering. Ligeledes har vi faste ugemøder med 30 min. briefing om, hvad der er sket siden sidst, og hvad der kommer til at ske i den kommende uge.”

”Vores setup kræver at vi alle ved hvor vi er på vej hen og hvordan til dette benytter vi teorierne fra Business Model Generation, og som værktøj til dette findes der et værktøj der hedder strategyzer.com… man er vel online funderet.”

Lean_build-measure-learnAlle i teamet har fuldtidsarbejde ved siden af arbejdet i BreakBuddy, og Jens Lund fortæller at tid til eksekvering er deres største udfordring.

”Vi er alle tre ansat i andre virksomheder, dog med rigtig gode og fleksible arbejdsgivere, men vores pengestrøms flow er ikke stabilt nok til have fuldtidsstillinger.”

Tidsplanen for BreakBuddy er også blevet udskudt en del, men deres fokus har kontinuerligt været “keep it simple”.

Vi har startet småt. Vi har lavet en prototype, testet og tilpasset. Det har vi så gjort både på produkt, men også forretningsmodel. Vi har ligeledes haft fokus på handling, i stedet for at skrive lange forretningsplaner.”

BreakBuddy teamet har professionaliseret ved brug af redskaber som Lean Startup metoden, hvor de arbejder med ’minimum viable product’ (MVP), og Osterwalder Business Model Generation.

”Vi arbejder i en branche, hvor mange er vant til at gøre tingene på en bestemt måde – lige nu handler BreakBuddy om ”pausegymnastik” – altså gymnastik i medarbejdernes pauser. Men ”pausegymnastik” er kun en lille del af de sundhedstiltag, som BreakBuddy kan rumme.”

I Lean Startup terminologien handler det rigtig meget om Byg-Mål-Lær i en iterativ proces, hvor eksperimentering og beslutningstagen bygger på målbare resultater. Denne tilgang er mere iterativ og processuel, modsat den mere traditionelt lineære forståelse af strategi som Formulering-Planlægning-Eksekvering.

”Kunsten er konstant at lytte til brugerne og løbende tilpasse platformen.”

Vækststrategi og fremtiden for BreakBuddy

”Vores tre-kløver af kompetencer gør, at vi favner bredt, men med udfordring på tiden er vi nødsaget til at tænke fleksibilitet og skalerbarhed. Vores fokus er en lav-omkostningsopsætning, som er baseret på SaaS (Software as a services) og open source. Vi bygger vores løsning således den er ultra skalerbar med den hensigt, at vi vil benytte eksterne samarbejdspartner til udvikling, men i ligeså stor grad på salg.”

Strategien for BreakBuddy er at vækste ved at danne strategiske samarbejder både nationalt, men også internationalt.

”For os handler iværksætteri om mennesker, og vi vil arbejde sammen med inspirerende mennesker rundt om i landet og i verden. På den måde mener vi, man skaber det bedste resultat.

Jens Lund fortæller Trendsonline.dk, at deres platform for sundhedstiltag er modnet, og at det danske marked er kørende.

”Vi har fået tegnet de første streger med udenlandske samarbejdspartnere og den første sprogversion af systemet er på plads.”

De der benytter Breakbuddy i dag, kan kun blive positiv overrasket i fremtiden.

2013-12-04 13.45.54-3Tips fra den gode Jens Lund

Jens Lund har sendt to citater med til os, og det første har vi allerede skrevet på vores eget whiteboard her på kontoret!

“ ‘I may be wrong, and often am, but I never doubt’ siger Sir George Jessel. Det synes jeg er fantastisk sigende for hvordan en selvstændig skal tænke. Man laver sku fejl hele tiden, men hvis du først begynder at tvivle på dig selv, så bliver du kørt over. Giver også lidt ro i hovedet at det er okay at lave fejl. Det gør vi alle så længe vi lære af dem.”

”Eller den danske ‘hvad man ikke har i hovedet må man have i benene’… og jeg løbetræner af samme grund!

Til sidst deler han nogle af sine egne time management råd.

”Brug en computer til arbejde og lav ikke-arbejde på en anden enhed. Det der med at være online hele tiden er ikke en god idé. Ingen mennesker kan være på altid og dem der påstår det skulle prøve at koble af og se effektiviteten i deres arbejdstid stige markant… prøv det… Work hard, play hard er det ikke det man siger.”

  • Når du alligevel sidder og feder den fredag eftermiddag, så planlæg din kommende uge.
  • Lav hovedmål og små del mål.
  • Book tid til det kedelige og beløn dig når du opfylder målene.

Trendsonline følger udviklingen hos BreakBuddy og vi vil helt klart forsøge at tænke mere over at huske vores “pausegymnastik” her på kontoret.

Skriv et svar