BusinessDe små aktuelleNyhederUdland

Uventede brain belts konkurrerer med Silicon Valley om fremtidens innovation

Nye innovationscentre myldrer frem inden for diverse nicher verden over. Den næste teknologiske innovation kommer ikke fra den enkelte, men er resultatet af samarbejder mellem store tech-virksomheder, startups og tekniske universiteter.

Mens verdens opmærksomhed er rettet mod Silicon Valley, hjemsted for velkendte virksomheder som Google, Facebook og Apple, skyder nye innovationscentre frem uventede steder som Albany, Eindhoven og Malmö. Det skriver Venturebeat.

Men hvad gør Albany så speciel? Hovedstaden i New York State er på kort tid blevet en af verdens førende producenter af næste-generations halvledere. På NanoTech Complex i Albany samarbejder globale sværvægtere som IBM, GlobalFoundries, Intel, Nikon og Samsung på at udvikle den såkaldte 450 millimeter silicon wafer, som bliver banebrydende inden for chip-teknologi. Gennem et partnerskab med Universitetet i Albany har NanoTech Complex rejst 4,4 milliarder dollars, som skal gøre stedet til et af de førende chip innovationscentre i verden.

Denne form for innovationscentre kaldes brain belts. Og de er kun mulige, fordi der samarbejdes.

Asiens tid er forbi

Innovationscentret i Albany er et eksempel på en stigende global trend. Innovation er i dag resultatet af en holdindsats. Virksomheder som IBM innoverer i dag sjældent alene. De globale spillere ved, at de hverken har ressourcerne, tiden eller kapaciteten til at opnå succes alene. I stedet ses strategiske samarbejder som en måde at skære i udviklingsomkostningerne og fremskynde processen, så man hurtigere når markedet.

Selvom en del af de fremvoksende innovationscentre ligger i Asien har kontinentet mistet sin fordel. Markedet har skiftet fokus fra billigt til smart. Derfor er brain belts hurtigt ved at blive benchmark for innovation, skriver Venturebeat.

Hvad kendetegner brain belts verden over?

Brain belts verden over har flere ting til fælles. Brain belts består næste altid af en sammensætning af veletablerede tech-virksomheder, startups og mindst et teknisk research universitet. De veletablerede virksomheder birdager med finansiering, research faciliteter og markedserfaring. Startups bidrager med innovative idéer og iværksætterånd. Og universiteterne bidrager med research, viden og talent. Selve lokationen er ofte resultatet af en region, som har fundet en innovativ niche.

Desuden skal hver aktør i innovationscentret været indstillet på at dele idéer, viden, research, netværk og faciliteter. Den næste teknologiske revolution kommer ikke fra nørden, der sidder i en garage, men er i stedet resultatet af målrettet samarbejde mellem flere aktører.

Til sidst er det kendetegnende, at brain belts klumper sig sammen på et forholdsvist småt geografisk område. Det gøres, fordi der er en stærk sammenhæng mellem personlig interaktion, performance og innovation.

Gevinsten er stor

At udvikle et succesfuldt innovations-økosystem tager lang tid. Men når det først kører, er der store gevinster at høste.

Eindhovens High Tech Campus har arbejdet med åben innovation siden 2003. Nu, 13 år senere, er engagementet begyndt at give store afkast. I disse dage indsender High Tech Campus gennemsnitligt fire patenter om dagen, hvilket svarer til mere end halvdelen af alle patentansøgninger i Holland.

Så mens alles øjne er rettet mod Silicon Valley, arbejdes der i kulissen verden over på den næste nye teknologiske revolution.