Arkiver

EventsNyheder

Investorer: Der er penge nok i Danmark

Ifølge prominente navne indenfor iværksættermiljøet befinder Danmark sig i en rigtig god position, og med lovende startups og engagerede investorer tyder det på en lys fremtid.

Af Morten Frederiksen

At starte sin egen virksomhed er et stort og omkostningsrigt projekt, som ikke kun kræver kvalitet, mod og held, men i høj grad også penge. Derfor skal de nye startups konstant være på udkig efter investorer, der kan være med til at kickstarte og spytte penge i deres projekter.

En holdning, man ofte støder på i det danske opstarts-miljø er, er der ikke er kapital nok at komme efter. Danmark er for småt, derfor er der ikke så mange mennesker med penge. Men sådan er situationen ikke, hvis man spørger Neil Murray, der er stifter af The Nordic Web. Ifølge ham er der nok penge at arbejde med.

”Man ser i dag mange gode investeringer i Danmark, hvilket viser, at pengene ikke er et problem. Hvis produktet og idéen er god nok, så skal man nok kunne finde de nødvendige penge udefra,” fortæller han.

Martin Hauge, partner hos investeringsselskabet Creandum, er enig i Neil Murrays opfattelse. Han så dog gerne, at investorerne allerede helt tidligt i processen fik øjnene op for virksomhederne.

”Danmark har rigtig mange penge at arbejde med. Der er mange små virksomheder, og jeg så gerne, at man allerede fra den første fase begyndte at spytte penge i dem. Det vil gavne dem og gøre det endnu lettere,” siger Martin Hauge.

Ræk hånden ud og bed om hjælp
De mange investeringer det seneste år er, ifølge Klaus Nyengaard, som blandt andet har investeret i ChurchDesk, Geniebelt og Sekoia, ikke et udtryk for flere penge hos investorerne. Det er snarere et tegn på voksende kvalitet i virksomhederne.

”Der er kommet rigtig mange spændende og interessante danske virksomheder, og kvaliteten er virkelig steget markant. Derudover har der det seneste år været meget fokus på startup-miljøet. Markedsføringen er det seneste års tid blevet bedre, hvilket har intensiveret fokusset på opstartsvirksomheder,” fortæller han og tilføjer:

”Derudover er det seneste år sket en rivende udvikling i hele Nordeuropa. Politiske ændringer i EU og de nationale lande imellem har haft stor indflydelse.”

Klaus Nyengaard er som Neil Murray og Martin Hauge også overbevist om, at der er penge nok hos investorerne. Det afhænger i stedet af kvaliteten og de forskellige startups evne til at række ud og bede om hjælp.

”Hvis kvaliteten og produktet er godt nok, så er man som investorer også villig til at lave de nødvendige investeringer. Man er som nystartet virksomhed bare nødt til at række hånden ud og bede om hjælp.”

Angels investorer realiserer drømme
Klaus Nyengaard mener dog, at der på angel investor-netværket og venturekapital-fronten ikke har været stor nok fremgang. Det er ærgerligt, da lige netop angel investors er en god mulighed for de nystartede virksomheder. Det er afgørende, at man som virksomhed har de tilstrækkelige midler og penge, før man kan opnå succes.

Med på scenen til iværksætterkonferencen TechBBQ 2015, der løb af stablen den 20. maj, blev emnet om mængden af kapital i Danmark diskuteret til en paneldebat. Med i panelet var de fire angel investors Tommy AndersenHampus JakobssonJaakko Salminen og Thor Angelo, som debatterede deres roller i iværksættermiljøet. De var alle enige om, holdet bag en opstartsvirksomhed er altafgørende, ligesom det er vigtigt at lære sine potentielle investorer at kende.

”Folk kontakter mig tit og viser deres store forretningsplaner og produktudviklinger uden egentligt at kende min baggrund. Som angel investor er jeg rigtig interesseret i at hjælpe folk med deres projekter, men hvis det ikke er i mit interesseområde, så er jeg ikke interesseret i at investere, uanset hvor lovende det ser ud. Derfor er det vigtigt at kende investorernes historie, før man kontakter dem,” fortæller Hampus Jakobsson og påpeger:

”Derudover handler det tit om personerne bag. Det er vigtigt, at der er en god kemi mellem investorer og virksomheden, og at man som investorer kan stole på disse mennesker. Så kommer kvaliteten af produktet i anden række.”

Som angel investor er Jaakko Salminen også interesseret i at hjælpe virksomhederne med at udleve deres drømme og hjælpe dem på rette vej.

”Jeg har omtrent 2-3 møder ugentligt med virksomheder, som jeg hjælper og guider. Jeg fortæller, hvis jeg synes det er en dårlig idé, men er hurtig til igen at hjælpe dem på rette vej og foreslå andre projekter,” siger han og tilføjer:

”Det er så vigtigt, ikke at være bange for at smide en besked og fortælle os om idéen. Det er i vores interesse at hjælpe, og hvis man ikke rækker ud, så får man ikke nogen hjælp.”

Evnen til at mødes og dele
Over de seneste 12 måneder har Danmark oplevet en rivende udvikling. Ifølge Niel Murray ligger forklaringen i Danmarks evne til at bringe folk sammen og mødes.

”For tre år siden ville et arrangement som for eksempel TechBBQ aldrig have fundet sted. Det danske startup-miljø har virkelig accelereret i det at mødes og bringe folk tættere på hinanden. Det at kunne mødes og dele er umådeligt vigtigt for at få folk ind i miljøet,” fortæller han og uddyber:

”Det giver journalister, iværksættere og investorer muligheden for at gøre deres entre i miljøet, hvilket vil skabe endnu mere hype omkring det.”

De store virksomheder baner vejen
Klaus Nyengaard fremhæver ligeledes events betydning for investorer.

”Som investorer er man kynisk og kigger på, hvad der kommet ud af landet. Nu har Danmark fået fire unicorns (startups der er blevet mange penge værd), og det fanger selvfølgelig vores opmærksomhed. Derfor får vi lyst til at deltage i disse events, som så bliver en platform for investorer og virksomheder. Vi kan se, at der er gang i noget stort, og vi snakker med de virksomheder, vi finder interessante,” siger han.

Martin Hauge mener også, at events som TechBBQ er med til at inspirere og hjælpe folk med at starte og få succes med deres egne virksomheder. Det kan være med til at skubbe folk i den rigtige retning og give dem fornyet tro på tingene.

”Med de mange danske, succesfulde virksomheder – som eksempelvis er til stede i dag – bliver folk inspireret til at forsøge sig selv som iværksætter. Man har rollemodeller, som inspirerer folk til at forsøge sig med iværksætteri. Allerede i den tidlige fase kan man se, at andre har haft succes og vigtigst af alt, hvordan de har gjort det. Det tror jeg er sundt,” siger han.

Danmark indhenter Sverige
Danmark konkurrerer og sammenligner hele tiden med resten af Skandinavien. Ifølge Martin Hauge, som er norsk, bosiddende i Stockholm og taler flydende dansk og derfor har et stærkt indblik i det skandinaviske iværksættermiljø, er Danmark ikke på samme niveau som Sverige. Han er dog stadig optimistisk omkring Danmarks fremtid.

”I Skandinavien er København og Danmark absolut nummer to, lige efter Stockholm og Sverige. Sverige har haft majoriteten af venturekapitalisterne, mens Danmark har konkurreret på lige fod med Finland. I Sverige er der desuden mange flere små virksomheder og børsnoteringer end i Danmark. Jeg tror dog, at Danmark om nogle år sandsynligvis vil overhale Sverige.”

Neil Murray er også positiv omkring Danmarks nuværende position. Han fortæller, at Danmark igen er eftertragtet for investorer fra eksempelvis London og England.

”Over de seneste 12 måneder har Danmark oplevet enorme fremskridt, og er i den grad kommet på radaren og blevet attraktive for investorer. Tidligere var der gode og interessante investeringer, men i dag er det simpelthen gået endnu et trin op på skalaen. Tag eksempelvis et kig på Trustpilot og Sekoia. Nu er der ikke længere kun investeringer fra Norden, men også fra eksempelvis England.”

 

Skriv et svar