Arkiver

EventsNyheder

Startup Grind: Klaus Nyengaard

Det femte danske Startup Grind event blev afholdt i DARE2Mansion med manden fra hjertet af Jylland, som han kalder det. Klaus Nyengaard ville gerne have været soldat, men endte som økonom fra Aarhus Universitet. Her kan du læse historien om en mand med iværksætteri i blodet. Af Pia Ella Elmegaard

Danmark og København byder ikke på mange erfarne – og engagerede – iværksættere, men Klaus Nyengaard er en aktiv del af det danske tech iværksættermiljø med sine faste vendinger, no bullshit attitude og en åben approach.

Han interesserer sig for historie og politik, og det gav ham et automatisk globalt udsyn. And he’s been around! Vidste du for eksempel, at han startede den i dag etablerede medieplatform Infomedia?

McKinsey justerede hans ambitionsniveau

I McKinsey arbejder man for store virksomheder, der har brug for hjælp til bureaukratiske udfordringer. Og det var måske for langt fra virkeligheden for Klaus Nyengaard, der især er optaget af samfundsmæssige udfordringer, – og som officielt set er “landmand”.

“Jeg er en “redneck”. Jeg kommer fra en meget lille by. Ingen dér arbejdede for store koncerner,” forklarer Klaus Nyengaard.

Ifølge ham burde ratioen mellem McKinsey konsulenter versus iværksættere være omvendt. Omend han mener at have lært meget af sin tid med konsulent-redskaber, og desuden sætter barren meget højt.

KlausNyengaardEfter hans mening skal man tage 2 år i McKinsey, men ikke 5-6 år, for det bliver for svært at komme ud. Dog lærte han noget meget vigtigt om at have ambitioner:

“Ens aspirations-niveau i forhold til arbejdsmoral, de dygtige mennesker man arbejder med og en professionel tilgang til problemløsning,” blev nogle af de vigtigste ting Klaus Nyengaard tog med sig fra McKinsey.

Det er ikke alle, der har brug for det indspark, som Klaus Nyengaard fik i McKinsey. Hvis man er vokset op i det danske whiskey-bælte og har været omringet af succesfulde mennesker, så har man måske ikke brug for det, for man har måske allerede et højt ambitionsniveau.

Historien om den første fejlslagne gode idé

Selv om Klaus Nyengaard sad hos McKinsey, vidste han fra sin tid på universitetet, at det, han egentligt gerne ville, var at bygge virksomheder. Derfor startede han SOL.dk som blev en stor succes og endte med at fusionere og blive børsnoteret til flere milliarder.

Med blod på tanden startede han så virksomheden Mobli, som skulle vise sig at blive Klaus Nyengaards første kuldsejlede projekt. Projektet kom nemlig for tidligt inden, der var etableret et marked for det.

“Vi var så sikre på, at alle ville rende rundt med 3G telefoner, før det hed smartphones, og det betød, at folk skulle bruge lækker software til deres 3G telefoner. Men i begyndelsen af 2000 var der endnu ikke nogen brugere,” fortæller Klaus Nyengaard.

-For 3G var alligevel ikke lige rundt om hjørnet, så selvom alt gik rigtig godt, og teamet omkring Mobli var virkelig kompetent, så var markedet ikke klar til virksomheden, som måtte lukke.

En erfaren erhvervs-ræv

Klaus Nyengaard har haft fingrene med i mange projekter efter Mobli, bl.a. det danske joint venture Infomedia og norske Schibsted, der i dag endnu er en af eBays største konkurrenter.

En dag blev han kontaktet af folkene fra Just-Eat, som spurgte, om han kendte til startuppet. Hvortil han svarede: “Ja, det er noget med pizza.”

Just-Eat manglede en CEO, og de ville have Klaus Nyengaard. Just-Eat var allerede en butik, der tjente penge – i Danmark. Forskellige virksomheder, der lignede Just-Eat, havde succes lokalt, men kunne ikke få det til at fungere ligeså godt uden for deres lokale marked. Klaus Nyengaard så potentialet for at bygge en virksomhed, som kunne blive den førende i verden, men det krævede et perspektivskifte og et globalt “mindset”.

Klaus Nyengaard tog straks fat i opgaven om at globalisere Just-Eat. -Hovedkvareteret var officielt i Gibraltar, men egentligt i Aarhus, hvor der sad nogle udviklere og den danske leder. Klaus Nyengaard flyttede sine to børn og højgravide kone til London, hvor han startede, fordi der var de fleste penge, men egentligt anså de Tyskland som det vigtigste marked at vinde.

Privatlivet og enden på Just-Eat-eventyret

Klaus Nyengaards kone stoppede med at arbejde i Danmark, og hun tog med til London, hvor hun passede deres tre børn. De to aftalte, at de ville bo mellem et og tre år i London. De var enige om, at de ville have, at deres børn skulle vokse op i Danmark, – for det er, som Klaus Nyengaard siger, det bedste sted i verden at voksne op.

Den aftale blev overhold. Klaus Nyengaard stoppede efter to pendler-år i London og fem år som CEO  for Just-Eat, fordi han vurderede, at det var bedst både for ham, for familien og for virksomheden.

Formanden sagde, at så var de alle enige om, at han skulle stoppe. Klaus Nyengaard troede, at han skulle blive nogle måneder, mens de skulle finde en ny CEO med videre, men formanden mente, at han skulle stoppe med det samme – altså, med det samme. Og sådan blev det.

Selvom det var et hård slag at tage lige i situationen er Klaus Nyengaard dog ret glad for tonen omkring hans afgang som CEO for Just-Eat, der endte så lykkeligt, som den slags “skilsmisser” nu kan.

Det gode råd: Don’t make deals with crooks

Klaus Nyengaard bruger sit selvopfundne ord “Entreprofessional”, som er sammensætningen af den klassiske iværksætter og den professionelle med jakkesættet. De to stereotyper kan ikke lide hinanden. “Corporate wankers and crazy entrepreneurs”, som han siger. De gode virksomheder har begge disse stereotyper i sig.

Og så er likability en vigtig faktor. Man investerer i nogen, for at de skal blive succesfulde, – og for at den proces skal lykkedes, så skal der være gensidig “likability”. -Don’t make deals with crooks! Det kan ikke betale sig at lave forretning med folk, der ikke har rent mel i posen. Den person, som du vælger at arbejde sammen med, skal du have lyst til at se som en rollemodel, – en du har lyst til at se overtage verden.

Startup Grind i København

Startup Grind er et globalt koncept, som de to danske iværksættere Michael Reibel Boesen og Sebastian Schwemer.

Se mere om det københavnske Startup Grind – her.

Se Startup Grinds snak med Mette Lykke fra Endomondo her

Skriv et svar