Den danske biotech-virksomhed Biomatics vandt Årets Europæiske startup inden for deres kategori ved European Venture Summit 2016. De er et startup med stor tilknytning til etablerede firmaer – og det giver dem en fordel i konkurrencen om markedsandele.
I store firmaer som Chr. Hansen, Novo Nordisk og Novozymes foregår prøvetagning i produktionsprocesserne stadig noget traditionelt. Nok har de alle rykket markant ved deres markeder, sat sig godt og grundigt på dem ved at ramme rigtigt, udvikle og lytte, men når der skal tages prøver af en portion insulin eller testes bakteriekulturer i en væske med enzymer, så foregår det manuelt.
En dansk startup er dog i tæt samarbejde med netop en række af de store danske foodtech, biotech og pharma-virksomheder ved at udvikle løsninger til automatisk prøveudtagning samt real-time analyser direkte i produktionen. Og det har sikret dem en pris ved European Venture Summit 2016 i Düsseldorf.
”Det er et godt skulderklap og en blåstempling fra netop de industrieksperter og investorer, som fremadrettet kunne tænkes at samarbejde med os. Det er en bekræftelse på, at der er markedspotentiale i det vi arbejder med,” fortæller Christian W. Lysholm, CEO og stifter af Biomatics Technology.
Fra 1000 virksomheder til 25 vindere
Biomatics kom med i European Venture Summit gennem en af de indledende konkurrencer. De søgte om at komme med til European Food Venture Forum i Aarhus i august og blev en af de 36 udvalgte. Herfra blev de så en af de seks udvalgte virksomheder, der skulle med til den store finale, hvor 25 vindere blev kåret ud af de over 1000 virksomheder, der havde deltaget i de 11 indledende events.
”Det har givet os en rigtig god eksponering, og allerede nu kan vi se, at der begynder at komme henvendelser fra både VC’s og potentielle kunder,” fortæller Christian W. Lysholm.
Biomatics Techonology er et spin off af Biopro. En dansk biotech-klynge, som blev stiftet for at sikre samarbejde mellem Københavns Universitet, DTU og nogle af de danske verdensledende virksomheder på området; Novozymes, CP Kelco, Chr. Hansen, Novo Nordisk og Dong Energy med målet om at optimere biotech-produktion.
Nogle af de projekter, der blev fundet i Biopro blev så at sige samlet og lagt over i Biomatics Technology, hvor de skulle gå fra skitser til færdigudviklet produkt. I dag arbejder Christian W. Lysholm og et stærkt team med to produktkategorier; steril prøveudtagning i produktionsprocesser og et analyseinstrument, til hurtig detektion af bakterie-niveau, der skal kunne kobles på prøveudtagningen.
Samarbejde med etablerede virksomheder giver konkurrencefordel
I 2014 fik Biomatics Techonology Capnova som medinvestor med syv millioner kroner. Virksomheden arbejder tæt sammen med de etablerede virksomheder, og det giver dem en stor konkurrencefordel, og sikrer at løsningerne designes til at give mest mulig værdi til kunderne, fortæller Christian W. Lysholm.
”Der er ikke andre, der laver vores produkter til storskala produktion og pilot plants. Vores konkurrenter har primært fokus på løsninger til laboratorieskala. Vi udvikler og tester vores første produkt hos kunderne, så vi sikrer at vi lever op til de krav, virksomhederne stiller. I stedet for at lave en masse småforsøg, kommer vi tidligt ud og afprøver tingene i stor skala i virksomheden. Vores løsninger er funderet i et konkret behov hos virksomhederne, og det giver et sundt udgangspunkt,” siger Christian W. Lysholm.
Biomatics Techonology starter i Danmark med globalt sigte
Med prisen er der dog ikke tid til at hvile på laurbærrene. Virksomheden er i fuld gang med at færdigudvilke analysinstrumentet, der nedsætter analysetiden fra op til tre dage til blot en halv time.
”Vi er klar til at få løsninger ud til kunderne næste år med installationer direkte i produktionen. Produktionen er hjertet i disse virksomheder, og får vi først nogle stærke referencer her, er vi kvalificeret til andre store navne,” siger Christian W. Lysholm og tilføjer:
”Når vi først har vist, at vi kan levere stor værdi til de ledende danske virksomheder, giver det os et meget stærkt referencegrundlag både for deres globale organisationer og andre virksomheder i udlandet.”