Arkiver

SlushSoftwareSponsoreret indholdSustainable Tech

Den cirkulære økonomi har brug for startups som SFTech

teknologi, cirkulær økonomi

Køb og smid ud-kulturen hører fortiden til. Fremtiden er bio- og cirkulær økonomi. Og for at det kan lade sig gøre, har man ofte brug for at tørre de affaldsprodukter, der skal genbruges. En dyr og energikrævende affære – med mindre man spørger SFTech.

“Vi tørrer ting, så ressourcerne kan bruges bedre,” lyder det prompte fra Juha Roininen.

Trendsonline møder Juha Roininen på den finske techstartup-messe Slush. Han er innovationsdirektør i SFTech, og SFTechs spidskompetence er rent faktisk at tørre ting. Det skyldes, at bio- og cirkulær økonomi vinder frem, og i disse processer er det ofte nødvendigt at tørre materialerne, før de kan genbruges.

Læs også: Klima-iværksætterne SiOx bekæmper kalk og mindsker CO2

Men tørreprocessen er dyr og besværlig, fordi det er ekstremt energikrævende at tørre ting. Ifølge SFTech bliver 20 procent af verdens energi brugt til at tørre ting, og den procentsats bliver kun højere i takt med, at den cirkulære økonomi stiger i popularitet.

Derfor har SFTech udviklet en smartere og billigere tørre teknologi, der bruger spildvarme i deres skalerbare “tørretumblere”. En løsning de kalder ModHeat-teknologi, hvor de bruger spildvarme fra eksempelvis store it-virksomheder som energikilde til tørreprocessen.

Tørrede biprodukter kan give nye kerneprodukter

“Vi har eksempelvis tørret en stort skandinavisk stålproducents biprodukt, og vi mestrede at tørre produktet fuldstændig. Det betyder, at de kan genbruge det til at lave stål af i stedet for, at det bliver smidt på genbrugspladsen,” forklarer Juha Roininen.

De kan i princippet tørre alt, der indeholder vand, og derfor er deres målgruppe også bred.

“Mange siger, at man skal fokusere på én målgruppe som startup. Men det vil vi ikke. Vi vil være en stor virksomhed med et omkostningseffektivt produkt. Og hvis man skal være det, så skal man have mere end en målgruppe,” siger Juha Roininen.

Læs også: Simpelt men genialt: En konserveringspose til frugt skal reducere sult

SFTechs teknologi er blevet klar i år. Det består af et modulsystem, der kan skaleres op eller ned alt efter, hvad der skal tørres. Hvis kunderne kommer med en ordre nu, så kan de tørre produktet inden for tre måneder.

SFTechs næste skridt er at finde kunder, der vil afprøve deres teknologi i forskellige sektorer. Men de behøver ikke lede alene. SFTech teknologi er så populær, at to nye virksomheder baserer deres teknologi på SFTechs produkt, og sammen med dem kan de lede efter kunder.

Climate-KIC åbner op for vigtige kontakter

Kunder finder de nok ikke på Slush, men til gengæld er der mulighed for at finde investorer og samarbejdspartnere. SFTech vil gerne finde mange investorer, så de kan vokse stærkt.

SFTech er på Slush sammen med den europæiske offentlig-privat innovationsvirksomhed Climate-KICClimate-KIC støtter start-up virksomheder, der har løsninger til verdens klimaudfordringerne, med et stort europæisk netværk, viden og finansiering.

“Vi blev en del af Climate-KICs accelerator-program i juni, og det har været godt. Vi har fået mange nye kontakter, ny viden og økonomisk støtte. Eksempelvis har jeg her på Slush fået kontakt til Yandex, der er det russiske svar på Google. Det er en meget interessant kontakt, for deres virksomhed producerer meget spildvarme, som vi kan udnytte,” siger Juha Roininen.

Skriv et svar