Arkiver

Kategorier

IværksætterlivNyhederPlatform

Nomineret til Årets Iværksætter efter fire år i hård modvind

Benjamin Egeskjold er blevet nomineret til Årets Iværksætter. Og vejen dertil har i den grad krævet en iværksætters ildsjæl. Siden han startede sit firma fire år tilbage, har han kæmpet mod sygdom, mod at få sin idé stjålet af en potentiel partner og fejlede investeringsaftaler.

De fleste iværksættere ved, at det er en hård opgave at skabe succes med sin idé. Der er selvfølgelig altid guldhistorierne, hvor foretagendet bare stryger afsted fra starten, men de fleste kæmper med næb og kløer i starten og opbygger virksomheden i en pøl af blod, sved og tårer.

Det oplevede Benjamin Egeskjold, da han kastede sig ud i at realisere sin idé for fire år siden. En idé, som han ellers syntes burde ligge lige til sidebenet. Men der var nok en årsag til, at der ikke var lignende initiativer derude i forvejen, for det har ikke været nogen let sag at skabe en stabil forretning.

En god idé er ikke altid nok

Idéen er ret enkel: Hver dag kører der en masse tomme lastbiler rundt på vejene, som kunne fyldes med andre, mindre opgaver, fra både private og erhvervsdrivende. Det er bedre for vognmændene, der kan tjene lidt ekstra i stedet for at køre rundt med tomme biler, og det er bedre for miljøet. Mindre transport giver mindre co2-udledning. Derfor oprettede han Cargomatch, en fragtbørs for vognmænd, der også driver Fragtopgaver.dk, hvor transportkunder kan finde billige transportløsninger.

Læs også: Cargomatch: et webbaseret IT system der registrerer ledig godskapacitet

Det burde have været en sikker succes fra starten, men det er svært at drive forretning, hvis der ikke er nogen, der ved, at man er der, fandt stifteren Benjamin Egeskjold ud af. Det viste sig at være en større udfordring at få skabt et kendskab til Fragtopgaver.dk og en endnu større opgave at få matchet vognmændenes udbud med transportkundernes efterspørgsel.

Iværksætteri er ligesom Det Vilde Vesten

For to år siden blev Benjamin Egeskjold kontaktet af direktøren for et større transportfirma, som var interesseret i et muligt samarbejde med Fragtopgaver.dk med en stor investering oven i hatten.

Det lød fantastisk godt i Benjamins ører, og der blev holdt en masse møder gennem den følgende måneds tid, hvor Benjamin Egeskjold fortalte detaljeret om sin idé, sin forretningsplan og det tiltænkte IT-roadmap. For det var jo relevant for en investor.

Hvad, han ikke vidste, var, at den potentielle partner kort tid efter ville springe fra investeringsaftalen og selv lancere et identisk koncept, der ville stå i direkte konkurrence med hans oprindelige site.

“Når man, som ny iværksætter, bliver kontaktet af en af de store, etablerede virksomheder, så har man lidt en slags forudindtaget respekt, en automatisk tillid. Og når man så heller ikke har så meget erfaring, så er man lidt en åben bog,” fortæller Benjamin Egeskjold og fortsætter, “Men jeg havde aldrig i min vildeste fantasi regnet med, at de ville tage min idé og kopiere den.”

Han gav dog ikke op, men holdt ud og kunne se sin konkurrent lukke ned efter kun seks måneder. Konceptet var simpelthen for krævende at lancere.

En kræftdom var ikke dødsstødet

Til trods for skuffelser kørte Benjamin Egeskjold på med sin virksomhed. Og var fast besluttet på at få det til at fungere.

Bedst som det næsten ikke kunne blive værre, fik han så den kedelige nyhed fra lægen. De modersmærker han havde fået undersøgt var ikke raske. Han havde fået kræft.

“Man bliver stillet over for en skillevej. Skal man trække sig tilbage og fokusere på at blive rask, eller skal man sige til sig selv, ‘Det kan ikke blive meget værre’ og så bare holde fast og håbe på bedre tider?” fortæller han.

Benjamin Egeskjold valgte den sidste udvej. Sammen med sin kæreste fandt de ud af at klare sig, selv om han kun kunne bidrage med en løn på 9.000 kroner om måneden til husholdningen til trods for at de er en familie med fire børn. På den måde kunne han skrue ned for arbejdsbyrden, men uden at give helt op på idéen.

Nomineret til Årets Iværksætter

Virkeligheden for Benjamin Egeskjold og hans virksomhedssetup, Cargomatch og Fragtopgaver.dk, er i dag en helt anden.

Han fik bugt med kræften og kan bryste sig af at være rask og stifter af en virksomhed, der endelig begynder at få luft under vingerne.

Virksomheden tæller nu omkring 150 vognmænd med en estimeret vognpark på 300 fragtbiler og kan se et udbud på 100 opgaver om dagen. Et tal, der i den senere tid har vist sig støt stigende.

Benjamin Egeskjold og hans virksomheds potentiale fangede da også interessen hos nomineringsjuryen ved Ernst & Young: Entrepreneur of the Year 2016 og Benjamin Egeskjold er nu nomineret i kategorien “Startup”.

“Bare det at blive nomineret er jo et stort skulderklap, også selvom jeg ikke vinder,” lyder det fra den standhaftige iværksætter.