Arkiver

Nyheder

Angel investering er et tveægget sværd

Investeringer, Dave McClure, 500Startups, Web Summit

Det skal ikke være et mål i sig selv at opnå investeringer, og det er bestemt heller ikke et succeskriterie. Fokusér i stedet på at skabe jobs og ansætte de rigtige mennesker på det rigtige tidspunkt, så produktet servicerer kunderne optimalt.

Han er utvivlsomt en uimiterbar personlighed. Og Dave McClure indtog da også University Startup-scenen ved Web Summit på sin helt egen måde. En blå skumgummi-mikrofon, der skulle være blevet brugt blandt publikum, gik i stykker, og her tog Dave McClure fat i den og lossede den ud blandt publikum. Til salens store begejstring.

Dave McClure er stiftende partner i San Francisco-baserede 500 Startups og tidligere marketingsdirektør i PayPal. I dag lever han af at rejse rundt på tværs af tidszoner og startup-økosystemer. Han har i dag investeret i flere hundreder startups, og derfor kunne det også virke en smule paradoksalt, at dette indslag bar titlen ’Angel investing is f*cking terrible idea’.

Men ikke hvis man kender Dave McClure.

“Når startups får investeringer, sker der noget mærkeligt med dem. Mange søger for store summer for tidligt. De glemmer at fokusere på at skabe et bedre produkt og hyrer i stedet for mange nye medarbejdere til marketing og udviklingsopgaver, der slet ikke er nødvendige. At søge investeringer på det rigtige tidspunkt er en umulig opgave,” siger Dave McClure.

Investorer er nogle røvhuller

Han har en utraditionel tilgang til investeringer. I hvert fald hvis man kigger på den gængse praksis i venture fonde, som består i at opdele sine aktiver med høj præcision og dermed have få, men mere sikre, kort på hånden. Med Dave McClures egne ord vil venture fondene med denne tilgang om ti år komme til at ligne idioter.

”Hvis du som angel investor ikke investerer i mere end 20 virksomheder, gør du dig selv en bjørnetjeneste. Det er meget få angel investors, der har data nok til at retfærdiggøre deres valg af startups, de investerer i. Kun 5 til 10 procent af virksomhederne, der investeres i, kan kategoriseres som rigtig gode investeringer. Derfor er den bedste strategi også at sprede sine investeringer ud på flere end få,” siger Dave McClure fra Startup-university scenen.

Ifølge Dave McClure skaber det også en større værdi for samfundet, fordi man gennem denne strategi skaber værdi for en større bredde af startups.

“Angel investering skal foretages af kærlighed ikke med kommercielt øjemed. Investorer er generelt nogle røvhuller, det skal i vide,” siger en smilende Dave McClure, der med den kommentar endnu engang får salen med sig.

Kærlighed til produktet

Han startede med at investere i startups i 2004. Han gjorde det ikke, fordi han ville tjene penge på investeringerne, men fordi han er en nørd. Desuden gjorde en masse af hans gamle kolleger fra PayPal det samme, og de så ud til at more sig godt med det.

“Det er et naturligt valg for mig, fordi jeg ikke kan lade værre med at falde for gode produkter, der gør sine kunder glade,” siger Dave McClure.

Når man hører Dave McClure på scenen, er der mange spørgsmål, der presser sig på. Han ser tingene på en anden måde, end man er vant til, og han er ikke bange for at gå imod strømmen. Han har dog lidt svært ved at svare på spørgsmålet om, hvilke kriterier han går i dybden med, når han lægger pengene på bordet.

“Jeg kæmper stadig med det spørgsmål, fordi min andet argument jo er baseret på manglende data. Jeg vil sige, at jeg hellere vil investere i mennesket. Det er vigtigt for mig, at det er folk med ekspertise. Den bedste ekspertise høstes, hvis stifteren har oplevet problemet, som de prøver at løse, på egen krop. Vi investerer i startups med stiftere, der har prøvet det før. De skal ikke nødvendigvis være serieiværksættere, men de skal vide, hvad det er, de kaster sig ud i. Derudover går vi op i, om de kan finde ud af at ansætte medarbejdere, rejse anden kapital og har en rigtig defineret kundepotentiale,” afslutter Dave McClure.

Skriv et svar