Arkiver

NyhederUngt Tech

Regeringen hjælper 40 nyuddannede med at finansiere deres iværksætteridé

Det kan for mange virke økonomisk uoverskueligt at starte virksomhed. Det gør det ikke nemmere, hvis man kommer lige fra uddannelsesbænken og en SU-økonomi. Det vil regeringen nu lave om på. Af Tina Søndergaard

Undersøgelser viser, at virksomheder startet af nyuddannede fra længere videregående uddannelser, er dem, der skaber de hurtigst voksende virksomheder. Derfor sætter Regeringen nu gennem Innovationsfonden fokus på dem og deres iværksætteridéer.

Nyuddannede iværksættere ender mellem to stole 

Er du færdig med din uddannelse, frafalder din ret til SU. Arbejder du på at starte virksomhed, står du ikke til rådighed for arbejdsmarkedet og er derfor ikke dagpengeberettiget. Samtidig er det et velkendt faktum, at de færreste har økonomisk overskud i deres nye virksomhed indenfor det første år. Nyuddannede iværksættere ender derfor i en situation, hvor der ikke er meget kapital at gøre godt med i forsøget på at realisere deres idé.

Det vil Regeringen nu lave om på som led i deres innovationsstrategi. Innovationsfonden har derfor lanceret en ny ordning: Iværksætterpilotordningen, som gennemføres i samarbejde med konsulenthuset PLUSS, de fem regionale væksthuse og Venture Cup. 40 nyuddannede er blevet udvalgt til Iværksætterpilotordningen her i første runde. Ordningen tilbyder at medfinansiere de udvalgte i realiseringen af deres idé i op til et år. Nærmere bestemt betyder det et månedligt stipendium på 14.500 kr., tilbud om kontorplads samt individuel rådgivning fra eksperter på de relevante områder samt en mentordning. Det er de fem regionale væksthuse, der står for de løbende camps samt rådgivningen.

Stor interesse for pilotprojektet

Der var deadline til ordningen midt november 2014, og der viste sig at være stor interesse med 362 ansøgninger fra i alt 500 iværksættere. Med kun 40 pladser på ordningen betød det et stort udvælgelsesarbejde for det nedsatte ekspertpanel. Blandt kriterierne til iværksætteridéerne hedder det blandt andet, at den skal være skalerbar, den skal indeholde en skarp forretningsmodel, og så skal en realisering af idéen kunne skabe arbejdspladser. Projektleder Ane Iversen fra konsulenthuset Pluss Leadership var overrasket over niveauet blandt ansøgerne:

ane pluss

De fleste af ansøgerne var langt længere i realiseringen af deres idé, end vi havde regnet med. Det betyder, at Væksthusene lige nu arbejder på højtryk for at tilrettelægge hele rådgivningsforløbet, så det er tilpasset de iværksættere, der er blevet optaget i ordningen,” forklarer hun.

De 40 udvalgte iværksættere startede op med programmet  i går mandag d. 19. januar. Typen af virksomheder, som de optagede iværksættere arbejder med, spænder vidt. Lige fra Mia Grosen med backpackerplatformen, Comundu, som vi tidligere har skrevet om til Lasse Nørregaard med Daybuilder, som er en online “dagbog” til kronisk syge patienter.  Begge er de dog enige om, at optagelsen som iværksætterpilot betyder, at de kan komme endnu hurtigere i markedet med deres idé:

At vi er blevet optaget i ordningen betyder, at vi får mere ro til at udvikle virksomheden. Vi kan fokusere på at færdiggøre tredje version af Daybuilder, samtidig med at vi får styrket vores business case,” forklarer Lasse Nørregaard.

Læs også: Sortedam indgår samarbejde med backpacker platformen Comundu 

Næste ansøgningsrunde i foråret 2015

Indtil videre er der bevilliget penge til Iværksætterpilotordningen i 2 år, og to yderligere ansøgningsrunder er planlagt. Næste ansøgningsrunde forventes i foråret 2015. Det kan du følge med i her.

Skriv et svar