Arkiver

IværksætterlivNyheder

Product Manager i Airtame: “Vi lavede vores hobbyer om til virksomheder”

Marius Klausen er Product Manager og medstifter af AIRTAME. Men hans karriere som succesfuld iværksætter startede allerede, da han var 19 år og gik på HTX. Mere præcist til et danmarksmesterskab i entreprenørskab. 

AIRTAMEs kontor ligger på anden sal i en baggård på Vestergade i Københavns Indre By. Jeg skal mødes med Marius Klausen, der er Product Manager og medstifter af virksomheden. Han er i møde, så jeg sætter mig ved hans skrivebord og venter.

En lille AIRTAME-dongle blinker fra den ene af hans tre fladskærme, der står på bordet. Det er den, det hele drejer sig om for Marius lige nu. På væggen bag skrivebordet hænger et lille indrammet diplom fra Dansk Teknisk Universitet med teksten: “Studenter start-up 2014: For modet til at tro på egne faglige drømme og for indsatsen for at realisere dem”. En beskrivelse jeg senere finder ud af passer perfekt på Marius.

Da Marius er færdig med sit møde, går vi op til et lokale, hvor han har et PowerPoint Show over sin 8-årige karriere som selvstændig parat. -Så jeg kan få et bedre overblik over det, forklarer han. Styr på tingene.

Lad os starte ved begyndelsen
Marius startede sin første virksomhed sammen med tre studiekammerater som 19-årig. De gik på HTX og skulle som del af et skoleprojekt, finde et hverdagsproblem og udvikle en løsning til det. Valget faldt på parfumeallergi, hvortil de udviklede et parfumeplaster under navnet Sentiv.

Projektet endte med at overgå alle forventninger. De stillede op til entreprenørskabsforløbet Young Enterprise Company Programme, hvor de konkurrerede med andre tekniske gymnasier. Det sendte dem videre til salgsmesse i Odense, hvor HHX også deltog og herefter videre til danmarksmesterskaberne, som de vandt.

”Det var helt vildt. Vi havde slet ikke regnet med, at vi skulle nå så langt. Det var jo bare et skoleprojekt. Og så endte det pludselig med, at vi vandt DM!,” fortæller Marius.

Efter den overraskende succes med parfumeplasteret havde marius og vennerne fået blod på tanden for at starte nye virksomheder. For ”hey, det var jo slet ikke så svært,” som han siger. Noget der nok i højere grad peger på en særlig mentalitet og arbejdsmoral hos Marius, end realiteterne af at starte egen virksomhed fra bunden.

Tag en hobby og gør det til en virksomhed
Det blev således startskuddet til en række projekter, som Marius Klausen startede med en partner fra Sentiv, Søren Aamand, og barndomsvennen Brian Kyed. Først Sentiv, som de byggede videre på, derefter den mobile cocktailbar Bargruppen og senere filmvirksomheden Stik I Rend Film. Deres udgangspunkt for projekterne var simpelt og altid det samme: tag en hobby og gør det til en virksomhed.

Frivilligt arbejde blev en film-startup
Ved siden af arbejdet med Sentiv og Bargruppen begyndte Marius at lave frivilligt arbejde for Young Enterprise. Han blev en del af Alumneorganisationen YEAD og fik gennem dette netværk sin næste ide: Han skulle lave film.

”Fordi vi kom med i YEAD-netværket, fandt vi ud af hvor utroligt svært, det var at forklare nye frivillige, hvorfor de skulle være med, og hvad de kunne bruge netværket til. Og så kom vi frem til, at den eneste rigtige måde, at gøre det på, var ved at lave film,” fortæller Marius.

Ingen af de frivillige havde dog prøvet at lave film før, så Marius og partneren Søren tog sagen i egen hånd. Det var ren learning by doing, understreger Marius. Men filmen blev en stor succes, og de fortsatte således med at producere film for YEAD i et års tid.

”Det kan jeg da lave meget bedre”
Samme sommer tog Marius på familieferie til Rumænien, som familien havde booket gennem et lille lokal rejsebureau i Vejle. Her øjnede han sit næste projekt.

Product Manager i Airtame, Marius Klausen. Foto: Marius Klausen/Josefine Maria Hansen
Product Manager i Airtame, Marius Klausen. Foto: Marius Klausen/Josefine Maria Hansen

”De lavede rent ud sagt nogle lortefilm i det rejebureau. Så jeg spurgte lederen af bureauet, om ikke mine partnere og jeg skulle tage en tur til Rumænien og lave en ordentlig film for dem. -Og det ville han da gerne have,” griner Marius. ”Vi gik bare ind, viste lidt rygrad og sagde: det kan vi gøre meget bedre. Og så spurgte han heldigvis ikke efter at se nogen referencer,” fortæller Marius.

Selvom de havde lavet film før, havde de dog aldrig filmet med professionelle kameraer. Det gik op for dem i flyet på vej til Rumænien.

”Vi havde lavet film før, men det var udelukkende på automode. Man kunne slet ikke sammenligne med de kameraer, vi havde fået med. Så på vej derned i flyet sad vi alle og læste manualer, til vi til sidst fandt ud af, hvordan vi skulle styre dem. Men filmen blev rigtig god, og de bruger den faktisk stadigvæk,” fortæller Marius med et stolt smil.

Stik i Rend Film
Rejsefilmen satte gang i virksomheden Stik i Rend Film (i dag Moving Monday). Det startede med små reklamefilm, og udviklede sig siden til at blive avancerede animations- og illustrationsfilm.

”Blandt andet de her ’speeddrawings’, hvor man ser en hånd, der tegner illustrationer til et speak,” forklarer Marius og fortsætter:

”Det er ved at være nogle år siden. Men jeg er ret sikker på, at vi var nummer 2 i verden, der begyndte at lave den type animationsfilm, som vi lavede i samarbejde med Bigger Picture. Det var tilbage i 2009. MYC4 var vores første udviklingsprojekt, hvorefter Novo Nordisk bestilte den første af i dag mere end 15 film”.

Se Marius’ MYC4-film her.

Alt var learning by doing
På den måde havde Marius og studievennerne gennem 6 år startet virksomheder og fået succes med dem. alt sammen ved bare at kaste sig ud i det og arbejde hårdt og fokuseret, men samtidig også have sjov med det.

Product Manager i Airtame, Marius Klausen. Foto: Marius Klausen/Josefine Maria Hansen.

”Alt startede ud med at være en hobby, som vi så gjorde til en virksomhed. Og på den måde blev det aldrig kompliceret. Vi synes, det var sjovt, og så er det let at tage tingene, som de kommer”.

Savnede de søvnløse nætter
Efter nogle år, begyndte Marius dog at køre træt i projekterne. Marius ånder ud og læner sig frem.

”Når man er konsulent, lever man af at gå ud og møde nye kunder hele tiden, lave nye film og så videre, og det var jeg begyndt at køre træt i. Man får nemlig aldrig ejerfornemmelse, når man er konsulent,” siger han og fortsætter:

”Jeg kunne mærke, at jeg manglede den kildrende fornemmele i maven, noget at drømme om om natten, som man ikke kan falde i søvn over,” fortæller han.

En teknolgi til hardcore gaming
Det var på det tidspunkt, at han ved et lykketræf mødte Jonas Gyalokay fra BIT BLUEBPRINT (i dag Socialsquare). Der var god kemi fra start, og det fik Jonas spørge, om ikke Marius ville lave et udviklingsprojekt med ham, der endte med en LEGO stop-motion film, der forklarer begrebet Open Source, og i dag er at finde på Wikipedia. Efter at have arbejdet trekvart år på den, ringede Jonas en dag med et spændende pitch.

”Han fortalte at Attilla Sükösd, der var CTO i BIT BLUEPRINT, havde arbejdet på en teknologi, han kaldte Airtame. Attila ville bruge den, når han spillede sine hardcore 3D computerspil. Det er lidt teknisk at forklare, men det handlede grundlæggende om at føre billedet fra en skærm over til en anden – uden kabler,” forklarer Marius.

Jonas Gyalokay kunne med det samme se, at teknologien havde stort potentiale. Den skulle bare ikke bruges til at game. Den skulle bruges til at skabe fremtidens streamingløsning og erstatte HDMI, VGA og alle de andre skærmkabler, der hver dag skaber frustrationer verden over. Jonas ville have Marius og Brian til at lave deres crowdfundingfilm, men da de også kunne se potentiale i teknologien, tilbød de at gøre mere end blot at lave filmen.

En del af AIRTAME-teamet
Sådan blev Marius en del af AIRTAME, der i dag er det, der optager alt hans tid. Teamet har vundet priser, fået massiv crowfunding og solgt 15.000 devices svarende til 20.000 brugere worldwide. Sidste år blev AIRTAME kåret til årets bedste startup til Consumer Electronics Show i Las Vegas.

”Man kan sige, at jeg brugte de mange første projekter til at være ung og naiv og skyde med spredehagl for at finde ud af, hvad jeg godt kunne lide at lave. Nu synes jeg, at jeg langt om længe har fundet min metier,” fortæller Marius.

På nuværende tidspunkt har Marius derfor heller ikke planer for, hvad der skal ske efter AIRTAME. Han føler nemlig, at han endelig har fundet det job, han har ledt efter.

”Det eneste jeg ved, er at jeg på det personlige plan, har planer om at kaste mig ud i noget ekstrem fysisk udfoldelse ved siden af AIRTAME. Stille og roligt mens der kommer mere tid ved siden af. Højst sandsynligt noget ultra maraton,” siger Marius.

 

Skriv et svar