Arkiver

IværksætterlivNyheder

Bliv selvgjort dokumentarist med CPH:DOX

CPH:DOX har lanceret projektet Everyday. Her kan almindelige mennesker blive dokumentarister og fortælle deres (mere eller mindre) almindelige hverdagshistorier.

Af Torben Kloster

Det hele handler om den gode historie. Hvordan man oplevede et skift i sin tilværelse. Hvordan man fandt det sted, man hører til. Hvordan man oplevede og kom videre fra et nederlag. Men hvem skal fortælle den gode historie? Tja… Hvad med dig selv?

Onsdag lancerede CPH:DOX projektet Everyday. Everyday handler om, at mennesker skal dele historier med hinanden. Historier, der går tæt på, og skiller sig ud fra den daglige strøm af snapchats og flygtige nyheder. Med en mobiltelefon i lommen eller tasken er de fleste af os i stand til at optage video i udmærket kvalitet. Og det er dét, Everyday handler om. Om at give alle muligheden for at blive dokumentarister.

”Ideen er inspireret af udenlandske ”citizen journalism”-projekter, hvor brugerskabte digitale universer styrker såvel demokratiske processer som almindelig mellemmenneskelig dialog – fra det intime og private rum til de store politiske debatter. Everyday giver alle en mulighed for ikke blot at komme til orde, men også at give alle et indblik i virkeligheden bagom de traditionelle medier, direkte fra borgerens eget perspektiv,” siger grundlægger og direktør i CPH:DOX Tine Fischer.

På sitet kan man for eksempel se og høre Jack Nikogosian fra Coinify fortælle, hvordan har klarede sig gennem en måned, hvor han kun måtte leve på bitcoins. Eller Emma Holten, der oplevede den negative side af internettets styrke, da der blev lækket nogle nøgenbilleder af hende – og hvordan hun selv vendte situationen til noget positivt ved igen at udnytte nettets styrke.

At eje sit eget indhold
Everyday bruger 23 Video som deres platform. 23 er en 100% danskejet virksomhed med 11 år på bagen, der de sidste 6 år har fokuseret på visuel kommunikation og content marketing med onlinevideo-platformen 23 Video. Hos 23 er de glade for samarbejdet med CPH:DOX og Everyday-projektet.

”Det er virkelig et godt koncept. Der er substans i det, og så har det en menneskelige tilgang, som vi rigtig godt kan lide,” siger Christian Meldgaard, der er landechef for 23 i Danmark.

Grunden til, at mange opgraderer til en platform som 23 Video er, ifølge Christian Meldgaard, at man på den måde får samlet sit indhold ét sted. I dag er det enormt vigtigt for virksomheder at kunne fortælle historier og levere indhold i den rette kontekst og grafiske identiet, samtidig med at kunne administrere og optimere disse løbende.

”Med os undgår man at have en videoer liggende på alle mulige forskellige gratistjenester. Hvis man går den vej, mister man også en masse rettigheder og kontrol over oplevelsen. Hos os ejer man selv sit indhold, og kan trække trafikken tilbage til sine egne platforme og dermed skabe konverteringer,” siger Christian Meldgaard.

Dokumentér dit eget DIY-liv
Holdet bag Everyday opfordrer alle til at blive en del af projektet. Det kræver ikke mere end end smartphone eller andet, simpelt kameraudstyr. Det er ikke tårnhøje krav til den tekniske kvalitet, og på sitet kan man også finde guides til, hvordan man laver bedre optagelser.

Sitet er delt op i både sektioner og temaer. Én af sektionerne hedder DIY – Do It Yourself. Her kan man se, hvordan starter et parti, under kyndig vejledning af Uffe Elbæk. DIY-sketionen er som skræddersyet til iværksættere, der her kan dele deres egen mini-dokumentar om et selvopbygget projekt eller en virksomhed.

“Everyday er altså en mulighed for dokumentarister i hele landet, der ellers kan have svært ved at trænge gennem nåleøjet og blive set, når ikke de er en del af det etablerede filmmiljø. Bag den digitale platform sidder en redaktion klar til at give feedback og videredistribuere, så videoerne på Everyday ikke bare drukner blandt mange andre, men bliver set og sendt videre,” forklarer Tine Fischer.

Projektet er støttet af Nordea-fonden, og vil i øvrigt også være at finde på dette års Roskilde Festival på Rising Scene.

Skriv et svar