Danish Tech Challenge Awards løb af stablen i Valby i sidste uge. Seks finalister var valgt ud af de 20 deltagere og H.K.H. Kronprins Frederik var til stede, for at overrække prisen til den heldige vinder, MedTrace. Men hvad kræver det for at slippe igennem nåleøjet?
Danish Tech Challenge er Danmarks største og første hardware-acceleratorforløb. I torsdags kårede de forløbets mest lovende startup. En af hovedkræfterne bag Danish Tech Challenge er Jakob Svagin, projektleder hos Scion DTU. Fremtidsplanerne for det danske tech-miljø er store, men det samme er forventningerne.
Om deltagerne i acceleratorforløbet, udtaler han, at han ikke har nogen personlig favorit i forløbet, og at det kan være svært at sammenligne så specialiserede virksomheder. Men der er opstillet en række skrappe krav, som alle virksomhederne skal leve op til: De skal som udgangspunkt have et solidt bud på tre områder: Produkt, team og marked. Både produkt, team og det relevante marked skal altså gå op i en højere enhed, for overhovedet at komme i betragtning.
Derudover forventes det, at de forskellige startups er fysisk til stede, altså ikke noget med Skype-møder her. Det, forklarer Jakob Svagin, er fordi, at de er så netværksorienterede. Scion DTU mener nemlig, at et godt netværk er en af grundpillerne i et succesfuldt startup.
Ikke kun for danske startups
Kravet om fysisk fremmøde medfører dog, at det overvejende er startups fra København og omegn, der ansøger om deltagelse.
“Det er rigtigt ærgerligt, da vi naturligvis gerne vil i kontakt med så bred en talentpulje, som muligt,” mener Jakob Svagin. Men det er også forståeligt, siger han:
“Alene det, at finde bolig i København, kan være en udfordring i sig selv.”
Scion DTU stiller lokaler til rådighed for de deltagende startups, men det er ikke alle, der har mulighed for at pendle og de må derfor finde et sted at bo i København, for at kunne møde op.
Planen er dog, at Danish Tech Challenge i fremtiden skal tiltrække startups fra hele Damark og fra nabolandene.
Netværk, netværk, netværk!
Nogle af fordelene ved at deltage i forløbet, udover naturligvis pengepræmien til den kårede vinder, er det udvidede netværk, siger Jakob Svagin. De nye startups får adgang til en større kontaktpulje af eksperter, investorer, producenter og ligesindede startups. Kontakter, der kan være alfa og omega for fremtiden.
”De får, så at sige, en ekstra telefonbog med derfra. Det er ikke sikkert, at det er kontakter, de lige skal bruge nu, men det er folk, de kan trække på i fremtiden,” siger han.
Han påpeger også fordelene i, at de deltagende startups befinder sig sammen, rent fysisk, samt at de fleste når at opbygge tætte relationer til de andre startups, igennem det koncentrerede samarbejde i løbet af acceleratorforløbet. Det giver en bred vifte af fremtidige samarbejds- og sparringspartnere for deltagerne.
“Vi forventer det bedste”
Forventningerne til de forskellige startups er høje. Som Jakob Svagin siger, så er de kun interesseret i de allerbedste talenter.
”Vi er meget elitære. Vi ser iværksætteri som en elitesport, og vi satser kun på de allerbedste,” forklarer han.
DTC mener nemlig, at høje forventninger til iværksætterne, er nøglen til kvalitet og succes. Holder konceptet ikke til DTCs standarder, er der en god chance for, at de heller ikke holder til markedet.
Danish Tech Challenge betegnes som et acceleratorforløb, og det er der flere grunde til. Udviklingen af de forskellige startups’ koncepter accelereres gennem forløbet, men processen med at vurdere, om ideen er god nok, accelereres lige så meget. De deltagende startups får hjælp til at finde ud af, om deres ide holder vand.
Jakob Svagin påpeger, at de oprindelige ideer ikke nødvendigvis er særligt gode og vil derfor ikke nødvendigvis kunne klare sig på det virkelige marked. Det er en af de ting, DTC hjælper med- enten at videreudvikle ideen, så konceptet holder vand, eller aflive de ideer, der ikke er levedygtige.
”Vi kalder det gerne en slags aktiv dødshjælp til dårlige ideer,” smiler han.
Det er blandt andet det, DTC går meget op i – kvalitetsideer, der tilføjer kvalitet til markedet og miljøet.
2 kommentarer