Arkiver

Nyheder

Nu kommer domænerevolutionen

Det har været længe undervejs, men fra sidste uge kan man købe webadresser med endelser som .bike, .clothing og .singles. De første af flere hundrede nye domænetyper er nu tilgængelige, og de fører både muligheder og udfordringer med sig.

www.billig.bike og www.aarhus.singles. Det kunne sagtens være eksempler på nye danske webadresser, der følger i kølvandet på dagens introduktion af helt nye domænetyper. Sikkert er det i hvert fald, at vi skal vænne os til langt større mangfoldighed, når vi færdes på nettet.

Fra i dag kan alle og enhver sikre sig et domæne med endelserne:

.bike
.clothing
.guru
.holding
.plumbing
.singles
.ventures

Flere hundrede nye domænetyper i 2014

Over 20 nye domænetyper bliver tilgængelige i løbet af februar, og flere hundrede vil følge i resten af 2014. I alt forventes næsten 1400 nye domænetyper at blive godkendt af ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), der en non-profit organisation, som varetager den globale forvaltning af domæner.

Heraf er mange bundet til f.eks. brands og geografiske placeringer, men den almindelige forretningsdrivende og idérige privatperson får over 600 nye domænetyper at vælge imellem. Priserne starter fra et par hundrede kroner for ét års rettighed til et domæne, og generelt vil priserne ligge i et leje omkring få hundrede kroner.

DanDomain_RonnieBachNielsen

Virksomheder bør følge udviklingen tæt

Hosting-virksomheden DanDomain er Danmarks største domæneregistrator, og administrerende direktør Ronnie Bach Nielsen er spændt på, hvordan danskerne vil tage imod de mange nye domænetyper.

”Det er umuligt at forudse de langsigtede konsekvenserne af en så monumental ændring, men på den korte bane forventer jeg, at vi vil se stor interesse og idérigdom fra det segment, der i forvejen har en større portefølje af domæner. Har man de rette kompetencer er der helt sikkert et umiddelbart forretningspotentiale i de nye domænetyper,” siger han.

Ronnie Bach Nielsen mener, at ikke mindst virksomheder bør følge introduktionen af de nye domænetyper med stor interesse. Der følger både muligheder og udfordring i kølvandet.

”Mange har et .dk og et .com domæne knyttet til virksomhedens navn, måske et par andre for en sikkerheds skyld, og så forholder de sig kun til domæner, når de skal forlænges. Med flere hundrede meget specifikke domænetyper undervejs vil der løbende opstå muligheder for at registrere domæner med en logisk kobling til f.eks. brandet eller en bestemt service,” siger han.

Hans råd er dog ikke, at man skal købe nye domæner i hobetal. Snarere at virksomheder har en strategi for, hvordan de vil forholde sig til udviklingen.

”Vi oplever en stærkt stigende interesse for rådgivning på domæneområdet, og den helt generelle opfordring er, at man som virksomhed bliver strategisk bevidst om, hvilke domæner der kan være et direkte potentiale i, og om der er nogen, man vil undgå, at andre registrerer,” siger Ronnie Bach Nielsen.

DanDomain har siden november udbudt en gratis tjeneste, hvor brugerne kan følge deres favoritter blandt de nye domænetyper. Det har allerede resulteret i flere end 20.000 unikke interessetilkendegivelser.

Skriv et svar