Arkiver

NyhederSustainable Tech

IT-giganters datacentre er storslugere af el, men kan kickstarte omstilling til grøn energi

Data

Apples datacenter ved Viborg og det mulige Facebook-datacenter i Tietgenbyen i Odense, vil samlet komme til at stå for en stigning på ti procent af Danmarks samlede forbrug. Dansk Energi håber, at det kan virke som argument for flere tiltag i vedvarende energi.

Folk jubler over at så store internationale koncerner som Apple og Facebook vil bygge datacentre i vores lille land nord for Tyskland. Og der bliver da også snakket meget om flere arbejdspladser, i hvert fald så længe byggerierne står på.

Læs også: Facebook investerer milliarder i nyt datacenter på Fyn

Men vurderinger fra den grønne tænketank Concito viser, at de to datacentre tilsammen vil ende med at stå for ti procents stigning i Danmarks samlede elforbrug. Bare Facebooks datacenter vil have samme elforbrug som 330.000 husstande. Hvilket vil resultere i en ekstra udledning på op mod én million ton CO2, skriver Information. Og som Klimarådet påpeger, er det en markant stigning,

Flere vindmøller, tak!

Dansk Energi ser dog ikke nødvendigvis den udvikling, som noget negativt. De ser tværtimod det øgede forbrug som en faktor, der kan være med til at øge efterspørgslen på vedvarende energi, for eksempel vindmølle-energi. De håber, at det på sigt kan betyde flere initiativer som vindmølleparker eller andre grønne alternativer til elproduktion.

“Det her er et skridt på vejen til en grøn omstilling. Hvis Facebook placerer datacentret i Danmark, får vi en øget efterspørgsel på el på det danske marked, hvilket vil skrue elpriserne lidt op. Det vil give incitament til at investere i ny grøn energi,” siger Lars Aagaard fra Dansk Energi til Information.

Det, som flere ekspertråd dog frygter, er resultatet, hvis der ikke bliver skruet op for den grønne energi. Regeringen har nemlig planer om at droppe de nye kystnære vindmøller. Og skruer man op for at bruge el som en generel energi-ressource, men fortsætter med de fossile brændstoffer, så vil vægtskålen tippe i den negative retning.

Genbruger varmen

Grøn Energi og Dansk Fjernvarme påpeger dog i en analyse, at der blandt andet i de store datacentraler, kan findes en masse ressourcer i form af overskudsvarme, som kan genbruges til fjernvarme. Der er en brøkdel af overskudsvarmen, der bliver omledt til fjernvarme, men den mængde kan sagtens øges, mener Grøn Energi. Umiddelbart virker problemet til at ligge i udviklingen af et mere effektivt udstyr til at styre temperaturudsving og transport af varmen.

Etableringen af datacenteret kan altså være et skridt på vejen for Danmark i at omstille sin energiproduktion. Hvis der bliver taget højde for at bruge og bygge mere grøn energi. Det kræver dog ifølge Lars Aagaard at elforbruget øges, så efterspørgslen driver udviklingen, siger han til Information.

 

Skriv et svar