Arkiver

NyhederPlatformSustainable TechSustainable Tech

Startup skærer mellemmanden fra og sikrer os friske råvarer

Frugt og grønt er sundt. Det kan ikke diskuteres. Men nogle gange, når man kommer hjem med et net med flade og smagløse appelsiner, der har været undervejs i flere måneder, så kan man godt blive lidt i tvivl om næringsindholdet. Det vil Fresh.Land lave om på. De vil skære mellemmanden fra og skære transporttiden ned til en brøkdel.

Fresh.Land er et dansk/portugisisk startup, der er i gang med at udvikle en tosidet platform for landmændene og deres kunder rundt om i verden. Ideen går ud på at fjerne nødvendigheden af de mange forskellige distributører, som råvarerne ellers ofte skal igennem. Dette tager ofte lang tid og betyder, at frugt og grønt bliver badet i pesticider for at holde sig nogenlunde appetitlige. Ifølge Fresh.Land kan landmænd og forhandlere finde hinanden gennem platformen og handle direkte. På den måde disrupter de et marked, der ifølge dem er gammeldags og tangerende til korrupt.

“Forsyningskæden for fødevarer er i stykker. Fødevarerne tilbringer flere måneder i kølehuse, hvilket repræsenterer en tredjedel af alle fødevarerelaterede produktioner. Fresh.Land bruger træerne som et naturligt lager. Maden kommer direkte fra træ til supermarked i løbet af dage – ikke måneder,” forklarer stifter og CEO, Mathilde Jakobsen.

“Et af de mest lovende grønne startups i Danmark”

Og det har vakt genklang i startupmiljøerne rundt om i verden. Forbes har tidligere udnævnt Fresh.Land til et af de mest lovende danske startups inden for bæredygtighed, og for nylig vandt startuppet Nordic Cleantech Open 2016 i Malmø. Prisen vandt de foran 113 andre ansøgere og en jury på over 50 internationale investorer og aktører.

Ved samme lejlighed blev de tildelt titlen som National Climate Solver af WWF Verdensnaturfonden, som henviser til de forbedrede forhold for landmændene, da de via Fresh.Land kan få en reel pris for deres varer og ikke behøver at slås med fordyrende mellemled og distributører. Platformløsningen hjælper også til at nedbringe mængden af kemikalier og pesticider i maden, da den ikke behøver at kunne holde sig i flere måneder, og endelig er den nedsatte opbevarings- og transporttid med til at nedbringe relateret CO2-udslip betragteligt, mener Verdensnaturfonden.

Startede med juice

Faktisk startede Fresh.Land som OrangeOrange, der ville sælge friskpresset juice af bæredygtige appelsiner fra en ombygget ladcykel. For at verificere deres idé, tog de derfor kontakt til Scion DTU’s Det Grønne Iværksætterhus, som tilbyder et udviklings- og vækstmiljø for grønne startups. Igennem dette samarbejde fik Fresh.Land adgang til værkstedsfaciliteter til at udvikle prototypen på deres oprindelige juice-cykel og sparring med mentorer fra Iværksætterhuset. Derfra tog ideerne og forretningsudviklingen fart, og Fresh.Lands tosidede platform blev født.

Skriv et svar