Arkiver

Nyheder

Samkørselsapp Haxi politianmeldt af Trafikstyrelsen

Den tungt regulerede taxa-industri udfordres på flere fronter af de nye tjenester og nu er norske Haxi, der er startet i DK, blevet politianmeldt af Trafikstyrelsen, der påstår, at Haxi driver pirat-taxavirksomhed i Danmark.

Det vrimler med forskellige smarte måder at finde en taxa på. De mest kendte er de amerikanske Uber med sine smarte sorte biler, Lyft med de sjove pink overskæg og selvfølgelig danske Drivr. Den norske samkørselstjeneste Haxi er ankommet til Danmark.

Er samkørselsapp’en en pirattaxa i danske øjne?

Tjenesten bygger på en app, hvorfra privatpersoner kan blive registreret som chauffører, som brugere så kan anmode om at få et lift fra. I stedet for direkte at tage penge for turen, opfordres der til, at passagerer donerer penge til sin chauffør.

På den måde forsøges der at navigere rundt om lovgivningen om taxakørsel, men den etablerede danske taxi-branche mener dog, at det udgør et ulovligt foretagende.

Trafikstyrelsen har nu besluttet sig for at politianmelde tjenesten.

“Vi har nu fået gennemgået sagen, og vi mener ikke, at Haxi lever op til den danske lovgivning. Derfor har vi nu bedt politiet om at undersøge, om vi har ret i vores antagelse,” udtaler kontorchef Niels Remmer i en pressemeddelelse på Trafikstyrelsen.dk.

En modernisering af branchen – inden for lovens rammer

Hos Haxi savner de dialog med Trafikstyrelsen.

“Vi står meget undrende efter, at Trafikstyrelsen har valgt at politianmelde vores tjeneste. Vi har haft fin dialog med Trafikstyrelsen, men pludselig kan vi læse på deres hjemmeside, at vi er politianmeldt pga. manglende respons. Det er desværre ren manipulation og formentlig et produkt af en frustreret industri, der presser på i kulissen,” fortæller CEO Aleksander Soender, og fortsætter

“Det er ærgerligt, at Trafikstyrelsen og industrien ikke kan se, hvilken fantastisk mulighed de rent faktisk har her for at deltage i en modernisering af branchen.”

Politianmeldelsen vækker ikke den store nervøsitet hos den spirende virksomhed, som er overbevist om, at tjenesten drives inden for lovens rammer.

“Da vores tjeneste blev populær i Norge, oplevede vi også en kraftig modreaktion fra den etablerede industri. Det endte også med en masse politianmeldelser, som ikke har ført til andet end, at politikere har ytret, at de synes, systemer som Haxi er en fremragende idé, fordi det betyder, at folk kan komme hjem i weekenderne i yderområder, hvilket resulterer i mindre vold, spirituskørsel, hærværk og destruktiv opførsel, hvilket igen sparer ressourcer for politiet,” forklarer Aleksander Trendsonline.dk.

Dokumentation om legitimitet vil afgøre sagen

Hos Trafikstyrelsen afventer de dokumentation fra Haxi om tjenestens legitimitet.

“Vi har sendt endnu en anmodning til Haxi om dokumentation, der viser, at tjenesten drives inden for lovens rammer. Såfremt Haxi fremviser en sådan dokumentation, trækker vi naturligvis vores politianmeldelse tilbage,” siger Mads Gundelund Gerlach, kommunikationsmedarbejder hos Trafikstyrelsen.

1 kommentar

Skriv et svar