Arkiver

E-handelNyhederUdland

Online grænsehandel kan blive en dyr omgang for Danmark

En stor del af den stadigt stigende internethandel foregår i højere grad på udenlandske netbutikker. Især de unge er ikke blege for at bevæge sig ud over landets grænser når de shopper online. – Af Christina Klavsen. 

Danskerne handler i stadig stigende grad online frem for i fysiske butikker. En analyse fra Dansk Erhverv viser nu, at denne handel til udenlandske butikker. Det kan blive et problem, fordi det kan betyde at Danmark går glip af væsentlige indtægter, frygter Dansk Erhverv.

Analysen fra Dansk Erhverv viser, at de unge i stigende grad vælger de udenlandske butikker. Dette kan betyde, at handlen i fremtiden rykker endnu mere ud af Danmark. Ifølge politisk konsulent i Dansk Erhverv Marie Louise Thorstensen er blandt andet de unges gode sprogkundskaber med til at lokke dem ud på det internationale marked.

“Jeg tror hovedsageligt, det er fordi de unge er vokset op med internettet. Derfor ligger det jo heller ikke så langt væk for dem at handle der, og jeg tror måske også, de tør lidt mere,” siger Marie Louise Thorstensen

Samtidig peger hun på, at også udlandets større udvalg er tillokkende for de unge.

Frygt for stort konkurrencepres på danske netbutikker
Dansk Erhverv frygter, at stigningen i den udenlandske handel vil betyde, at kunderne sender omsætningen ud af landet i stedet for at lægge den i danske butikker, der betaler moms og afgifter. Dette vil ske i stigende grad, såfremt udviklingen fortsætter samtidig med at de unge online-grænsehandlende bliver ældre.

“Så forskyder hele kurven sig jo, og så kunne man forestille sig, at det bliver en større udfordring over de næste 10-20 år, som jo vil skabe et kæmpe konkurrencepres på de danske netbutikker,” siger Marie Louise Thorstensen.

Ifølge FDIH anslog SKAT i 2013, at deres e-handelsgruppe havde hentet 435 mio. kr. hjem fra udlandet. Dette beløb svarede dog kun til cirka halvdelen af den skyldige moms. Med udgangspunkt i den stigende udlandshandel er det meget store beløb, som statskassen går glip af, og som samtidig er med til at skrævvride konkurrencen mellem danske og udenlandske netbutikker.

Læs også: Danske netbutikker ekspanderer til udlandet

De udenlandske butikker glemmer momsen
En af udfordringerne er den manglede momsindtægt. Virksomheder indenfor EU, som sælger for mere 280.000 kr. årligt til danskere, skal opkræve dansk moms i stedet for den nationale momssats. Ifølge Marie Louise Thorstensen er der dog mange udenlandske netbutikker, der ikke får afregnet dette:

”Vi mener, at der på baggrund af 2013-tal er omkring 700 millioner kroner at hente i momsforskelle. Det er jo en af kernerne, og der er nogle varer, som de udenlandske butikker har kunnet sælge billigere til danskerne, selvom de egentlig ikke måtte. Det er jo med til at forvride konkurrencen.”

Modernisering af skattekontrolloven som middel
Sidste sommer åbnede Skatteministeriet op for en modernisering af skattekontrolloven, og dette initiativ støtter Dansk Erhverv op om. Initiativet inkluderer et forslag om at gøre det muligt for SKAT at undersøge hvilke lande danskerne handler i. Som loven er nu, er det nemlig kun muligt for SKAT at indhente oplysninger til brug af skattekontrol men altså ikke momskontrol.

Ifølge Skatteministeriet sigtes der efter at fremsætte lovforslag til modernisering af skattekontrolloven i oktober i år.

Skriv et svar