Arkiver

IværksætterlivNyheder

Camilla Ley Valentin: “Teknologi er ikke en drengeting”

”Hvis man vil frem inden for en mandsdomineret branche, gælder det om at vende det, at man stikker ud, til sin fordel”. Sådan siger den 42-årige CCO og medstifter af Queue-it, Camilla Ley Valentin, der for nyligt blev udnævnt som én af de 50 mest inspirerende kvinder i teknologibranchen i Europa. Her er hendes portræt.

Som 19-årig blev Camilla Ley Valentin optaget som shippingelev på den eftertragtede shippinguddannelse hos A.P. Møller. Uddannelsen supplerede hun senere med en MBA fra Edinburgh Business School. Hun arbejdede hos A.P Møller i 7 år skiftevis i USA og Danmark, indtil slutningen af 90’erne, hvor hun skiftede shipping ud med IT.

”Det var på det tidspunkt, hvor man begyndte at flytte forskellige forretningsgange online. Det hele skulle være dotcom, og der fulgte de store virksomheder som A.P. Møller selvfølgelig med. De projekter blev jeg tilfældigvis blandet ind i og fik med det samme smag for det,” fortæller Camilla.

Skiftede kurs
Teknologiområdet var således aldrig noget, der havde ligget i kortene. Men en kombination af, at hun synes det var sjovt, og samtidig øjnede at teknologi i høj grad ville få betydning i fremtiden, fik hende til at skifte shipping ud med IT.

Kursskiftet førte hende tilbage til Danmark, hvor hun blev ansat i forskellige ledende stillinger hos blandt andet Nykredit og IT-virksomhederne EDS og Ementer Danmark. Her mødte hun Martin Pronk og Niels Henrik Sodemann, som hun senere skulle starte Queue-it med.

Der skulle ske noget nyt
Efter at have arbejdet i corporate i omkring 10 år i forskellige ledende stillinger skulle der ske noget nyt. Så Camilla og Ementor-kollegaerne Niels og Martin slog hovederne sammen. De udviklede en idé, besluttede at sige deres corporate stillinger op og starte virksomheden Queue-it: En virtuel kø-løsning designet til at forhindre nedbrud på nettet.

”Men valget blev ikke truffet med et specifikt mål om at være iværksætter,” pointerer Camilla. Det der derimod tiltalte hende ved at starte noget selv, var ideen om at opfinde noget nyt fra bunden. En ny software som verden ikke havde set før, og så udbrede den.

Fra velbetalt direktionsjob til ingen indkomst
I en mere seriøs mine bemærker Camilla dog, at det ikke var en let beslutning at springe fra sit velbetalte direktionsjob til en startup. Hun havde både hus og sommerhus, 2 børn og 2 biler og var samtidig familiens primære forsøger. Men nu havde hun sat sig et mål.

”Det var selvfølgelig ikke noget, jeg gjorde drastisk. Det var en kalkuleret beslutning. Vi var jo alle tre gamle konsulenter, så vi havde lagt planer for det hele. Men jeg tror heller ikke helt, jeg forstod dengang, hvor stor risikoen var, da jeg kastede mig ud i det,” fortæller Camilla og bryder ud i et hjerteligt grin.

Dog ser hun i dag en masse positive sider ved at have skiftet sit faste job ud med at være selvstændig. Blandt andet den øgede fleksibilitet, der gør, at hun bedre kan koordinere arbejdet med sit privatliv.

Teknologi er ikke er drengeting
I 2012 fik Camilla tildelt prisen som årets kvindelige iværksætter af Ivækst. Hun blev kåret dels for sin store succes med Queue-it og dels for sit engagement for at få flere unge og særligt kvinder ind i teknologi-branchen. Det er nemlig en sag, der står hendes hjerte nært.

IMG_5540”Det er jo en enormt innovativ branche, som efter min mening styrer meget af det, der foregår lige nu, og hvordan vi lever. Derfor er det lidt problematisk, at det er 50 procent af befolkningen, mændene, der er overrepræsenterede i branchen. Alene af den årsag er det vigtigt, at der kommer flere piger ind i teknologi,” siger Camilla bestemt, og understreger at hun med piger, faktisk mener piger, da det i hendes øjne er helt essentielt, at kvinder begynder at interessere sig for teknologi, fra de er helt små børn.

”Ellers kan vi ikke få brudt mønsteret med, at teknologi er en drengeting. Vi er nødt til at implementere det helt fra børnehave-stadiet, så man slet ikke når at tage stilling til, hvorvidt teknologi er en drenge- eller pige ting”.

For Camilla er en anden væsentlig årsag til, at der er brug for flere piger i teknologibranchen, at der mangler teknologi inden for kvindedominerede brancher. Hun mener nemlig, at det i højere grad er de mandsdominerede fagområder, der fører inden for ny teknologi, hvor klassiske kvindeerhverv som syge- og ældrepleje halter gevaldigt bagefter.

”Det er selvfølgelig bare en personlig lommefilosofi, men hvis man sammenligner, bliver der jo nærmest ikke opfundet noget nyt til de kvindedominerede arbejdsområder, som eksempelvis sygeplejen. Og det tror jeg skyldes, at der ikke er tradition for, at kvinder interesserer sig for teknologi,” siger Camilla.

Inspiring Fifty: en særskilt pris for kvinder
Tilbage i marts i år blev Camilla kåret til endnu en pris. Hun blev kåret af Inspiring Fifty som en af de 50 mest inspirerende kvinder i den europæiske teknologibranche. En titel der gives til kvinder, der brænder igennem som meningsdannere, ledere eller rollemodeller inden for feltet.

I forhold til det lidt ømtålelige emne, at der skal være en særskilt pris for kvinder, er Camilla helt afklaret. Hun tager en tår vand og smager lidt på spørgsmålet, inden hun svarer.

”Det er jo noget, der ofte skaber drama. For hvorfor er der ikke også særskilte priser for mænd, kan man spørge. Men jeg tror, at det er godt med det ekstra fokus på det kvindelige, for at få skabt nogle rollemodeller og sat fokus på at det godt kan lade sig gøre at være kvinde og have succes inden for IT-branchen. Man er jo også nødt til at tale om tingene, for at de kan ændre sig,” fortæller hun.

”Hvis man holder det hele nede i en grå masse, så tror jeg ikke, at der sker noget”.

At vende dårlige odds til egen fordel
Den samme tilgang har hun til det at være kvindelig iværksætter i en mandsdomineret branche. For Camilla handler det om at vende det, at man stikker ud, til egen fordel.

”Hvis du er til en konference og er den eneste i en grøn kjole, mens de andre står i jakkesæt, så vil du jo være den, der bliver inviteret med til middagen om aftenen. Og det er jo her, at de store deals bliver indgået – det sker ikke til konferencen,” siger Camilla og tilføjer:

”Så kan det jo godt være, at du blev inviteret med pga. kjolen, men der er jo aldrig nogen, der vil købe noget af dig eller investere i dig, hvis ikke, det du har, er godt. Så den indvending må man abstrahere fra. Man må sige: nu har jeg billetten, og så må jeg gå ind og gøre mit bedste. Jeg skal sgu nok overbevise dem om, at det er det her, de skal.”

Kønsforskrækkede mænd er en uddøende race
I det hele taget er det en grundlæggende livsfilosofi for Camilla, hvorfor hun heller aldrig har ladet sig mærke, hvis hun mødte modgang i sin karriere pga. af sit køn.

”I virkeligheden har jeg aldrig rigtig bidt mærke i sådan noget. Jeg fravælger ret hurtigt de mennesker, hvor jeg kan se, at jeg ikke kommer nogen vegne. Men det sker da fra tid til anden, at jeg støder ind i sådan en type. De findes jo i alle brancher – den her stereotype, typisk lidt ældre gråhårede herre, der nærmest tiltaler dig med et ”lille de” og altid ved bedre,” griner hun.

”Men dem må man jo gå væk fra”, siger hun roligt og smiler. ”Jeg kan ikke bruge mit liv på at omvende dem. Det er simpelthen ikke det værd.”

Hun tager en tår til af sit vand og tilføjer:

”Desuden er de jo en uddøende race, så på et eller andet tidspunkt dør den sidste jo, og så behøver man ikke bekymre sig mere om det,” siger hun med et glimt i øjet.

At turde tage de slag der kommer
Med de to prestigefyldte priser i baggagen, massive lederstillinger hos førende virksomheder og en opstart af egen succesfulde softwarevirksomhed bag sig har Camilla Ley Valentin en imponerende karriere at se tilbage på. Men i forhold til sin succes er hun beskeden og forholder sig meget nøgternt til mærkatet.

”Jeg tror, at det, at man vælger at kalde mig for en succesfuld iværksætter i høj grad, skyldes min synlighed i medierne. At jeg tør at lægge stemme til nogle meninger, tør tale med medierne og politikerne. Men det tror jeg hænger sammen med de priser, jeg har vundet. Der følger et ansvar med. De forpligter, synes jeg,” siger hun og holder en kort pause, inden hun fortsætter:

”Og så har det selvfølgelig også noget at gøre med, at jeg er en fighter. Jeg giver ikke op. Hvis jeg møder modgang, så tager jeg slaget og kommer videre. Ikke noget med at lægge sig ned i længere tid. Så må man stramme rynkerne, finde det store smil frem og komme videre,” siger hun og giver et eksempel på smilet.

”Havde det været mit mål at blive iværksætter, havde jeg gjort det for 15 år siden”
I dag er det 5 år siden Camilla og partnerne Niels og Martin startede Queue-it. og de føler selv, at de er ved at have godt styr på det nu, fortæller Camilla. De har fået et team på plads, så de ikke sidder med det hele selv, og så Camilla kan fokusere på at lave marketing, uden også at bekymre sig om de lavpraktiske opgaver, som meget af tiden i starten gik med.

Lige nu brænder hun for arbejdet med Queue-it, men hun vil ikke udelukke, at hun på et tidspunkt vender tilbage til et fast job i en virksomhed.

”Jeg har som sagt aldrig set det som et mål i sig selv at blive iværksætter. Så havde jeg jo gjort det for 15 år siden,” griner hun.

”Men jeg synes stadig, det er super fedt, og jeg er rigtig glad for det. Så på den måde var det et godt valg. Men jeg vil ikke udelukke, at jeg en dag vender tilbage til et fast job,” siger Camilla med et smil.

Skriv et svar