Arkiver

IværksætterlivNyheder

Startup fik stjålet sin idé: “Man må være åben og acceptere risikoen”

idé

Benjamin Egeskjold fra Cargomatch og Fragtopgaver.dk oplevede at få sin idé stjålet af et større fragt- og transportfirma. Et firma, som han troede skulle være en potentiel samarbejdspartner. Her er hans tanker om åbenhed, eksekvering af ens tanker, og om at få sin idé stjålet ved forhandlingsbordet.

Mange iværksættere er i tvivl om, hvor åbne de skal være omkring deres idé. Mange er bange for at gå i detaljer, for hvad nu hvis der er nogen, der stjæler idéen og pludselig bliver mangemillionærer.

Iværksætteren Benjamin Egeskjold oplevede lige præcis den situation, som mange iværksættere frygter. Han blev kontaktet af et større fragt- og transportfirma, der gerne ville investere i hans nystartede virksomhed, Cargomatch. Men desværre viste det sig, at firmaet hellere ville rapse idéen til sig selv. Efter Benjamin i detaljer havde fortalt om sit koncept.

Det handler om eksekvering

Det kunne man tro, ville sætte en skræk i livet på iværksætteren, men Benjamin Egeskjold er ukuelig i sin tro på åbenheden.

“Jeg vil gerne støtte op om, at åbenhed er vejen frem, for det er det, der giver adgang til investorer og samarbejdspartnere. Man skal bare huske at have sin sunde fornuft med og ikke være for naiv, ” siger han.

De to erfarne iværksættere, Camilla Ley Valentin og Jonathan Løw er af samme overbevisning. I to uafhængige blogindlæg, giver de udtryk for, at man ikke skal være bange for at dele sin idé. De påpeger begge to, at der er meget få mennesker derude, der er interesserede i at stjæle fra andre, og hvis det endelig skulle ske, så er det eksekveringen af idéen, der betyder, om den bliver en succes.

Læs også: Nomineret til Årets Iværksætter efter fire år i hård modvind

Men set i bakspejlet var Benjamin Egeskjold måske en smule naiv, mener han selv. Men han bærer ikke nag.

“De gjorde ikke som sådan noget forkert, de fulgte spillet og tog en beslutning, der gav bedre mening for dem. Men når alt kommer til alt, så handler det om eksekveringen af idéen, og jeg er her stadig, hvorimod de lukkede ned igen efter seks måneder,” fortæller Benjamin Egeskjold.

“Man kan ikke skabe en iværksætter gennem lønnen”

Benjamin Egeskjold mener selv, at grunden til at hans firma virker er, at han som idémand har sit hjerteblod med i processen og derfor har været mere villig til at ofre tid og energi på at kæmpe for det.

“Man kan ikke skabe en iværksætter gennem lønnen, det er noget man er i hjertet. Jeg fik idéen til at virke, fordi jeg har mit hjerteblod med i processen, hvor konkurrenten kørte efter et økonomisk incitament,” forklarer han.

Læs også: Nyt startup hjælper dig med at udnytte dine ekstra kvadratmeter

I det hele taget mener han, at man som iværksætter, skal være villig til at tage en chance. Derfor holder han fast i, at man skal have sin idé ud, og at man ikke skal være bange for at gå i detaljer. Så må man altså tage risikoen med, siger han.

“En investor har jo krav på at vide alt om det projekt eller startup, som de overvejer at støtte, ellers ved de ikke, hvad de køber,” siger han og fortsætter:

“Man skal være lidt af en gambler og være villig til at løbe en risiko, hvis man skal være iværksætter. Vil man ikke det, så skal man måske ikke være iværksætter.”

Lignende koncepter vil altid opstå

Benjamin Egeskjold mener i det hele taget, at det er svært at undgå at ens idé bliver kopieret på et eller andet tidspunkt. For når først man har lanceret og fået succes, er der næsten altid nogen, der laver et lignende koncept. Derfor skal man ikke være så bange for, at idéen bliver stjålet.

“Får man en konkurrent, som får større succes end en selv, er det fordi, man ikke magter at eksekvere idéen ordentligt. Det er en hårdhed, der også findes i erhvervsmiljøet. De stærke overlever og de svage dør,” siger han.

Læs også: Transportplatformen Wuxus har mange jern i ilden

Derfor holder han fast i, at en gennemtænkt udførsel af idéen opvejer risikoen for at få den stjålet.

“Når jeg ser tilbage på oplevelsen i dag, så ville jeg faktisk ikke ændre på noget. Jeg ville gøre præcis det samme. For enhver oplevelse man har, omsættes til en erfaring som man lærer af. Og uden åbenheden, så ville jeg ikke være der, hvor jeg er i dag,” siger Benjamin Egeskjold.

Skriv et svar