Sponsoreret indhold

Du arbejder bedre med det rigtige stykke tøj på

Du bliver tit bedømt på det tøj, du har på – og det med rette. Det er det første, vi ser, af en person. Faktisk har studier vist, at vi bedømmer os selv bedre, med det rigtige tøj. Det gør os både bedre til at arbejde, fordi det sætter os ordentligt ind i vores rolle.

Måske er der noget om, at det rigtige jakkesæt gør os bedre til at arbejde. Forestil dig Clark Kent, han er den nørdede journalist med brillerne, men så snart han stiller sig ind i en telefonboks og skifter hans tøj ud med sin dragt bliver han til supermand. Han får på en måde overmenneskelige kræfter af hans tøj.

Det samme gør de fleste i hverdagen, måske ikke i lige så overdreven stil som Clark Kent, men de prøver i hvert fald at tage tøj på, der matcher deres evner og den rolle, som de skal i gang med. Vi giver her et par eksempler på, ud fra et studie på University of Tennessee i 2013, hvordan du kan klæde dig og hvilke evner du får.

Suit up = Power up

Skræddersyede jakkesæt er ’dressed for success’. Der er altså en grund til, at formelt og struktureret tøj skaber det rette ”frame of mind”, når du skal føre forhandlinger med folk og afslutte dem. Habitjakke og -bukser samt de rigtige skjorter giver et kraftigt signal ikke kun til dine partnere, men også til dig. Det viser sig faktisk, at jakkesættet kan forbedre vores forhandlingsevner og abstrakte tænkning – bare ved at have det på. Se det er tøj med power i.

Afslappede fredage

Et veltilpas jakkesæt er godt i forhandlingsrummet, hvor rationelle beslutninger skal foretages. Det er knap så godt, når du skal være social med andre på arbejdet. Der er studier, der viser, at folk med formelt tøj generelt er mindre åbne overfor andre og har svært ved at slappe af på samme måde. En mere afslappet Hawaiiskjorte, poloskjorte eller lign. på en afslappet arbejdsfredag hjælper os til at være mere venlige og kreative. Så måske fredage i højere grad skal afsættes til at kunne gå afslappet klædt og være sociale med hinanden.

Tag farvet tøj på og bliv glad.

Tøj ændrer ikke kun ved opfattelsen af hvem du er, og hvad du kan. Det har også kræfter til at ændre vores humør. Mange tager tøj på efter, hvordan de føler sig tilpas. Men det modsatte er også tilfældet. Forskere antager, at hvis du tager lyst farvet tøj på, kan det gøre din dag lidt sjovere. Det virker simpelthen som en humørspreder og motivationsskaber – se det er en god nyhed!

Tøj giver dig altså kræfterne til at gribe din arbejdsdag ordentligt an. Det handler alt sammen om, at du finder balancen mellem arbejdet og dit tøj. Du skal simpelthen forestille dig, hvem du skal have møde med, hvad du skal lave, og hvordan du skal lave det. Når du har forestillet dig det, matcher du tøjet til det – om det f.eks. skal være forhandlinger, kreativt arbejde, eller om du vil skabe en positiv stemning til menneskene omkring dig på arbejdet.