BusinessRobotUdland

Lammede får følelsen tilbage gennem virtual reality

Lammet, Virtual realityFoto: Maurizio Pesce

Et hold amerikanske forskere har ved hjælp af virtual reality fået fire ud af otte lammede patienter med rygmarvsskader til at få følelsen i benene delvist tilbage.

Gennem et år har et hold amerikanske forskere ledet af neurolog Dr. Miguel Nicolelis fra Duke University i North Carolina fulgt otte lammede patienter med rygmarvsskader. De ville undersøge, hvordan hjernen og nerverne reagerer, når de bliver stimlueret med virtual reality. Følelsen var så stærk, at fire af de otte patienter fik ændret deres diagnose, skriver blandt andet Sky News.

Resultaterne var en overraskelse for forskerne, der ikke havde regnet med, at patienterne ville genvinde frivillig kontrol af deres lammede kropsdele. De skulle hele syv måneder ind i forsøget for at se de første positive tegn. Et år efter start kunne forskerne så opgradere fire patienters tilstand fra komplet lammelse til delvis lammelse. En uhørt forbedring.

Virtual reality skaber nye nervebaner

Fem af patienterne havde været lammede i mere end fem år og to i mere end et årti, men alle kunne de berettet om forbedringer fx med kontrol over deres blære og tarmsystem, skriver Sky News.

Patienterne skulle i forsøget bruger mindst to timer om ugen på Walk Again-projektet, som gennem virtual reality altså hjalp patienterne med at omdanne hjerneaktivitet til elektriske signaler som drev et exoskelet. Med udstyret på skulle patienter så forestille sig, at de gik en tur i den virtuelle verden.

På grund af den overraskende udvikling, regner forskerne med, at der kan skabes nye nervebaner i hjernen gennem træning med virtual reality, så kroppen får kontakt til de lammede kropsdele igen.