Arkiver

IværksætterlivNyhederSponsoreret indhold

Simpelt men genialt: En konserveringspose til frugt skal reducere sult

frugt

Hvorfor sulter nogle, mens frugt ligger og rådner? Det paradoks har Soleva Technologies tænkt sig at gøre op med. De har udviklet et produkt, der nemt kan konservere frugt, så det kan opbevares uden køleskab.

Appelsiner i nuancer af gul til hvidligtgrønne ligger rundt om appelsintræerne i højsæsonen i Mozambique. De gule er modne og lige til at spise. De grønne og hvide er rådne og er ikke noget værd. Og dem er der mange af. Men det er en skam, for befolkningen arbejder hårdt for at dyrke mad nok til at mætte alle munde.

Læs også: Climate-KIC-virksomhed vil være hele verdens markedsplads for skrald

Men klimaet betyder, at højsæsonen for appelsiner og andre frugter er kort, og landmændene kan slet ikke nå at samle og spise eller sælge alle de appelsiner, der modnes. Men svenske Soleva Technologies har en løsning. De har nemlig udviklet en særlig pose, som man kan konservere frugtsaft eller -pure i uden at køle det ned.

Det fortæller Randi Phinney fra Soleva Technologies, da Trendsonline møder hende til Slush, en messe for iværksættere. Her er hun af sted sammen med Climate-KIC, der er en europæisk offentlig-privat innovationsvirksomhed, der samarbejder med virksomheder om at løse klimaudfordringerne.

Nem konservering uden køleskab

“Målet er at få mere ud af den mad, der er i verden, fordi en tredjedel af den mad, der bliver produceret, faktisk bliver dårlig, inden den når vores tallerkener. Hvis vi kan udnytte maden bedre, vil det være fantastisk,” siger Randi Phinney.

Den pose Soleva Technologies har udviklet fungerer i princippet som en Gore-Tex jakke, som man kan svede gennem, men som vand ikke kan trænge ind i. Posen kan fyldes med eksempelvis frugtkoncentrat fra meget saftige frugter. Når man har fyldt posen, skal den bare lægges til tørre i solen.

Efter et par dage står man med en pose med et frugtkoncentrat, hvor både næringsstoffer, vitaminer og mineraler stadig er tilbage samtidig med, at det kan blive opbevaret uden for et køleskab. Frugtkoncentratet kan senere bruges til marmelade, spises som en frugtbar, eller man kan lave juice af det igen.

Læs også: Climate-KIC-virksomhed: Paris-aftalen er meget vigtig for os

Produktet er målrettet u-lande, og Soleva Technologies har studeret landsbysamfund i særligt Mozambique for at være helt skarpe på, hvordan landmændene kan få gavn af deres produkt.

“Jeg kunne se i deres øjne, at de tænkte, at de kunne tjene penge på slutproduktet. Og helt generelt var landemændene meget åbne overfor vores produkt,” siger Randi Phinney.

En ekstra uddannelse via Climate-KIC

Soleva Technologies har været en del af Climate-KIC’s accelerator program i snart et år. Derigennem har de fået adgang til workshops, netværk og økonomisk støtte. Helt uundværligt for virksomhedens udvikling, mener Randi Phinney.

“Jeg har eksempelvis været til en marketing workshop i København. Her kom vi ud med en helt konkret plan for, hvad vi skulle gøre ved vores marketingplan. Det betyder, vi kan springe den del over, hvor jeg prøver at læse mig til, hvordan vi skal komme videre i en marketingsbog,” siger Randi Phinney.

Hun føler, at hun har fået en ekstra uddannelse igennem Climate-KIC, og det er værdifuldt for en lille virksomhed, hvor alle har en teknisk baggrund. På Slush kunne de bruge deres nyerhvervede kompetencer til at tiltrække investorer. 

Skriv et svar