Arkiver

E-handelNyheder

Skat strammer momskontrollen på e-handel

Som følge af manglende momsbetaling fra udenlandske netbutikker, skal Skat, ifølge forslag fra V-regeringen, have mulighed for at skærpe kontrollen af moms ved hjælp af et nyt redskab.

Det har længe været et kendt problem, at en del udenlandske netbutikker, der tjener over 280.000 kr. om året på e-handel med danskerne som forbrugere simpelthen ikke at betaler moms i Danmark. Men det skal nu være slut ifølge V-regeringen, der kommer med et lovforslag som opfølgning på SR-regeringens forslag tilbage i maj.

Regeringen har, ved offentliggørelsen af lovkataloget for folketingsåret, foreslået, at de vil give Skat de rette værktøjer til at gøre op med den momssnyd, der har foregået. Ved anvendelse af disse værktøjer får Skat mulighed for at kontrollere, om udenlandske netbutikker betaler momsen, ved hjælp af danske forbrugeres betalingskortoplysninger.

Dette forslag kom dog allerede på banen i maj i år under den tidligere SR-regering. Den daværende skatteminister Benny Engelbrecht (S) udtalte følgende tilbage i maj:

”Vi har desværre kunnet konstatere, at danske virksomheder udsættes for unfair konkurrence på nettet, fordi udenlandske internetfirmaer ikke altid afregner korrekt dansk moms. Det er ikke bare unfair over for de danske virksomheder, det er også skadeligt for dansk økonomi. Derfor vil vi give Skat de nødvendige værktøjer til at sikre, at der afregnes korrekt moms”, Benny Engelbrecht (S).

Markant manglende momsindbetaling
E-handlen er steget markant i løbet af de seneste år, og i 2014 handlede danskerne for hele 23 mia. kr. i udenlandske netbutikker – hvilket er en stigning på 37,5 % sammenlignet med 2013. Ifølge FDIH (Forening for Dansk Internet Handel) har den samlede e-handel i år rundet 90 mia. kr., hvoraf de 30 mia. kr. bliver brugt i udenlandske netbutikker.

Dermed kan det tilføjes, at statskassen årligt er gået glip af trecifrede millionbeløb, som følge af den manglende indbetaling af moms, og at de rigtige redskaber til at kontrollere momsen har manglet. Ifølge en pressemeddelelse fortæller politisk konsulent for Dansk Erhverv, Marie Louise Thorstensen, at Dansk Erhverv vurderer, at statskassen går glip af 500-700 mio. kr. i manglende momsindtægt til staten.

Gode nyheder for danske netbutikker
Lovforslaget bliver taget godt i mod fra flere sider, og Adm. Direktør for FDIH, Annette Falberg, udtaler, at det er på tide, der bliver taget action:

“Vi har hørt fra mange af vores medlemmer, at det frustrerer dem. Det er konkurrenceforvridning af værste skuffe, og det koster statskassen mange millioner hvert år. Derfor er det også på tide, at politikerne gør noget ved problemet,” siger Annette Falberg.

Marie Louise Thorstensen, konsulent for Dansk Ervherv, udtrykker også, at det er en god nyhed for danske netbutikker, eftersom der vil sikres mere fair konkurrencevilkår, og dermed kan forslaget sætte en stopper for ulige konkurrence fra udenlandske virksomheder, der ikke betaler dansk moms.

Skriv et svar