Arkiver

Nyheder

Trues dankortet af mobile betalingsløsninger?

Nye tal fra Nets viser at forbruget på dankort  i maj måned 2014 var på 30,6 milliarder. Dette er en stigning på 5,4%  i forhold til maj måned 2013. Men hvis vi går ind og ser på gennemsnitbetalingen er dette faldende. I samme periode steg antallet af dankort betalinger med 9,3% til knap 99,5 millioner.  

Nets nyeste opgørelse viser at gennemsnitsbetalingen i den givne periode lå på DKK 307, hvilket er DKK 11 lavere end samme periode i det foregående år.

Dette kan i stigende grad skyldes danskernes forbrugsvaner og formålet med at hive dankortet frem. Trenden indenfor mobile betalingsløsninger er progressiv og i flere tilfælde anvendes denne betalingsmetode til småvarekøb og mindre person til person overførsler.

Skærmbillede 2014-06-04 kl. 12.41.25

Danskernes brug af dankort udgør hovedparten af det samlede danske forbrug, men set i virkelighedens lys, vinder internationale betalingskort, da de står for en større andel af det samlede forbrug af betalingskort.

Ifølge Nationalbanken ser fordelingen af de danske betalingskort således ud i ultimo 2013.

Skærmbillede 2014-06-04 kl. 12.49.22

 

Skærmbillede 2014-06-04 kl. 12.50.00

Der har i flere år været en betydelig vækst i handlen på internettet. Antallet af dankortbetalinger på nette,t er således i en årrække steget med mere end 15% om året.
En del af de registrerede dankortbetalinger på internettet er opkrævninger, der betales med kort i stedet for fx Betalingsservice, kaldes automatisk kortbetaling. Denne betalingsform anvendes bl.a. ved køb af teleydelser og transport, der ikke kan betegnes som internethandel i traditionel forstand.

En anden del af stigningen i antallet af dankortbetalinger på internettet, kan tilskrives et øget brug af udbydere af digitale tjenester som iTunes og Google Play. Ved køb hos disse betales der ofte ved træk på et tilknyttet dankort. Der er typisk tale om små beløb, dvs. det samlede bidrag til omsætningen på internettet fra denne type køb er relativt beskedent.

Hvis vi går ind og ser på de mobile betalingsløsninger, og deres bidrag til brug af dankort. Der kunne være grund til en formodning om endnu en dankortstigning i 2015 og vil mobile betalingsløsninger kunne optimere gennemsnitsbeløbet, hvis de mobile betalingsløsninger kan tilbydes både online og offline.

Danske Banks mobile betalingsløsning MobilePay vandt E-handelsprisen ”Bedste mobile løsning” d. 22 maj 2014

Her præsenterede Danske Bank nogle interessante tiltag, som måske på sigt ville kunne gå ind og ændre lidt på gennemsnitsbeløbet, da de ønsker at tilbyde nye features til erhvervskunderne.[quote_box_center]”Næste skridt, som allerede blev lanceret i marts måned 2014, er at MobilePay skal skabe erhvervsmæssige relationer og fokusere på mobil betaling i offline butikker. Der bliver arbejdet hårdt på nye features til erhvervsdelen” – Inder Sapru fra MobilePay.[/quote_box_center]

Bekymringen for om mobile betalingsløsninger kunne bremse væksten for dankort betalinger, i det at forbrugerne ved eventuelle pålagte gebyrer, ville mindske brugen af småbeløb overførsler fra person til person. Men hvis vi endnu engang ser på MobilePay, bliver disse pålagte gebyrer ikke aktuelt for private forbrugere.
[quote_box_center]” MobilePay skulle egentlig ved en omsætning på 1 mio. Kr. begynde at kræve gebyrer ved brug, dette blev udskudt til år 2016. Men som tingene ser ud nu, skal MobilePay fortsat være gratis for forbrugerne og dermed skal offline virksomheder være Danske Banks største kunde” – fortæller Inder Sapru fra MobilePay.[/quote_box_center]

I forhold til e-handel vil udbydere som MobilePay , Paii samt andre delbetalingsløsninger, sikkert gå ind og arbejde videre med udviklingen af betalingsløsninger online.

Skriv et svar