Arkiver

NyhederPlatform

Haxi vinder retssag i Norge: Overtræder ikke transportlovgivningen

haxi

Norge har nu givet grønt lys for det norske startup, Haxi, der oprindeligt startede i Danmark. Norge vurderer nemlig ikke, at startuppet bryder loven, og de kan derfor fortsætte med deres samkørsels-taxa.

Det norske Haxi har netop vundet en ankeretssag i det norske Lagmannsretten, der svarer til Landsretten i Danmark. Sejren kommer efter en politianmeldelse om pirattaxa-virksomhed tilbage i 2014. Tre af Haxis norske chauffører blev anklaget for at køre pirattaxa og pålagt bøder på 8000 kroner, som de efterfølgende nægtede at betale. Nu har de så fået medhold- de kører taxa inden for lovens rammer.

Lagmannsretten vurderede nemlig, at Haxi ikke tilbyder taxakørsel til folk i det offentlige rum, og derfor ikke ligger under for transportlovgivningen.

Tjenesten bygger på en app, hvorfra privatpersoner kan blive registreret som chauffører, som brugere så kan anmode om at få et lift fra. I stedet for direkte at tage penge for turen, opfordres der til, at passagerer donerer penge til sin chauffør. Haxi har omkring 1000 registrerede chauffører i Danmark og 7000 i Norge.

Den danske Trafikstyrelse har tidligere også været ude efter Haxi, da de mener, at Haxi forsøger at navigere rundt om lovgivningen om taxakørsel. Faktisk endte det med en politianmeldelse i 2014 fra Trafikstyrelsen.

Læs også: Samkørselsapp Haxi politianmeldt af Trafikstyrelsen

Ifølge Haxi understreger dommen at Norge er lidt længere fremme på dette punkt end Danmark, hvilket de synes er interessant, da den danske og den norske lovgivning minder meget om hinanden.

Hvad fremtiden må bringe for Haxi og lignende transport-services i Danmark, er endnu ikke sikkert. Den 15. februar valgte dansk politi at rejse sigtelse for overtrædelse af taxiloven mod 24 danske Uber-chauffører.

Skriv et svar