Arkiver

Kategorier

NyhederSponsoreret indholdSustainable Tech

Vinder priser ved at forvandle tekstil til protein

Journey, Climate-KIC

Bioteknologistuderende Albert Fuglsang-Madsen har som en del af Climate-KICs sommerskole udviklet en metode til at forvandle tøjrester til protein. En bæredygtige idé der har indkasseret ham og teamet to priser.

I Festsalen på Københavns Universitet står han stolt foran publikum, nyligt opvarmet af Lykke Friis med en tale om bæredygtighed og vores fremtid til Climate-KICs partnerdag. Det er den, Albert Fuglsang-Madsen er interesseret i. En bæredygtig fremtid. Og derfor blev han en del af Climate-KICs sommerskoleprogram Journey, hvor han sammen med sit internationale team har udviklet en idé, der forvandler gammelt tøj til protein.

Han fortæller om, hvordan han altid har interesseret sig for innovation og videnskab, at han læser bachelor på Københavns Universitet i bioteknologi, og at han endte i Journey, hvor han fandt ligesindede, der gik op i klimaforandringer og ville gøre noget aktivt ved det. Gennem Journey tog han til Zürich og siden Bologna på sommerskole, hvor Alberts hold og deres idé om at forvandle tøjrester til proteiner vandt hele to af konkurrencer; Publikumsprisen og pitch-konkurrencen.

Sommerskolen fokuserer nemlig på løsninger gennem samarbejde. Så gennem Journey kom Albert Fuglsang-Madsen i en gruppe med to andre studerende fra Holland og Estland, og under forløbet mødte de coaches, klimaeksperter og iværksættere og hurtigt tog deres idé form.

Udnytter fødekæden frem for at desturere ressourcer

Gruppen så på de store mængder ubrugt tekstil; viskestykker, tøj, ubrugelige laser. Noget ingen mennesker vil bruge. Men møl. Møl elsker jo at spise vores tøj. Deres idé går i korte træk ud på at forvandle tøjresterne til protein ved at vaske tøjet med mikrober. Resterne bliver så til foder for møllarver, som bliver sendt videre i fødekæden som kvægfoder – eller som en proteinrig ingrediens i Junglebars og lignende insektsnacks, der vinder frem på markedet.

Ved at genbruge tøj til protein undgår man det massive ressourcespild, som tekstil- og tøjbranchen har årligt. Samtidig gør gruppen også noget for dyrevelfærden. For fodrer man eksempelvis kyllinger med levende larver, stimulerer det deres instinkter til at skrabe efter larver, fortæller Albert Fuglsang-Madsen.

Nu er gruppen i gang med at finde samarbejdspartnere og mulige investorer, så deres idé kan få en industriel skala. Men da gruppen bor i tre forskellige lande, må de nøjes med at mødes over Skype. De har dog planer om at deltage i verdens største cleantech-konkurrence, Climate Launchpad, som Climate-KIC også står bag. Og ud fra klapsalverne er der flere tilhørere, der mener, det ville være en god idé.