Arkiver

NyhederUngt Tech

17-årige Mads Herlev: Jeg er ikke blevet rig, men nu er jeg iværksætter

17-årige Mads Herlev. Foto: Tietgen Magazine.

Det er blevet populært at være “ung iværksætter” og flere unge har i dag lyst til at kaste sig ud i iværksætteri, viser en undersøgelse fra Fonden for Entreprenørskab. Vi har talt med Mads Herlev, som står bag webshoppen babytoys.dk, der som 13-årig tog springet og startede egen virksomhed.

Siden 2010 er intentionen om at starte virksomhed steget blandt de 15-34-årige, mens den er faldet blandt de ældre generationer, viser en undersøgelse fra Fonden for Entreprenørskab og Syddansk Universitet. Mads Herlev er en af de “unge iværksættere”, der tog springet allerede som 13-årig, hvor han startede webshoppen babytoys.dk, som efterhånden har fået stor succes.

Mads fortæller, at han fra barnsben altid har haft et iværksætter-gen og en trang til at skabe og tage initiativ. Trods det medfødte iværksætter-gen var Mads Herlev ikke anderledes end mange andre 13-årige drenge, han ville nemlig gerne være direktør og tjene en masse penge.

“Da jeg besluttede mig for at starte min egen virksomhed, var drivkraften, at jeg gerne ville tjene mange penge og være direktør i min egen virksomhed. Dengang troede jeg også, at jeg bare skulle åbne en hjemmeside, og så kom kunderne helt af sig selv, men sådan fungerer det jo ikke og min motivation har også ændret sig undervejs,” fortæller Mads Herlev.

Forretningen er første prioritet
Mads Herlev er 17 år i dag, og har for nyligt åbnet endnu en webshop, Kidsliving.dk. Udover at drive to webbutikker går Mads Herlev i 2.g på Tietgen Handelsgymnasium i Odense, men bruger gerne fem til seks timer om dagen på sine to virksomheder ved siden af skolen. Mads forklarer, at driften af virksomhederne ikke føles som arbejde, fordi han har det sjovt og nyder at se forretningen vokse i takt med egne anstrengelser.

“Selvom det kunne være sjovt at spille med FIFA med vennerne efter en lang dag i skolen, så prioterer jeg ofte forretningen over både venner og nok også skolen, fordi jeg synes, det er sjovt, og så føler jeg ikke rigtig, jeg kommer nogen vegne ved at spille playstation – jeg vil gerne bare derudaf, så jeg knokler på,” fortæller Mads Herlev.

Da Mads Herlev startede virksomhed som 13-årig, var det fordi hans far mente, det var på tide, at han lærte at tjene sine egne penge. Mulighederne dengang var, at blive avisbud, flaskedreng eller Mads Herlevs eget svar på et fritidsjob – selvstændig. Men hvordan finder man modet til at starte egen virksomhed?

“Min far har bakket mig op fra starten. Han skubbede på for, at jeg skulle lave et eller andet. Jeg kom selv på ideen med at ville starte virksomhed og luftede ideen til min far i sjov. En sjov ide blev til en demo, så byggede jeg shoppen op, og pludselig er jeg, hvor jeg er i dag, dog med støtte og medfinansiering fra min far.”

Gør noget aktivt lige nu – så er du igang!
Mads er klar over, at han har fået stor opbakning på hjemmefronten, som har hjulpet ham og hans forretning i gang, men Mads mener, også han kan klappe sig selv på skuldrene – “det hårde arbejde har jeg selv lavet.”

Hvad der virker for nogen virker måske også for andre, så vi har spurgt Mads, om han kunne give andre potentielle iværksættere et råd med på vejen.

“Spring ud i det, gør noget aktivt LIGE NU, i dag! – køb et domæne i dag, find en leverandør eller en partner at starte op med. Man skal lige i gang med det første, og pludselig kommer du lige så stille i gang. Ved at starte med at gøre noget aktivt LIGE NU forpligter du dig til ideen, og pludselig bliver det en realitet,” afslutter Mads Herlev stifter af Babytoys.dk

Skriv et svar