Please assign a menu to the primary menu location under menu

Arkiver

HardwareIværksætterlivSoftwareSponsoreret indhold

Odeon gør op med klodset måling af akustik med transportabelt device

akustik

Med en 3D-printer og hjælp fra Scion DTU er Odeon netop ved at udvikle et device, der gør op med klodset måling af akustik. Dermed bliver Odeon de eneste på markedet, som kan tilbyde software og hardware, der kan simulere og måle rumakustik.

Når du denne tid sidder til jule- eller nytårskoncerter, så foregår det ofte i koncertsale, som er designet til at omfavne musikken, så det giver den bedst mulige lyd. Dette design er skabt ud fra en viden om akustik. Derfor bruger de, der står bag byggerier og renoveringer af eksempelvis koncertsale, simulerings- og måleprogrammer, hvor man kan beregne, hvordan akustikken bliver, eller allerede er i en koncertsal.

Eksempelvis har den danske virksomhed Odeon udviklet sådan et program. Deres software kan simulere, hvordan lyden bliver i et nyt rum og kan fortælle, hvorfor akustikken er, som den er i eksempelvis en gammel koncertsal. Men Odeon er også gået skridtet videre.

En 3D-printer skal gøre det smartere

For at beregne akustik, så skal der lyd til. Den lyd opsamler man i øjeblikket på en meget besværlig måde. Men med hjælp fra Scion DTU og en 3D-printer, så er Odeon netop ved at udvikle et mindre, smartere og transportabelt lyddevice, som de kalder Omni.

“Vi er et eksisterende firma, der arbejder med software, og det har været helt nyt for os at udvikle et hardware, som vores nye device er. Derfor fandt vi frem til Danish Tech Challenge her på Scion DTU, hvor vi kunne få hjælp,” siger managing director i Odeon, Claus Lynge Christensen, der selv befinder sig på Scion DTU, da Odeon har adresse her.

En gammel virksomhed i et ungt program

Danish Tech Challenge er Industriens Fonds og Scion DTU’s udviklingsforløb for hardwarevirksomheder. Det er primært unge startup virksomheder, der deltager, men Odeon var også en af deltagerne i begyndelsen af forløbet, fordi de deltog med udviklingen af deres hardware. 

Her er har de fået råd og vejledning til udviklingen af deres nye device, Omni. Og vigtigst af alt: De er blevet introduceret til Scion DTU’s 3D printer, som har været afgørende for udviklingen af slutproduktet.

Man kan simulere meget i forhold til, hvordan sådan en lille device vil komme til at opføre sig. Men man er også nødt til at måle dens egenskaber. Det har vi kunne gøre med 3D-printeren, idet vi har printet en række prototyper,” siger Claus Lynge Christensen.

Omni er ikke helt færdig endnu, men på billedet øverst ser du, hvordan den ser ud lige nu. Den er ikke større, end du kan holde den i hånden, hvilket i den grad adskiller sig fra, hvordan udstyret ellers har set ud. Typisk kræver det at optage lyden et helt bagagerum med forstærkere, kabler, stativer og en meget stor højtaler, der er tung og klodset at bære rundt med, forklarer Claus Lynge Christensen.

Verdens første til simulering og måling

Når Omni’en er udviklet, kan Odeon tilbyde deres kunder en komplet løsning, hvor software og device taler perfekt sammen. For når man som virksomhed både har udviklet software og hardware, så har man lettere ved at tilpasse produkterne til hinanden, så det med sikkerhed kører optimalt. Faktisk er der ikke andre virksomheder, der kan tilbyde den samlede løsning, hvilket gør Odeon unik på markedet.

“Med Omni bliver det nemmere for konsulenterne at lave disse målinger, end det er nu. Og det betyder sandsynligvis også, at de rent faktisk får lavet de målinger, de skal lave. Lige nu er det nemlig så besværligt, at ikke altid bliver gjort,” siger Claus Lynge Christensen.

Odeons målgruppe er rådgivende konsulenter globalt (i Danmark eksempelvis Rambøll og COWI), der har akustikafdelinger. I den slags afdelinger dokumenterer man, at akustikken er, som man har lovet, den skal være, når man har bygget eksempelvis kontorbygninger eller koncertsale. Eller man måler, hvordan akustikken er på steder, der skal renoveres.

1 kommentar

Skriv et svar