Arkiver

IværksætterlivNyheder

Ekspert: Deleøkonomi er meget mere end skattesnyd og dårlige arbejdsforhold

deleøkonomi

Det sociale aspekt i deleøkonomi er druknet i diskussionen om, hvor meget folk snyder i skat, mener deleøkonomi-ekspert. Men nye startups fokuserer netop på denne del og vil gøre os mere sociale og mindre ensomme.

“Nu havde vi lige lært, at internettet vil få os til at sidde i hver vores kælder og være ensomme. Men sådan er det ikke. Vi kan bruge online platforme til at gå offline. Det gælder også i forhold til deleøkonomi,” siger deleøkonomi-ekspert Claus Skytte, der skriver bøger og holder foredrag om emnet.

Det myldrer frem med deleøkonomiske apps, der kan give os mulighed for at eje mindre og dele ud af vores biler, kræfter eller huse. Men deleøkonomiske idéer skaber også overskrifter om skattesnyd og dårlige arbejdsvilkår. Ærgerligt, mener Claus Skytte.

“Deleøkonomi har altid også handlet om det sociale, men det er druknet i snakken om skattesnyd. Vores grund til at gå ind i deleøkonomi er måske, at vi vil spare nogle penge, men grunden til at vi vender tilbage, er at det var rigtig hyggeligt,” mener han og fremhæver en undersøgelse fra USA, der viser, at det kun er de færreste Uber-chauffører, der kører for pengenes skyld.

Aldrig mere alene

Deleøkonomi er traditionelt set, når vi deler vores ting med andre. Men appen IUSO (på dansk: “mig, dig – social”) går skridtet videre og vil dele selve den sociale oplevelse. Vil du eksempelvis i biografen, ud at spise eller spille fodbold, men mangler en eller flere at tage med, så vil du via appen kunne finde folk og begivenheder, så du ikke skal være alene eller droppe idéen.

“Appen går i sin helhed ud på at møde nye mennesker. Hvis du ikke ved, hvad du skal lave, kan du se, hvad der sker omkring dig. Hvis jeg eksempelvis sidder derhjemme og gerne vil i biografen, men ingen af mine venner kan, så kan jeg finde en anden i samme situation på IUSO appen,” siger Christoffer Tybjerg, der er ejer af virksomheden, som den 18.januar laver en Kickstarterkampagne, og lanceres i april.

Læs også: Deleøkonomisk spin-off vil lade borgerne genindtage byens gader med teknologi

Appen er ikke ulig et andet startupmedie OurHub, der vil få folk til at mødes og bruge byrummet.

“Vi har udviklet en hub, der lader brugere dele udstyr til eksempelvis bordtennis eller petanque. Det kombinerer vi med en matchmaking-app, hvor brugerne kan finde og interagere med venner, naboer, turister og så videre,” fortalte Caroline de Francqueville Hansen, der er medstifter af OurHub til Trendsonline i går.

Danmarkshistorien bremser deleøkonomi

Halvdelen af de, der har vist interesse i IUSO på Facebook, kommer fra udlandet. Det overraskede Christoffer Tybjerg og hans kollegaer, der valgte at gå over til at kommunikere på engelsk. Claus Skytte mener, at det er ganske logisk, for hvis man vil have succes med sociale- og deleøkonomiske platforme, så skal man have udlandet med.

“Danskerne har 150 års erfaring som andelssamfund, vi kalder os Foreningsdanmark og bryster os af vores frivillighed. Vi har altid gået ind til naboen og lånt en trailer, når der var brug for det. Deleøkonomi er frivillighedskultur, og det er svært for os danskere at forstå, at der skal blandes teknologi ind i det,” siger Claus Skytte.

Han tror dog på, at deleøkonomiske- og sociale platforme som IUSO og OurHub kan lade sig gøre i Danmark. For mennesker elsker at mødes, og hvis virksomhederne bag evner at blæse koncepterne ud over Danmarks grænser, så er der gode muligheder for succes. For danskernes viden om andelssamfund har gjort os gode til at lave communities, og det kan vi udbrede til udlandet, mener Claus Skytte.

Skriv et svar