Arkiver

E-handelNyheder

Sådan mindsker du CO2-aftryk på din fragt

Der er mange variable at overveje, når du skal have fragtet dit gods. CO2-udledning er én af dem, men kan måske synes en smule uoverskueligt at sætte sig ind i. Vi har fået hjælp fra MinFragt.dk til at give dig et indblik i, hvilke overvejelser du kan gøre dig for at formindske CO-2 udledningen på din fragt.

Fragt handler for de fleste om at finde den nemmeste, billigste og mest fornuftige måde at transportere sine ting på. Produktet skal gerne nå frem til leveringsstedet i ét stykke, det skal koste så lidt tid for forbrugeren som muligt og så er økonomien også afgørende. Fokus er derfor ikke kun på transportformen, men i høj grad også på den enkelte forbrugers behov, hvilket kan variere.

Mange forbrugere har et ønske om at minimere CO2-forbruget i deres hverdag, inklusiv når de skal have noget fragtet. Fakta er dog, at transport i Danmark står for 29% af Danmarks samlede CO2-udledning. Og de fleste fremskrivninger forudser, at transporten og CO2-udledningen vil stige frem til 2020.

Læs også: Sådan emballerer og forsikrer du din fragt

Din fragt sætter altså aftryk på miljøet, og det kan du være med til at ændre på. I Danmark kører lastbilerne gennemsnitligt med 49% ledig kapacitet. De kører altså enten halvtomme ud til en destination, halvtomme hjem igen eller fyldte ud og tomme hjem igen. Det kan forbrugere være med til at ændre på ved at støtte op om projekter, der prøver at ændre dette ved at udnytte den ledige plads i lastbilerne. I praksis handler det om at samle gods, der skal i samme retning, i færrest muligt lastbiler. På den måde kan man være flere om at dele udgifterne for en enkelt lastbil. Så kan man spare nogle lastbilture og dermed en stor bunke  CO2-udledning.

Optimering af emballageprofil 

Optimering af emballageprofil handler grundlæggende om, hvorvidt emballagen du pakker dit gods ind i kan genbruges ved næste fragt. En optimering heraf kan også hjælpe med at gøre fragten mere miljøvenlig. Det kan du gøre ved at benytte træpaller, også kendt som europaller. En af de helt store styrker ved træemballage er, at de er miljørigtige. Europaller har nemlig en høj nytteværdi som genbrugspaller, da de kan bruges af mange omgange, uden at den gode kvalitet sænkes. Hertil kommer desuden, at brug af træemballage kan reducere udledningen af CO2 i forbindelse med godstransportering med næsten 30%. Så udover, at det er en billigere måde at få fragtet dine ting på, er den også mere miljørigtig.

Stil krav til dit fragtfirma 

Hvis du fragter rigtig meget og du har faste aftaler med diverse vognmandsvirksomheder og speditører, kan du ved indgåelse af kontrakten gøre krav på, at lastbilerne skal overholde de euronormer, der findes. Eksempelvis at lastbilerne skal være relativt nye og have en euro 6 motor, hvilket betyder, at din motor lever op til de nyeste miljøkrav fra EU. På den måde sender du også et stærk signal udadtil.

Læs også: Hvordan vælger du den rigtige fragttype

Livet igennem træffer vi en række valg, men træffer du det rigtige valg, når du sender din fragt afsted? Gør du nok for miljøet, eller går du med skyklapper på? Ved at være opmærksom på ovenstående forhold er du godt på vej til at gøre en god gerning for miljøet.

Skriv et svar