Arkiver

Content PartnereHardwareNyheder

Fra blod, til vand til hele verden: DTU-teknologi vil revolutionere kvalitetskontrol

SBT Aqua, Scion DTU, DTC, mentorforløbTeamet bag SBT Aqua

Det startede med en øl. Eller et helt fadølsanlæg. To studerende fra DTU har udviklet en teknologi, der i realtime kan måle bakterieindhold i vand. En teknologi, de mener, kan revolutionere mikrobiologisk kvalitetskontrol.

Som så mange gode ideer, opstod denne over øl. Men hvor de fleste ideer, der fødes sådan, bliver ved det, de er – sjove påfund fostret af alkoholens lovning om uovervindelighed – voksede denne idé til en teknologi med verdenspotentiale.

Men faktisk startede det hele i blodet, inden alkoholen blandede sig. To studerende på DTU blev under deres kandidat tilknyttet et forskningsprojekt, hvor de brugte en teknologi, der kunne detektere blodceller. De gik med tanken, om ikke man kunne udvide den teknologi lidt. Detektere bakterier. I drikkevand for eksempel. Og som studerende tænker man jo altid på øl, griner Gustav Erik Skands, dengang studerende på DTU, nu CEO i SBT Aqua. Et firma, der kan måle bakterier i vand og andre medier i realtime, hvor man tidligere har måtte tage ud og tage en prøve, dyrke den i et laboratorium og først da kunne bestemme bakterieindholdet.

”Vi tænkte, vi kunne lave et system, der ville kunne måle bakterierne i øllet og give besked om, hvornår det er tid til en rensning,” fortæller han. For den måde fadølsanlæg bliver renset på, er ikke styret præcist af et system. Man tager bare ud efter nogle bestemte intervaller og renser. Gustav Erik Skands og makkeren, Christian Vinther Bertelsen, nu CTO i SBT Aqua, tog ud til Carlsberg og talte med dem. De synes om ideen. Men hvorfor brugte drengene ikke teknologien på drikkevand?

”Så kiggede vi på hinanden, og tænkte, hvorfor gør vi egentlig ikke det?” siger Gustav Erik Skands.

Et mentorforløb satte skub på

Sådan bevægede de studerende fra sig blod, over øl til vand og fra studerende til iværksættere. Gustav Erik Skands’ forældre er selv iværksættere, og han trak på deres erfaring, da han besluttede sig for at hoppe ud i det. Starte op selv.

”Vi er gået direkte fra universitetet til at starte egen virksomhed, og jeg tror, det er vigtigt, at man gør det, man føler er rigtigt, men vi var grønne og havde ikke mange års erfaring. Så vi besluttede os for at få tilknyttet nogle mentorer,” fortæller Gustav Erik Skands.

Først fik de et klassisk mentorprogram med én tilknyttet mentor. Men det fungerede ikke for dem. Derfor deltog de i Danish Tech Challenge, og så tog det fart.

SBT Aqua blev tilknyttet Scion DTUs mentorforløb. Her fik de ikke én, men et helt hold af mentorer.

”Det har vi fået utrolig meget ud af – specielt på den forretningsmæssige side. Det har tvunget os til at få bygget en solid forretningscase op om vores produkt,” siger Gustav Erik Skands.

Mentorforløb skaber høj værdi

Hos Scion DTU er mentorforløbet en del af husets DNA. Der er over 70 mentorer tilknyttet fra alle dele af erhvervslivet; serieiværksættere, advokater, bestyrelsesformænd, investorer og partnere for at nævne et par stykker. En af mentorerne er Tommy Andersen, serieiværksætter og medstifter af Libratone, Embedit og TechPeople.

“Scion DTU har som primært formål at udvikle virksomheder, som laver produkter, der både har et hardware- og et softwareindhold. Det er et felt, jeg har beskæftiget mig med i mange år. Så jeg har noget domæneviden i den henseende, og så har jeg et ønske om at bringe den viden, jeg sidder med, i spil hos andre, og så er det naturligt at gå ind i de forløb, der er,” siger Tommy Andersen.

Men det er ikke kun virksomhederne, der modtager mentoring, der får noget ud af forløbene. Tommy Andersen får også en masse indspark fra både de andre mentorer i de teams, der bliver sat op, men også af de nye virksomheders udfordringer såsom SBT Aqua, som Tommy Andersen var mentor på.

“Jeg havde glæde af både at lære om SBTs problemer, men også at møde de andre mentorer, som jeg måske endda bruger i mit eget arbejde. Vi mentorer mødes også uden virksomhederne, så jeg har glæde af at mødes med dem og trække på deres viden. Helt banalt er det jo sjovt at være med i nogle mindre virksomheder, der har opstartsproblemerne inde på livet og som arbejder med nogle spændende teknologier, som jeg måske kan lade mig inspirere af,” fortæller han.

Tommy Andersen har selv startet flere virksomheder op. Da har han også benyttet sig af mentorer, men aldrig så struktureret som de forløb, han nu er med til at udbyde. På Scion DTU er forløbene skemalagte, der er forberedelse og møder og styring. Men er det smart at skemalægge en ny virksomheds fremdrift på den måde? Det, mener Tommy Andersen, bestemt det er.

“Virksomhederne er unge og har ikke en struktur bygget op. Så når man lægger de her rammer, så hjælper det virksomhederne med at afklare og give dem nogle deadlines og ønsker og krav til forberedelse. Det giver en god opdragelse som virksomhed, at man skal følge med i et forløb på den måde. Det giver en proces, og det er sundt som ung virksomhed at lære det,” siger Tommy Andersen.

En teknologi der rykker ved formerne

Mentorforløbet er SBT Aqua stadig tilknyttet. De tog en anden omgang, fortæller Gustav Erik Skands, for de var så glade for forløbet og Scion DTU for dem, at de bad om en runde mere.

”Vi benytter os nok mere af det nu end i første omgang, for vi er kommet meget længere med teknologidelen og kan tage ud at teste det af. Forhåbentligt er vi der, hvor vi kan sælge i slutningen af året,” siger Gustav Erik Skands.

For nok startede det med fadølsanlæg, men SBT Aqua er allerede i gang med at teste af på forsyningsanlæg, og derefter er der ingen grænser.

”Vores teknologi er noget, der ændrer måden, hvorpå man laver mikrobiologisk kvalitetskontrol. Det er noget, der er relevant i hele verden. I første omgang bliver det rullet ud i forsyningsvirksomheder, derefter i privat industri, men det er bestemt noget, vi skal ud i verden med. Man skal bare lige starte et sted,” siger Gustav Erik Skands.

Skriv et svar