HardwareNyheder

Danske lægers opfindelse skal hjælpe millioner af skeløjede børn

To danske læger fra Glostrup Hospital har opfundet et slags skævt periskop, der skal hjælpe øjenlæger med at stille diagnosen skeløjethed hos små børn. Det kan lyde som en lille ting, men er noget markedet har manglet.

Der fødes omkring 3,6 millioner børn årligt, som er skeløjede. Men før lægen kan igangsætte en handleplan for at rette op på barnets skelen, skal diagnosen stilles. Og det kan være sin sag, at få et lille barn, der skeler, til at kigge ligeud, længe nok til at lægen kan undersøge øjet.

Den problematik kender øjenlæge Jon Peiter Saunte og optometrist Max Bonne til. Derfor har de nu udviklet Squint-Scope, i samarbejde med designvirksomheden Kapacitet, skriver TV2. Det fungerer egentlig såre simpelt. Det sættes for det raske øje og viser en lille tegnefilm, som barnet kigger på.

Tricket er, at tegneserien vises skævt. Det får automatisk barnet til at kigge til siden med det raske øje, hvilket placerer det skelende øje i en position, så det kigger ligeud.

Det giver lægen ro til at undersøge barnets øje, uden at det flakker rundt, og samtidig er barnet underholdt.

Ved at udtage verdenspatent på Squint-Scope

“Idéen kan virke banal, der var bare ingen, som havde fået den. Vi er ved at udtage verdenspatent, interessen er meget stor, og vi har fået respons fra hele verden,” forklarer Max Bonne, som allerede har taget opfindelsen i brug på Glostrup Hospital, hvor de to opfindere arbejder.

Følgerne af skelen, der ikke bliver behandlet, kan være tab af syn på det dårlige øje, svarende til et “dovent” øje. Ofte resulterer barnets skelen nemlig i dobbeltsyn, hvilket hjernen håndtere ved at “lukke ned” for øjet og simpelthen ignorere signalerne fra det pågældende øje.

Det kaldes “skeleblind” og kan fikses på samme måde som et almindeligt dovent øje, ved at sætte plaster over det gode øje, så barnets hjerne tvinges til at genoptage kontakten med det dårlige øje. Dette gøres for at sikre at synsudviklingen foregår som normalt.

Derefter kan man så enten operere på øjets muskler for at rette op på øjets stilling eller lave specielle øjenøvelser. Øvelserne dog kun virksomt ved enkelte sjældne skeleformer. Det er altså ikke noget, man nødvendigvis kan regne med virker for ens barn.