Arkiver

GuideNyheder

10 tips til et succesfuldt praktikforløb

Der er mange gode grunde til at tage i praktik. I hvert fald hvis du spørger en tidligere praktikant, der har brugt et halvt år af sit studie hos en lille virksomhed i Århus for at dygtiggøre sig, få erfaring og blive klogere på, hvad det vil sige at være ude i den virkelige verden og langt væk fra støvede skolebøger og lumre læsesale.

Nedenfor giver hun sine 10 bud på, hvordan du får det allerbedste praktikophold.

Vi giver ordet videre til Sisse Enderlein, som har været praktikant hos Organic Basics:

Sidder du også og overvejer om det der praktik, alle snakker om, nu også er så fantastisk. Jeg skal gøre mit absolut bedste for at overbevise dig.

Jeg har nemlig i de sidste fem måneder været i praktik hos en lille århusiansk iværksættervirksomhed, der hedder Organic Basics. Det har budt på mange forskelligartede opgaver, udfordringer og oplevelser, som jeg er helt sikker på, at jeg aldrig kunne have læst mig til i nogen som helst bog. Så lige meget hvor mange reformer, ECTS-point (eller manglen på samme) der skulle gøre sit for at spænde ben for dig, så gør det! Det er uvurderlig erfaring, du kan tage med dig, uanset hvad du skal bagefter. For mig personligt, har det være springbrættet til endnu et praktikophold, hvor jeg det næste halve år skal udfordres på ny – denne gang i udlandet og i en lidt større og anderledes virksomhed. Og jeg glæder mig.

Så til dig der lige nu sidder og søger efter et kommende praktiksted har jeg, i samarbejde med mit praktiksted og andre praktikanters erfaring, lavet denne lille guide til hvordan du får mest muligt ud af dit praktikophold. Here goes…

Jeg synes, at det er en rigtig god ide at:

  1. Researche på forhånd!

Find ud af alt, hvad du overhovedet kan om den virksomhed, du gerne vil i praktik hos. Det kan virke som et temmelig banalt råd, men tro det eller ej, overraskende mange har ikke sat sig ind i, hvilken virksomhed de søger hos, hvem de er, og hvad de laver. Jeg er ked af at sige det, men at du ikke kan stave til virksomhedens navn, diskvalificerer dig desværre nærmest på forhånd.

Alle virksomheder er forskellige, så det handler ligeså meget om, hvorvidt du vil passe ind i den pågældende virksomhed.

Så lige præcis i denne situation er det altså okay at stalke – alle tænkelige steder du kan komme i tanke om. (Måske du skal gå uden om Tinder, men ellers…)

  1. Være nysgerrig!

Det er mere end okay at være en spørge-Jørgen – faktisk vil jeg opfordre dig til at være det, for det er sådan, du lærer mest. Du er i praktik for at lære, og hvis ikke du spørger, så er det ikke sikkert, at du får noget at vide. Der findes (næsten) ingen dumme spørgsmål, så spørg bare løs.

  1. Engagere sig!

Den kommer lige i kølvandet på ovenstående råd, men engagér dig i virksomheden – både hvad angår det faglige og det sociale. Du kan komme til at lave rigtig mange spændende opgaver, hvis du selv tager initiativ til det. Derudover bliver det hele altså også lidt sjovere, hvis du kender de mennesker du skal tilbringe størstedelen af dine vågne timer med, så deltag i de sociale arrangementer, der måtte være, og tag selv initiativ til at lære dine kolleger bedre at kende. De er garanteret sjovere, end du tror.

  1. Være ærlig!

Der er nogle, der siger, at man kommer længst med ærlighed. Jeg vil dog tillade mig at være kritisk mod den påstand. Det er for eksempel helt okay at lyve en lille smule om hvor mange stykker chokolade, man har spist, hvis nogen skulle spørge. Men lige i den her situation, er den faktisk god nok. Vær kritisk, sig hvad du mener, hvad du synes, og hvad du ved. Det skaber gode diskussioner, og det viser, at du interesserer dig for virksomheden. Du skal selvfølgelig ikke altid spille kloge-Åge, men det kunne jo godt ske, at du havde en idé, der ikke var andre, der havde tænkt på.

  1. Tro på dig selv!

Du kan mere, end du tror. Efter mange års slid og slæb med næsen begravet i bøgerne, kan man jo komme helt i tvivl om, hvorvidt der overhovedet er noget, der er feset ind, men her kommer den gode nyhed: det er der. Det betyder selvfølgelig ikke, at du bare skal sætte dig på din flade og fede den, men du må gerne stole på, at det du laver, er godt. Og igen: du er i praktik for at lære, så det behøver altså ikke være perfekt hver gang. (sagde perfektionisten.)

  1. Være dig selv!

Der er en lille snert af første skoledag over at skulle starte i et nyt praktiksted eller et nyt job for den sags skyld og det ville da også være løgn, hvis jeg sagde, at jeg ikke havde sommerfugle i maven den første dag. Det er heldigvis gået over siden. Bag enhver virksomhed, sidder der helt almindelige mennesker, der også kan synes, at mandage er noget møg (og at kage er livsnødvendigt). De har valgt dig af en årsag, så slap bare af, og stå ved hvem du er, hvad enten du er hip-hop eller pop.

  1. Tage JA-hatten på!

Og her tænker jeg i lige så høj grad på, at det er en god ide at pakke alt snobberi langt væk. Du bliver ikke dummere af, at være den der laver kaffe eller går på posthuset. Tværtimod gør det dig til en meget federe kollega, at du deltager i fællesskabet og tager noget ansvar. Så sig ja til mange forskellige opgaver, også selvom det ikke er noget, du lige havde forestillet dig, du skulle lave. Husk på, alt hvad du laver, er noget du kan tage med dig videre. Der er jo, som bekendt, ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Som man siger.

  1. Forventningsafstemme!

Du kan undgå meget fortvivlelse og frustration, hvis du husker jævnligt at snakke med din praktikvejleder. Snak om, hvad der fungerer godt, hvad der fungerer skidt, hvad de forventer, hvad du forventer og evaluér på det ofte. På den måde, slipper du for, at du sidder og bliver indebrændt eller mister motivationen, fordi du føler dig overladt til dig selv.

  1. Nusse dit netværk!

–Ikke som i at nusse dem bag øret, selvom det sikkert også ville være godt. Men brug tid på dit netværk. Både på at opbygge det og at bruge det. Du ved aldrig, hvem du kunne få brug for i fremtiden, og det er, efter min mening, kun gavnligt (og sjovt) at kende mange forskellige slags mennesker.

Desuden har jeg endnu til gode at møde mennesker, der ikke gerne vil hjælpe dig, alt det de kan, hvis du spørger pænt. (Psst – en fyldestgørende og detaljeret LinkedIn profil, er et godt sted at starte.)

  1. Nyde det!

Mit sidste punkt på listen må naturligvis være, at du skal huske at nyde det. Tiden flyver afsted – som i virkeligt flyver. Det betyder ikke, at der ikke godt kan være dage der er dumme, og tirsdage der er tunge, men jeg giver is, hvis du ikke synes, at tiden er fløjet af sted, den dag du stopper. Det er lærerigt på rigtig, rigtig mange områder, at komme lidt væk fra skolebænken. (Og jeg har hørt, at virksomhederne er tosset med det, når du en dag skal have dig et rigtigt voksenjob.)

Jeg håber, at du kan bruge min lille guide som springbræt til at få en forrygende oplevelse som praktikant, og jeg ønsker dig alt muligt held og lykke, hvor end du ender.

Faktaboks:
Sisse, 26 år. Læser en kandidat i International Virksomhedskommunikation og Engelsk med profil i International Markedskommunikation og PR på Århus Universitet.
Hun har været i praktik hos det århusianske iværksætterfirma Organic Basics som laver økologiske underbukser til mænd. Sisse har arbejdet med kommunikationsstrategier, PR, projektledelse og sociale medier.

Lige nu søger de en praktikant til efteråret 2015, så hvis det lyder som noget for dig, så send en kort motiveret ansøgning og dit CV til christoffer@organicbasics.dk.

Skriv et svar