Arkiver

De små aktuelleNyhederRobot

Fleksibel automatisering skal booste Syddansk industri

Pehama Productions, Dansani og Mads Clausen Instituttet på Syddansk Universitet er gået sammen om at gøre automation rentabelt for små og mellemstore virksomheder. Indsatsen støttes af projektet Automationsboost.

Den danske industri er presset. Kunderne forventer kort leveringstid og mange valgmuligheder. Priserne presses i bund af konkurrenter fra hele verden, og det kniber med at rekruttere relevante medarbejdere, så man kan følge med væksten.

Udfordringerne står i kø i den danske industri, og fremtiden kan meget vel være automatisering. En løsning, som ofte er urealiserbar for små og mellemstore producenter, der udgør 95 procent af den danske industri.

Gennem de seneste 30 år har industrien i Danmark mistet 200.000 job til outsourcing, som er et resultat af ukonkurrencedygtige produktionsforhold. I juni 2015 afsatte Vækstforum en pulje på 25 millioner kroner til at fremme produktivitet og fastholde arbejdspladser gennem automatisering i små og mellemstore virksomheder. Projektet hedder Automationsboost og støttes af EU’s regionalfond og Syddansk Vækstforum.

Nyt samarbejde

Automationsboost giver mulighed for 50 procent medfinansiering af udviklingstimerne til automationsløsninger. Det er præcis, hvad den mellemstore danske virksomhed Dansani, der producerer badeværelsesmiljøer, efterspørger. Med støtte fra Automationsboost har virksomheden indgået et samarbejde med Pehama Productions og Mads Clausen Instituttet på Syddansk Universitet.

Målet er at udvikle en fleksibel maskine, som kan fodre en montagecelle med emner. Den skal kunne tage højde for forskellige størrelser skruer og varierende hængsels format.

”Robot-teknologien har udviklet sig i retning af mere fleksible, brugervenlige robotter, der let kan stilles om til skiftende opgaver. Men indretningen omkring robotten skal være tilsvarende fleksibel. Og dét er den langt fra. Men vi er nu ved at udvikle elementer til en helt ny, standardiseret løsning. En fleksibel løsning vil gøre producenter mere konkurrencedygtige, fordi den vil kunne eliminere halvfabrikata og mellemlagre,” siger Jens Christian Clausen, projektleder hos Pehama Productions, i en pressemeddelelse.

Stort potentiale

Hos Pehama Productions i Nordborg arbejdes der altså på en såkaldt FlexMontage-løsning, ikke kun til Dansani, men til industrien globalt. Pehama Productions forventer at kunne skabe mellem syv og ni nye jobs i sin virksomhed takket være FlexMontage-løsningen, der senest i 2018 vil være klar til anvendelse i industrien.

Potentialet er derfor stort både for både Pehama Productions og Dansani, der åbner Pehama Productions til nye små og mellemstore kunder, mens Dansani bliver mere konkurrencedygtig.

Ingen realitet uden Automationsboost

Men dette er, ifølge Finn Reinholdt Jensen, produktionschef hos Dansani, kun muligt på grund at støtten fra Automationsboost-projektet. Og sådan vil det være for mange andre danske industrivirksomheder. Derfor opfordrer Per Gøse, teknologisk projektleder hos Robocluster også virksomheder med mulig interesse til at ansøge om at være med i Automationsboost.

”De produktionsvirksomheder, der har tidskrævende og ensidige, gentagne arbejdsopgaver vil have stor gavn af at få kigget på, om der kunne automatiseres. Det er samtidig en rigtig god måde at få et samarbejde med integratorer og vidensinstitutioner, der på sigt kan føre til at flere processer automatiseres i forlængelse af projektet,” siger Per Gøse i pressemeddelelsen.

Ud af et budget på cirka 11,6 millioner er der til de første syv AutomationsBoost-projekter bevilget 5,3 millioner, så der er 6,3 millioner tilbage i puljen. Det er opdraget i ansøgningen, at der skal komme ni nye produkter ud af alle AutomationsBoost-projekterne.

I næste ansøgningsrunde, der har ansøgningsfrist 31. oktober 2016, er der plads til mindst fem nye projekter.

Skriv et svar