Arkiver

Nyheder

Digital bytteportal skal skabe motivation og glæde hos seniorer

Et nyt forskningsprojekt på IT-Universitetet er i gang med at udvikle en digital platform, hvor seniorer får mulighed for at bytte en tjeneste for en anden. Denne form for bytte bytte købmand kan ikke bare blive en god deal for de ældre, men for hele samfundet.

Olga på 82 år og enkemanden Axel på 75 bor i det samme boligkompleks, men kender ikke hinanden. Olga er en knag til at lave mad, men har svært ved at at sætte hendes nye lampe op. Det er Axel til gengæld god til, mens hans madlavning halter.

Nu skal et forskningsprojekt udvikle en portal, der gør det let for Olga, Axel og andre seniorer at bytte tjenester. De får kontakt via den digitale platform, hvor de bl.a. kan se hinandens spidskompetencer.

Bytte bytte købmand

Lone MalmborgForskerne bag EU-projektet Give&Take vil i de kommende tre år designe og afprøve en digital platform, som både skal støtte ældre borgere i at opbygge sociale relationer ved at bytte tjenester og styrke muligheden for et aktivt medborgerskab.

“Det at gå på pension er ikke ensbetydende med, at man skal stoppe med at bruge de kompetencer, som man har udviklet gennem mange årtier. Vi ved, at mange seniorer både kan og vil leve et aktivt liv – og at de har utrolig meget at byde ind med både i forhold til sig selv og andre,” forklarer Associate Professor Lone Malmborg, som er leder af projektet.

Tjenester og social relation

Projektets fokus stopper ikke bare ved at gøre det let at bytte tjenester. Et andet formål ved projektet er at skabe relationer mellem seniorerne.

“Det er vores tese, at vi ved at skabe et rum, hvor seniorerne kan bytte tjenester – og på den måde skabe værdi for hinanden – også kan forebygge ensomhed blandt den gruppe af ældre, som har nået en alder, hvor det kan være svært at holde trit med livet uden for lejligheden,” siger Lone Malmborg.

Selve forskningsdelen består i at analysere og dokumentere, hvordan projektet virker, og hvilken betydning det har i forhold til forskellige borgere, osv. Projektet skulle gerne være flyveklar til 2017.

Ingen it-forskrækkelse hos seniorerne

Lone Malmborg har gode erfaringer med at bruge teknologi til at aktivere seniorer. Hun var af de drivende kræfter i det nu afsluttede projekt, SeniorInteraktion, hvor IT-Universitetet, Københavns Kommune og en række andre partnere ved hjælp af en hjemmeside og en app til smartphones dannede et motionsfælleskab i Valbyparken.

Projektet viste, at forestillingen, om at ældre borgere er it-forskrækkede, er en myte.

Skriv et svar