Arkiver

BusinessE-handelFintechNyhederPlatform

Fintech-startup bekæmper hvidvask og lander investering

NewBanking

NewBanking benytter blockchain-teknologi til at lave en samlet betalings- og identifikationsløsning. Det giver langt større sikkerhed for både betaler og modtager, og har så har startuppet lige landet en millioninvestering.

I dag sker en betaling adskilt fra verificeringen. Men fintech-startuppet NewBanking har samlet de to elementer i én proces. De vil nemlig gøre op med de massive omkostninger, det har at være omfattet af lov om bekæmpelse af hvidvask, der koster milliarder af dollars årligt på verdensplan – og så vil de sikre muligheden for at gennemføre en risikofri transaktion.

Det har sikret dem en investering på mellem én og fem millioner kroner fra Carsten Lønfeldt, som er kendt fra sin plads i ledelsen af Coloplast gennem 20 år og som del af bestyrelsen i Nykredit Invest og ATP og Fleming Grunnet, som arvede plastkoncernen Inter Primo.

Oplysningerne ender alle mulige steder

NewBankings blockchain-platform tilbyder at gennemføre en betaling samtidig med at verificere betaleren. Det er ellers to elementer, der før har været adskilt, fortæller stifter Christian Visti Larsen. I EU er det lovpligtigt, såfremt man er omfattet af hvidvaskningsloven, ved alle transaktioner at sikre, hvem kunden er og indsamle kundens private oplysninger.

De oplysninger ender så mange forskellige steder, fordi så mange virksomheder opsamler data, og det skaber en kæmpe risiko for eksempelvis identitetstyveri. Men med NewBanking modtager man en nøgle med betalingen, som giver adgang til betalerens private oplysninger, men som kun kan benyttes af virksomheder underlagt hvidvaskningsloven og har en aftale med NewBanking.

Kunderne og forbrugerne har ligeledes mulighed for at se, hvilke virksomheder der på et givet tidspunkt har adgang til data, og om de har benyttet denne adgang. Kunderne vil ligeledes kunne fjerne adgange og dermed være i kontrol over deres elektroniske data.

”Når man laver en transaktion på vores platform, er den risikofri på den måde, at vi benytter kortinfrastrukturen til at lave betalingen med, men da vi identificerer, som vi gør, viser kunden, at han eller hun har adgang til den bagvedliggende bankkonto. Dermed er det banken, der har ansvaret, og ikke kunden. Dette er en proces, der er godkendt af de største kortudbydere, og det giver større sikkerhed for modtageren og har stor betydning for prisen,” forklarer Christian Visti Larsen.

En spændende teknologi på flere markeder

Man kan nemlig ikke lave en såkaldt charge back eller komme ind i banken og sige, at det ikke var en selv, der lavede den transaktion. For for at lave den, skal man være identificeret. Det er især oplagt ved handel med dyrere varer, hvor snyd med bare én vare kan have store konsekvenser for butikken.

”Når vi ser ned i krystalkuglen, er denne teknologi vildt spændende. En ting er, at vi gør det med identifikation. Men det kommer også til at ske på andre områder med nye forretningsmodeller. Med vores platform kan vi nemlig håndtere unikke date og være sikker på, at den data man har, er netop unik,” fortæller Christian Visti Larsen.

Navnet NewBanking dækker nemlig ikke kun over penge. Det er bare et sprog, som er nemt at forstå. Vi ser fremtidens Banking omfatte flere tyder af værdier, såsom softwarelicenser eller ejerskab af domæner, siger Christian Visti Larsen.

”Hvis du altid er sikker på, at det er en unik ting, der bliver flyttet fra A til B, så er det ikke muligt at lave kopier. Man har kun én unik identifikation/enhed og hvis prøver at oprette en kopi vil teknologien afvise dette ejerskab.” forklarer Christian Visti Larsen.

Kan bruge på tværs i mange industrier

Teknologien kan være spændende for rigtig mange industrier. Eksempelvis kan man identificere et medicinalprodukt – en pakke piller eller lignende – som producent, uddyber Christian Visti Larsen. Man giver pakken et unikt identifikationsnummer, lægger det på blockchain og som forbruger kan man så gå ind og tage ejerskab over den unikke kode ved at registrere i eget navn, og så kan man se, hvor pakken har været henne og om det er den originale. For er der taget ejerskab én gang, kan det ikke ske igen.

”Teknologien tillader folk, du ikke kender, at operere på platformen, men du sætter reglerne,” siger han.

Investeringen skal nu bruges til bygge den første prototype og forhåbentlig hente flere penge. NewBanking har nemlig udregnet, at de har brug for omkring 30 millioner kroner for at bygge hele platformen med de certificeringer og den organisation, der er brug for bag.

“Vores kunder bliver store multinationale virksomheder – og de kræver robusthed og sikkerhed for at vores interne proesser er på plads. Vi vil gerne have de bedste folk ansat, og vi skal have eksterne revisionshuse til at verificere vores processer. Vi har kontakt med tilsynsmyndigheder rundt omkring i verden så vi kender ”sproget og kravene”,” fortæller Christian Visti Larsen.

NewBanking er ligeledes medlem af en arbejdsgruppe i EU kommissionen, der rådgiver og kommer med input og forslag til de direktiver, der omfatter hvidvask og bekæmpelse af terrorfinansiering

En global forretning

NewBanking vil ud over de danske grænser. I Danmark har vi allerede en del gode muligheder for at sikre tæt på risikofrie transaktioner. Så virksomhedens interesser ligger på de udfordringer, der er ved betalinger mellem lande.

NewBanking kan allerede verificere betalere i 200 lande, hvilket svarer til cirka 3,2 milliarder brugere, fortæller Christian Visti Larsen.

”Vi er en international virksomhed, så vi går stensikkert efter det globale marked,” siger han.

Skriv et svar