EventsIværksætterlivMedtechNyheder

Dansk startup tager velfærdspris med hjem fra Norge

Et par højteknologiske, danske startup-strømper løb med sejren i Nordic Independent Living Challenge. Konkurrencen sætter fokus på løsninger til handicappede og ældre – og antallet af ældre i Norden vil kun stige fremadrettet.

Nordic Independent Living Challenge blev lanceret i februar sidste år, og arrangeres af Nordic Innovation i samarbejde med de fem nordiske hovedstadskommuner. En af årsagerne til, at det er blevet relevant med en velfærdskonkurrence som Nordic Independent Living, er, at der er et stigende antal af ældre i Norden.

Og som det ser ud nu, så vil det tal kun stige. Inden 2030 vil antallet af ældre over 65 år i Norden stige fra 20 til 40 procent af den samlede befolkningsgruppe, og det betyder også en stigning i udgifter til blandt andet ældrepleje.

Konkurrencen skal fokusere på at accelerere udviklingen af velfærdsteknologi på tværs af Norden og skabe løsninger, der kan være med til at give ældre borgere og handikappede mulighed for at leve selvstændigt i deres hjem og på den måde øge deres livskvalitet. Konkurrencen skal være med til at vise de nordiske virksomheder, hvilke muligheder, der ligger i et samarbejde, hvilket ifølge direktøren for Nordic Innovation, Carina Christensen, lykkedes:

”Tillykke til alle vinderne, som har gjort et imponerende stykke arbejde. Vi er meget glade for resultatet af samarbejdet med de fem nordiske hovedstæder og ser frem til at se mange af løsningerne fra konkurrencen blive udviklet på markedet,” siger hun i en pressemeddelelse.

Diabetesstrømpe løb med sejren

Mere end 400 virksomheder medvirkede i år i konkurrencen, og danske Siren Care modtog studenterprisen til finalen i Oslo. De har udviklet en diabetesstrømpe, der med højtteknologiske fibre kan måle temperaturen på fødderne. Ved hjælp af strømperne kan op til 70 procent af fodsår hos diabetikere forebygges. Det betyder også, at antallet af amputationer falder, da problemet bliver taget i opløbet, og derfor behøver man ikke tage så drastiske metoder i brug.

Området for diabetes koster årligt det danske samfund 4,8 milliarder, og det tal løber op i 17,9 milliarder på tværs af de nordiske lande. Det er altså et område, hvor man med fordel kan begynde at tænke i velfærdsteknologiske løsninger – især inden for forebyggelse.

Juryen, der består af eksperter inden for innovation, design og velfærd, har set et særdeles højt niveau blandt deltagerne i år, og de var også meget begejstrede for det danske input, da løsningen havde globalt potentiale:

”Med en baggrund i biomedicinsk ingeniørvidenskab og bioentreprenørskab har den studerende prisvinder anvendt sin uddannelsesmæssige baggrund til at skabe et hightech produkt med et globalt markedspotentiale. Gennem konkurrencen har vinderen arbejdet dedikeret med et globalt fokus – og hun er et forbillede for studerende i alle de nordiske lande,” udtalte juryen.

Den norske Kronprins Haakon var forbi konkurrencen, hvor det norske startup AbleOn Medical løb med hovedprisen.